FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Obserwacje i identyfikacja mew
Autor Wiadomość
zden pl 

Wysłany: 2008-08-04, 17:17   

michałkiewicz napisał/a:
przy następnym podejsciu oraz konsultacjach z innymi dochodzę do wniosku, że mlodymichas3.JPG to jednak jest tegoroczny ptak.

Hej, no to jeszcze zrewiduj oznaczenie piąteczki ;)
pozdr
zk

michalkiewicz 
Turawianin

Wysłany: 2008-08-04, 17:29   

zden pl napisał/a:
Hej, no to jeszcze zrewiduj oznaczenie piąteczki ;)
pozdr
zk
Faktycznie. Ptak ma 5 nowych pierwszorzędówek (jeśli dobrze widzę), co wskazywałoby na 2CY. Pierwszoroczne ptaki przechodzą tylko częściowe pierzenie głowy i wierzchu ciała, natomiast pierzenie całkowite, gdzie ptak pierzy również lotki ma miejsce dopiero w drugim roku życia, więc jest to "dwójka", bo "trójka" miałaby już cały grzbiet szary, a głowę białą. Jak coś źle napisałem to mnie popraw :)

michalkiewicz 
Turawianin

Wysłany: 2008-08-07, 22:48   

Accipiter w obserwacjach ptaków napisał/a:
..i duże mewsko, którego nie potrafiłem zidentyfikować, a które nadal mnie męczy :roll:
bliżej nie dało się podejść ze względu na inne "białe tałatajstwo" (mewy i rybitwy :D ) które siedziało dużo bliżej a którego spłoszyć nie chciałem.
Nie wiem, co to za mewa ale w porównaniu z innymi miała ciemniejszy płaszcz, grubszy i masywniejszy dziób i ogólnie sprawiała wrażenie nieco większej i masywniejszej niż pozostałe...

Napewno jest to któraś mewa "trójkąta bermudzkiego" - ma popielaty płaszcz, a widoczne nawet na takiej fotce czarne pierwszorzędówki wykluczają bladą i polarną ;) ;)
Gatunku z tego zdjęcia oznaczyć się oczywiście nie da.
Co do wielkości i grubości dzioba - sam dobrze wiesz jak duża jest zmienność u tych ptaków :) Pozdr

Accipiter 
Dreptak bagienny

Wysłany: 2008-08-08, 07:37   

michałkiewicz napisał/a:
Co do wielkości i grubości dzioba - sam dobrze wiesz jak duża jest zmienność u tych ptaków

Tak, tak, :D
dlatego nie chcę się zapędzać i na ślepo dziada identyfikować (już wiem czym to grozi ;) ),
równie dobrze mogła to być białogłowa.

Paweł Wójcik

mikus.zet 

Wysłany: 2008-08-16, 19:51   

przemek_z napisał/a:
Czy można prosić o identyfikajcę :
*klik

To ja sobie zawalczę z tą mewą - wiem, że złamię w ten sposób znowu zasadę, że tylko ci kompetentni się wypowiadają, ale obawiam się, że czasem tak trzeba, bo ci znający się czyhają tu specjalnie na nasze błędy ;-) .
Na podstawie jizzu zaklasyfikował bym ją jako fuscus / argentatus w typie samicy. Fuscus chyba w żadnej szacie (również takiej, czyli juv chyba z początkami pierzenia) nie jest tak kontrastowy, z tak dużą ilością bieli (barkówki zwłaszcza i duże pokrywy), argentatus nie jest taki zazwyczaj, ale czasem się zdarza. Tak wyraźnie prążkowanie wielkich pokryw chyba najlepiej zaznaczone jest u marinusów, ale i niektóre srebrzaki mogą mieć podobnie. Zatem argentatus. Dodatkowo ten długi biały skraj tej wyraźnie widocznej trzeciorzędówki, sięgający wielkich pokryw, to też jest coś raczej srebrzakowego, co byłoby dziwne u i fuscusa i u michahellisa i u cachinnansa. Zatem argentatus.
Tylko, że jeśli to ptak z Wrocławia, no to oczywiście kaśka / michaś są tam bardziej prawdopodobne, i w ogóle nie jestem pewien, czy jakichś bzdur tu nie powypisywałem...

Ad 

Wysłany: 2008-08-16, 22:23   

Szkoda, że ta mewa nie ma potężniejszego dzioba, byłaby z niej ciekawa siodłata... ;)

Cinksia 

Wysłany: 2008-08-18, 20:15   

Cześć,
Co to za mewy?? Mam wątpliwości a nie jestem zbyt doba w rozpoznawaniu mew ;)

PICT0046.JPG
Plik ściągnięto 31 raz(y) 121.12 KB

Michu 

Wysłany: 2008-08-18, 20:29   

Cinksia napisał/a:
Co to za mewy??

