No tak, siodłacz po prawej stronie ma już prawie czystobiałą głowę i brzuch, a sądząc po całym ciemnym kapturze u siedzącej obok śmieszki zdjęcie było zrobione najpóźniej na początku lipca, a o tej porze roku 1 roczne marinusy mają świeże juvenalne upierzenie (o ile nie są jeszcze pisklakami).
sciana płaczu, powinno to byc na kursie obrączkarskim obowiazkowe!!
a wiec:
3. JPG - wyglada na argentata w 3 roku, widac chyba brazowy kolor na wielkich pokrywach....
2. JPG - dorosła duza mewa
1. JPG - wyglada na argentata w 3 roku, widac chyba brazowy kolor na wielkich pokrywach....
Siodłata1.JPG - ptak w 2 roku kalendarzowym
Siodłata.JPG - dorosla....
6.JPG - latwiej oznaczyc wiek niz gatunek.....2 rok, zas do gatunku, to jasniutka glowa wskazywala by na bialoglowa, ale ino wskazywalaby....
8.JPG - wiek 2 rok, gatunek - nie wiem...
7.JPG - tegoroczny ptak , raczej srebrzycha....
5.JPG - tegoroczny ptak , raczej srebrzycha....
4.JPG - 3 -roczne dziwo, gatunek mi niewiadomy...
9.JPG - 3- roczne dziwo, gatunek mi niewiadomy...
11.JPG - tegoroczna mewa pospolita
10.JPG - ptak w 2 roku, moze srebrzycha....
ptaki: 3,1,7,5,11 i 10 oraz siodłate zgadzam się.
9- nie jestem pewien, czy nie jest to ptak w 2 kal.roku życia ?
2,6,8,4,9 - kierując się ubarwiniem tęczówki oraz głowy; można by przypuszczać, że 2.6.4 i 9 to białogłowe; a 8 - srebrzysta
Aha ptak nr. 6 ma blachę ! na prawej nodze chyba zagraniczniak
bladii77 napisał/a:
powinno to byc na kursie obrączkarskim obowiazkowe!! ... No to teraz czekam na druzgocace opinie!!
lucky luck, bladii77, Dzięki za wstępne oznaczenia
bladii77 napisał/a:
Jakby jeszcze kazda fotka byla takze z wersja w locie.....
Poszukam lepszych fotek ,może i w locie coś będzie
lucky luck napisał/a:
ptak nr. 6 ma blachę ! na prawej nodze
Zaraz sprawdzę ,czy nie mam lepszego zdjęcia . (dodane) Jednak nie mam.
Szukam innych zdjęć i nie wiem co wybrać ,może mi podpowiecie ,czy jakieś zbliżenia potrzebne ,czy jak pozycja W locie raczej nie mam zdjęć z których można oznaczać.
Uważam, że ptak z 4.jpg to stuprocentowy cachinnans, bo:
- najbliżsi kuzyni w tym wieku mieli by już jasną tęczówkę
- dziób jest smukły, z równoległymi krwędziami, podcięcie na dolnej szczęce słabiutko zaznaczone
- sylwetka całego ptaka smukła, z długimi nogami (golenie), i chyba można się tu również dopatrzeć wiszącego brzuszka za nogami
Sądzę, że ptaka z 2.jpg też można będzie oznaczyć jako kasię jeśli dasz, Kamil, jej głowę centralnie z profilu.
faktycznie, popełniłem błąd ignorując mocne strychowanie głowy u 4.jpg,
ale 12.jpg - czy to jeszcze nie ujdzie jak na cachinnansa?...
zacytuję Olsena o dorosłej zimowej kasi (s.321): "Head white, often with brown streaks or spots on nape and hindneck and thin but dense streaks on crown and around eyes"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum