FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Obserwacje i identyfikacja mew
Autor Wiadomość
bladii77 

Wysłany: 2008-08-30, 04:55   

roztoczol napisał/a:
szę o identyfikację ptaków wodnych w realiach lądowych

mewy posolite

Skomor 

Wysłany: 2008-09-03, 09:13   

Prosiłbym o identyfikację tego oto osobnika. O ile to możliwe z tych zdjęć

4.jpg
4
Plik ściągnięto 691 raz(y) 16.82 KB

3.jpg
3
Plik ściągnięto 9 raz(y) 27.63 KB

2.jpg
2
Plik ściągnięto 7 raz(y) 62.8 KB

1.jpg
1
Plik ściągnięto 10 raz(y) 40.68 KB

bladii77 

Wysłany: 2008-09-05, 15:03   

Poza tym ze wszystkie mewy są w typie " argentatus" to niewiele więcej....

mikus.zet 

Wysłany: 2008-09-13, 13:18   

Jestem na tyle zuchwały, żeby być pewnym oznaczenia mewy z prawej stronie na fotce "l.cachinnans" (biała głowa, na której nie widać strychowania, ciemne oko, zielonkawy, smukły dziób, mała głowa, wypięta pierś, smukłe, długie nogi, wiszący za nogami brzuch)
Czy ktoś chciałby się wypowiedzieć na temat zdjęcia "mewa duża"? Mi się wydaje, że to też białogłowa.
Zdjęcia z wczoraj z Helu.

l.cachinnans.JPG
Plik ściągnięto 7 raz(y) 15.86 KB

mewa duża.JPG
Plik ściągnięto 7 raz(y) 19.43 KB

Running-Wild 

Wysłany: 2008-09-13, 20:28   

mikus.zet napisał/a:
Jestem na tyle zuchwały, żeby być pewnym oznaczenia mewy z prawej stronie na fotce "l.cachinnans" (biała głowa, na której nie widać strychowania, ciemne oko, zielonkawy, smukły dziób, mała głowa, wypięta pierś, smukłe, długie nogi, wiszący za nogami brzuch)
Czy ktoś chciałby się wypowiedzieć na temat zdjęcia "mewa duża"? Mi się wydaje, że to też białogłowa.
Zdjęcia z wczoraj z Helu.

Z tego co znam sie na mewach, to masz zupelna racje. Na zdjeciu podpisanym l.cachinnans jest klasyczny cachinnans. Na zdjeciu mewa duza tez. Co prawda nie widac tu wszystkich cech, lecz te ktore sa widoczne jednoznacznie na to wskazuja. Szczegolnie male, ciemne oko i niewielki, cienki dziob. Jizz charakterystyczny dla samicy cachinnans, podobnie jak w przypadku osobnika na pierwszym zdjeciu.
pzdr

kekmadar 

Wysłany: 2008-09-14, 21:26   

witam, prosze o pomoc w oznaczeniu tej mewy,jakos nie jestem zbyt doswiadczony w tym wdziecznym temacie

IMG_9537.JPG
Plik ściągnięto 477 raz(y) 38.56 KB

michalkiewicz 
Turawianin

Wysłany: 2008-09-14, 21:40   

Dorosła mewa z grupy argenataus, a poza tym nic więcej się o niej nie da powiedzieć :/

Justyna K 

Wysłany: 2008-09-18, 16:11   

Do oznaczenia ocywiście mewa z przodu :)
Mam niewielką nadzieję, że to może jest trójplczasta (ciemne nogi, ciemne oko), ale jak to będzie np. pospolita, to się wcale nie zdziwię... ;)

mewa pospolita a może trójpalczasta.JPG
Plik ściągnięto 9 raz(y) 25.89 KB

Mówcie sobie, co chcecie, a ja jestem przeciw znacznikom nosowym!!!

S Aftyka 
moderator
piórolog amator ;)

Wysłany: 2008-09-18, 16:15   

To jednak pospolita, widać strychowanie na głowie, kształt czerni na końcu skrzydła całkiem inny, poza tym nogi brudno żółte (poza tym w cieniu), a trójpalczasta ma czarne.

michalkiewicz 
Turawianin

Wysłany: 2008-09-18, 22:25   

Dzisiaj nad Odrą w Opolu obserwowałem taka mewę. Rozumiem, że taka mała projekcja jest spowodowana pierzeniem i brakiem jednej albo dwóch L1? Dziób wydaję mi się cachinnansowy, ale znowu czoło zbyt wysokie no i ta jasna tęczówka (u cachinnansów też czasem spotykana) :/ . Nogi miała wyraźnie żółte. Czy dałoby się coś więcej o niej powiedzieć (lub raczej napisać :] )?
Czy ten ptak jest oznaczalny?

S6009651.JPG
Plik ściągnięto 21 raz(y) 65.54 KB

Running-Wild 

Wysłany: 2008-09-21, 21:52   

michałkiewicz napisał/a:
Dzisiaj nad Odrą w Opolu obserwowałem taka mewę. Rozumiem, że taka mała projekcja jest spowodowana pierzeniem i brakiem jednej albo dwóch L1? Dziób wydaję mi się cachinnansowy, ale znowu czoło zbyt wysokie no i ta jasna tęczówka (u cachinnansów też czasem spotykana) :/ . Nogi miała wyraźnie żółte. Czy dałoby się coś więcej o niej powiedzieć (lub raczej napisać :] )?
Czy ten ptak jest oznaczalny?

Ptak absolutnie nie jest oznaczalny z tego pojedynczego zdjecia. Skrajne lotki pierwszorzedowe nie sa widoczne (jak slusznie zauwazyles - kwestia pierrzenia), ale pomijajac to nawet gdyby byly widoczne to z tego ujecia/tej perspektywy nie wiele by to dalo. Poniewaz ksztalt glowy jest dosc kanciasty, a dziob stosunkowo delikatny no i widac na glowie jakies ciemne piorka, a w dodatku teczowka jest jasna nie mozna tu wykluczyc argentatus. Niektore samce cachinnans maja taki ksztalt glowy, ale zazwyczaj wtedy dziob jest dosc potezny, choc zmiennosc jest tak duza ze w jedna jak i wdruga strone tego typuu pojedyncze cechy nie moga byc miarodajne. Analogicznie jest z kolorem nog.
pzdr.

nagor 

Wysłany: 2008-09-22, 08:59   

Running-Wild napisał/a:
Niektore samce cachinnans maja taki ksztalt glowy

ja myślałem że u mew dużych nie da sie oznaczyć dymorfizmu płciowego??
poprawcie mnie jeżeli sie mylę :?

bladii77 

Wysłany: 2008-09-22, 16:09   

no mylisz się. Spece potrafia to odróżnić :)
U mewy białogłowej samiec ma podobno dłuższy dziób, jest masywniejszy, ma nbrdziej płaskie czoło...

nagor 

Wysłany: 2008-09-22, 20:31   

fajnie ale w terenie i to z dużej odległości to chyba sie tak nie da oznaczyć a jeśli nawet to jest to niezły hardcore i tak jak napisałeś
bladii77 napisał/a:
samiec ma podobno dłuższy dziób, jest masywniejszy, ma nbrdziej płaskie czoło...

więc nie jest to pewne skoro piszesz podobno.... :>

bladii77 

Wysłany: 2008-09-22, 20:40   

pewne to jest na pewno :)
tylko ptaka trzeba mieć w ręce....

Odpowiedz do tematu