FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Obserwacje i identyfikacja mew
Autor Wiadomość
kessy 
moderator
Sokola Pani :>

Wysłany: 2008-07-29, 08:34   

Pytanie bez zdjęcia. Czy juwenalne (tegoroczne) duże mewy już się porozlatywały z gniazd? Chodzi mi konkretnie o mewy siodłate i żółtonogie.

PS skoro to temat również do obserwacji, to toruńskie noclegowisko liczy sobie już ca 1100 dużych mew ;)

[i] Winer [i]
Poznaj moje smoki.

Michu 

Wysłany: 2008-07-29, 09:51   

kessy napisał/a:
Pytanie bez zdjęcia. Czy juwenalne (tegoroczne) duże mewy już się porozlatywały z gniazd? Chodzi mi konkretnie o mewy siodłate i żółtonogie.

Tak, jakiś czas temu (w lipcu) widziałem już tegorocznego cachinnans czyli pewnie i inne, tegoroczne duże mewska można już namierzyć w terenie. :) Pozdr

kessy 
moderator
Sokola Pani :>

Wysłany: 2008-07-29, 10:00   

Wczoraj też było całkiem sporo juwenalnych ptaków z grupy argentatus (juvki są totalnie poza moim zasięgiem id ;) ), ale była jedna mewa, która niestety schowała się trochę za innymi. Dało się zauważyć, że jest zauważalnie większa, masywniejsza, z dzióbskiem rodem solidnego siodłaka. Dzisiaj już wezmę aparat, może ją wypatrzę i podrzucę wam zdjęcia do weryfikacji.

[i] Winer [i]
Poznaj moje smoki.

bladii77 

Wysłany: 2008-07-29, 15:28   

U nas na południu na Dzierznie koło Gliwic tegoroczne michahellisy przylatuja juz pod koniec lipca, kilka ringów juz przez ostatnich kilka lat odczytaliśmy :) własnie te ringi koloru żółtego to najlepsza cecha na młode michasie :>

zuton 
festyniarz

Wysłany: 2008-07-29, 20:03   

Nie wiem co to jest to z żółtymi nogami. Czy ktoś pomoże?
Dysponuję też innymi ujęciami - wszystko z dziś z Gdyni.

IMG_8037.jpg
Plik ściągnięto 40 raz(y) 81.87 KB

bladii77 

Wysłany: 2008-07-29, 20:34   

Mewa, jak zreszta wszystkie, fajna. Jakbys mial zdjecie ptaka w locie, gdzie widac lotki pierwszorzedowe, jak ptak kołuje, to przeslij. Na teraz mozna powiedziec, ze mamy 2 gatunki do rozpatrywania: ad srebrzystej i ad romańskiej. Zasieg czerwonej plamki na dziobie raczej nie siega na szczęke górną, co sugeruje srebrzystą. Fotki w locie mogły by potwierdzić taką teorię.

zuton 
festyniarz

Wysłany: 2008-07-30, 07:21   

Niestety mewa nie poleciała, więc fotek w locie brak. Coś mi się wydaje, że to omissus.
W każdym razie dzięki za odpowiedź.

Heimik 
Młody ornitofan

Wysłany: 2008-08-01, 10:21   

Moim zdaniem sprawa jest prosta - po lewej ad srebrzaka, po prawej ad romańskiej :)

Marcin D. 

Wysłany: 2008-08-01, 10:39   

Heimik napisał/a:
Moim zdaniem sprawa jest prosta - po lewej ad srebrzaka, po prawej ad romańskiej :)

A się mądry znalazł!! To teraz uzasadnij swoje oznaczenie :>

Michu 

Wysłany: 2008-08-01, 11:05   

Heimik napisał/a:

Nie, nie, sprawa taka prosta nie jest. :)
Przyłączam się do prośby Marcina D. coby Marek uzasadnił tą prostą id. ;)
Pozdr

Heimik 
Młody ornitofan

Wysłany: 2008-08-01, 22:17   

Rozumiem że chodzi o ptaka po prawej stronie?

Po pierwsze kolor nóg... W życiu nie spotkałem srebrzaka ani białogłowej z żółtymi nogami, ponadto nóżki ptaszka są w cieniu wiec nie ma mowy o jakimś refleksie świetlnym czy złudzeniu optycznym.
Po drugie wielkość plamek na lotkach - u srebrzaka są większe - ten ptak ma je bardzo małe. No i pośrednie cechy takie jak zasięg bieli na trzeciorzędówkach, u srebrzaka mniej więcej pośrodku jest coś w rodzaju przewężenia, zaniku tej bieli po, u romańskiej jest zachowana ciągłość.
No michahellis ma troszeczke ciemniejszy płaszcz niz argentata.

Takie moje zdanie
HOWGH

michalkiewicz 
Turawianin

Wysłany: 2008-08-01, 22:32   

Heimik napisał/a:
W życiu nie spotkałem srebrzaka ani białogłowej z żółtymi nogami

To bardzo mało mew widziałeś...........
Heimik napisał/a:
Po drugie wielkość plamek na lotkach - u srebrzaka są większe - ten ptak ma je bardzo małe

Jak dla mnie to mewa z lewej strony ma je takie same :)
Heimik napisał/a:
No michahellis ma troszeczke ciemniejszy płaszcz niz argentata.

Zmienność kolego, zmienność....
Marcin Faber o Larus argentatus napisał/a:
Odcień płaszcza dość zmienny, generalnie szary. Zdarzają się osobniki o ciemniejszym lub jaśniejszym od przeciętnego płaszczu.

Marcin D. 

Wysłany: 2008-08-02, 07:19   

Heimik napisał/a:
Rozumiem że chodzi o ptaka po prawej stronie?

O obydwa.
Podane przez Ciebie cechy są takie sobie ;) Po kolorze nóg mew się nie oznacza :)
michałkiewicz juz napisał wyżej co trzeba ;)

Heimik 
Młody ornitofan

Wysłany: 2008-08-02, 08:05   

Więc drogi Marcinie napisz mi teraz co przemawia za tym, że nie jest to mewa romańska?

michalkiewicz 
Turawianin

Wysłany: 2008-08-02, 11:27   

Heimik napisał/a:
Więc drogi Marcinie napisz mi teraz co przemawia za tym, że nie jest to mewa romańska?

Marcin pojechał do Turawy i wróci pod koniec sierpnia, więc prędko nie odpisze :)
U typowego michachelisa (poza diagnostycznymi L1) występuje czerwona obrączka powiekowa, a czerwona plama na podcięciu powinna być rozleglejsza (bardzo często zachodzi na górną połowę dzioba). Co do koloru nóg to u cachinnansa też powinny być one żółte, nie mówiąc już o omissusie. Jednak nigdy nie należy się kierować tą cecha przy ID dużych mew.
Jak kolega bladii77 słusznie zauważył przydałyby się jeszcze fotki tego ptaka w locie, żeby zobaczyć wzór na pierwszorzędówkach.
Heimik, nie patrzysz na mewy od wczoraj i przecież wiesz doskonale, że ptaki te (a szczególnie te 3 gatunki) proste w ID nie są, co więcej niektóre z nich w ogóle są nie do oznaczenia.

Odpowiedz do tematu