Te mewska to siodłacze czyli marinusy. ;) Pozdr

michalkiewicz 
Turawianin

Wysłany: 2008-08-18, 20:36   

Cinksia napisał/a:

dorosła śmieszka i 2 mewy siodłate - pierwszo- i trzecioroczna. (Ta "bez głowy" to najprawdopodobniej też siodłata 3CY ;) )

Dopisane: kiedy pisałem tego posta Michu je w międzyczasie zdążył oznaczyć ;) ;)

mikus.zet 

Wysłany: 2008-08-18, 20:54   

lucky luck napisał/a:
mikus.zet napisał/a:
zapodałem ją na BF i człowiek jeden, chyba bardzo kompetentny, skłania się mocno ku marinusowi

cze, czy możesz podać linka do tej opini (nie mam pojęcia co to BF)?
I jeszcze pytanie do autora zdjęcia - czy to fotka z Dolnego Śląska?

http://www.birdforum.net/showthread.php?t=121047
zawiązała się dyskusja, argentatus też ma swoich zwolenników, ale zdjęcie, jak się okazało, było robione w Dziwnówku (kolejny punkt dla marinusa ;) )

Cinksia 

Wysłany: 2008-08-19, 08:20   

To super :] Dziękuje bardzo :) Jeszcze mam te dwie mewki:

PICT0013.JPG
Plik ściągnięto 15 raz(y) 90.31 KB

PICT0004.JPG
Plik ściągnięto 12 raz(y) 127.55 KB

michalkiewicz 
Turawianin

Wysłany: 2008-08-20, 08:37   

przemek_z w temacie "Ptaki do identyfikacji" napisał/a:
Zdjęcia zostały zrobione w Dziwnówku. Wszystkie są tu . Powodzenia

Mnie, podobnie jak mikusowi ten ptak jednak najbardziej podchodzi pod argentatusa (o ile w ogóle jest oznaczalny...) ze względu choćby na jednolicie ciemnobrązowe ubarwienie, wysokie czoło i delikatny dziób . Jeśli chodzi o jego upierzenie to posłużę się cytatem:
Marcin Faber o Larus argentatus w 1CY napisał/a:
U stojącego ptaka małe i średnie pokrywy skrzydłowe jednolicie ubarwione – środki piór brunatne z wąskimi, jasnymi obrzeżeniami. Charakterystyczny rysunek na dużych pokrywach lotek 2. rzędu: jasne obrzeżenia wcinają się w brunatny środek pióra. Podobną tendencję można zauważyć na lotkach 3. rzędu, przy czym jasne wcięcia w głąb pióra są mniejsze, lecz zawsze wyraźne.

Jeśli ktoś ma odmienne zdanie to chętnie posłucham uwag :)

lucky luck 
Łukasz Krajewski

Wysłany: 2008-08-20, 09:36   

No niestety nie mamy na forum czołowych mewologów PL, bo by nam pomogli lub chociaż rzucili po raz kolejny sporo światła na oznaczanie mew. Z drugiej strony trudno im się dziwić, żeby oznczali każde zdjęcie jakie pojawi się w internecie i za każdym razem powtarzali to samo, bo nie mieli by życia. Moze jednak ktoś wrzuci link do tego zdjęcia na listę PTAKI?

Co do mewy przemka_z - nie mam pojęcia
Mewy Cinksii - pierwsza argentatus, druga - jestem za słaby na te klocki :(

Pablo 

Wysłany: 2008-08-20, 11:12   

michałkiewicz napisał/a:
Cinksia napisał/a:

dorosła śmieszka i 2 mewy siodłate - pierwszo- i trzecioroczna. (Ta "bez głowy" to najprawdopodobniej też siodłata 3CY ;) )

Dopisane: kiedy pisałem tego posta Michu je w międzyczasie zdążył oznaczyć ;) ;)

widze ze Kolega ma problemy z wiekiem 2cy u mew ;)

Pablo 

Wysłany: 2008-08-20, 11:47   

mikus.zet napisał/a:
przemek_z napisał/a:
Czy można prosić o identyfikajcę :
*klik
[/URL]

widze ze ten ptak sprawil nadspodziewanie duze problemy ( i to takim tuzom jak Sylwek), a mozna go oznaczyc w zasadzie na podstawie jednej cechy..... (oczywiscie troszke upraszczam sprawe)
zwroccie uwage jakie krotkie ten ptak ma lotki 1.rzedu!! Przeciez za ogon wystaja ledwie co, a poza tym jak male są miedzy nimi (lotkami) odstepy! Tak krotkiej projekcji lotek nie ma zadna duza mewa..... no chybaze jest jeszcze nie w pelni wyrosnieta! Tak, temu ptakowi ciagle jeszcze rosna lotki 1.rzedu i w zwiazku z tym jest to prawie na pewno lokalny ptak. Takie ptaki raczej nie podejmuja koczowan polegowych, a marinusy raczej pod Dziwnowkiem sie nie gniezdza;)
Oczywiscie to co napisalem powyzej to troche za malo na poprawne oznaczenie ale jizz i malutki dziobek prowadą bezblednie do argentatusa.
Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu