mikus.zet napisał/a:
Czy da się tę mewę oznaczyć jako romańską? Zdjęcia z dziś z Rewy (POM).
Nie da sie, waski pas czerni na P10 wrecz wyklucza ten gatunek
Pozdro
PM
A od kiedy to Pawle oznaczasz na podstawie jednej cechy
Od zawsze... w przypadku michahelisa
Poza tym ja nie oznaczyłem tylko wykluczylem mewe romanska.
Bo nie ma takowych z tak wygladajaca P10.
Pozdrawiam
PM
_________________ Paweł Malczyk
Rare Birds Project 2008
Może wyjdę na ignoranta, ale przyznam, że kiedy mewa ma złożone skrzydła (a więc kiedy nie leci), to kompletnie się gubię, która z lotek ma który numer. Np. u mewy nie-romańskiej z ostatniego posta mikusa-zet nie widzę tego wąskiego paska czerni na P10. Czy jakaś dobra dusza mogłaby wrzucić kilka zdjęć mew (najlepiej różnych gatunków) ze złożonymi skrzydłami i strzałkami: "P10", "P9", itd. Wiem, że prośba może się wydać lekko infantylna, ale byłaby to wielka pomoc.
_________________ Najbliższe spotkanie Warszawskiej Grupy Ogólnopolskiego Towarzystwa Ochrony Ptaków odbędzie się 21 stycznia.
----------------------------------------------------
Zgadzam sie z Tristanem
Może wyjdę na ignoranta, ale przyznam, że kiedy mewa ma złożone skrzydła (a więc kiedy nie leci), to kompletnie się gubię, która z lotek ma który numer. Np. u mewy nie-romańskiej z ostatniego posta mikusa-zet nie widzę tego wąskiego paska czerni na P10. Czy jakaś dobra dusza mogłaby wrzucić kilka zdjęć mew (najlepiej różnych gatunków) ze złożonymi skrzydłami i strzałkami: "P10", "P9", itd. Wiem, że prośba może się wydać lekko infantylna, ale byłaby to wielka pomoc.
P10 jest ostatnia, skrajna, więc liczysz od końca - na tym bardziej nieostrym zdjęciu widać od P10 do P7, i biel na P7 właśnie już prawie zachodzi, zlewa się z bielą na trzeciorzędówkach, i tego tez podobno nie powinno być u romańskiej, u której białe "perełki" powinny być generalnie mniejsze.
No i ten duży obszar bieli na P10 ma czarny pasek w środku, nieco bliżej skraju skrzydła.
No i jeszcze jedno edukacyjne zdjęcie (wykonane w sierpniu w Ujściu Wisły)
Żeby nie było niejasności, to podpisałem mewy. U romańskiej dobrze widać czerwonawą obrączkę oczną, żółte nogi. Widać też ilość czerni na wewnętrznej chorągiewce p10 (u tej mewy tak sie pióra wywinęły, że widać to na obydwu skrzydłach). Zauważcie, że u niej jest spora biała perełka na p10 nieprzedzielona czarnym paskiem.
mewy.jpg
Plik ściągnięto 56 raz(y) 60.36 KB
_________________ Nie jest dobrze...
To są trudne rzeczy...
W takim razie - gdyby, przypuśćmy, nie było akurat widać tej spodniej części P10 z prawego skrzydła - to czy lewe skrzydło dostarczyło by jakichś cech diagnostycznych?
I czy mi się wydaje, że Olsen nie mówi jakoś jasno o oznaczaniu na podstawie tej cechy, czy też go po prostu nie doczytałem?
_________________ Najbliższe spotkanie Warszawskiej Grupy Ogólnopolskiego Towarzystwa Ochrony Ptaków odbędzie się 21 stycznia.
----------------------------------------------------
Zgadzam sie z Tristanem
Witam, na www.optyczne.pl jest galeria zdjec. Jest tam koles o nicku Allan ktory w Stanach robi fotki, min. delawarek. Mozna na tych fotkach sporo sie nauczyć. Gosc nie bardzo wie, co za gatunek foci, ale za to wychodzi mu to niezle
linki :
http://forum.optyczne.pl/album_pic.php?pic_id=940
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum