Jestem na tyle zuchwały, żeby być pewnym oznaczenia mewy z prawej stronie na fotce "l.cachinnans" (biała głowa, na której nie widać strychowania, ciemne oko, zielonkawy, smukły dziób, mała głowa, wypięta pierś, smukłe, długie nogi, wiszący za nogami brzuch)
Czy ktoś chciałby się wypowiedzieć na temat zdjęcia "mewa duża"? Mi się wydaje, że to też białogłowa.
Zdjęcia z wczoraj z Helu.
Jestem na tyle zuchwały, żeby być pewnym oznaczenia mewy z prawej stronie na fotce "l.cachinnans" (biała głowa, na której nie widać strychowania, ciemne oko, zielonkawy, smukły dziób, mała głowa, wypięta pierś, smukłe, długie nogi, wiszący za nogami brzuch)
Czy ktoś chciałby się wypowiedzieć na temat zdjęcia "mewa duża"? Mi się wydaje, że to też białogłowa.
Zdjęcia z wczoraj z Helu.
Z tego co znam sie na mewach, to masz zupelna racje. Na zdjeciu podpisanym l.cachinnans jest klasyczny cachinnans. Na zdjeciu mewa duza tez. Co prawda nie widac tu wszystkich cech, lecz te ktore sa widoczne jednoznacznie na to wskazuja. Szczegolnie male, ciemne oko i niewielki, cienki dziob. Jizz charakterystyczny dla samicy cachinnans, podobnie jak w przypadku osobnika na pierwszym zdjeciu.
pzdr
Do oznaczenia ocywiście mewa z przodu
Mam niewielką nadzieję, że to może jest trójplczasta (ciemne nogi, ciemne oko), ale jak to będzie np. pospolita, to się wcale nie zdziwię...
mewa pospolita a może trójpalczasta.JPG
Plik ściągnięto 9 raz(y) 25.89 KB
_________________ www.pajacyk.pl
jedno kliknięcie to 5 gr - niby niewiele, ale wszystko zależy od tego, ile osób kliknie...
Mówcie sobie, co chcecie, a ja jestem przeciw znacznikom nosowym!!!
To jednak pospolita, widać strychowanie na głowie, kształt czerni na końcu skrzydła całkiem inny, poza tym nogi brudno żółte (poza tym w cieniu), a trójpalczasta ma czarne.
_________________ Nie jest dobrze...
To są trudne rzeczy...
Dzisiaj nad Odrą w Opolu obserwowałem taka mewę. Rozumiem, że taka mała projekcja jest spowodowana pierzeniem i brakiem jednej albo dwóch L1? Dziób wydaję mi się cachinnansowy, ale znowu czoło zbyt wysokie no i ta jasna tęczówka (u cachinnansów też czasem spotykana) . Nogi miała wyraźnie żółte. Czy dałoby się coś więcej o niej powiedzieć (lub raczej napisać )?
Czy ten ptak jest oznaczalny?
Dzisiaj nad Odrą w Opolu obserwowałem taka mewę. Rozumiem, że taka mała projekcja jest spowodowana pierzeniem i brakiem jednej albo dwóch L1? Dziób wydaję mi się cachinnansowy, ale znowu czoło zbyt wysokie no i ta jasna tęczówka (u cachinnansów też czasem spotykana) . Nogi miała wyraźnie żółte. Czy dałoby się coś więcej o niej powiedzieć (lub raczej napisać )?
Czy ten ptak jest oznaczalny?
Ptak absolutnie nie jest oznaczalny z tego pojedynczego zdjecia. Skrajne lotki pierwszorzedowe nie sa widoczne (jak slusznie zauwazyles - kwestia pierrzenia), ale pomijajac to nawet gdyby byly widoczne to z tego ujecia/tej perspektywy nie wiele by to dalo. Poniewaz ksztalt glowy jest dosc kanciasty, a dziob stosunkowo delikatny no i widac na glowie jakies ciemne piorka, a w dodatku teczowka jest jasna nie mozna tu wykluczyc argentatus. Niektore samce cachinnans maja taki ksztalt glowy, ale zazwyczaj wtedy dziob jest dosc potezny, choc zmiennosc jest tak duza ze w jedna jak i wdruga strone tego typuu pojedyncze cechy nie moga byc miarodajne. Analogicznie jest z kolorem nog.
pzdr.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum