jak tak przeglądam ten nasz forumowy wątek na Akademi o mewach to mi to trochę mewę romańską przypomina (ptak na pierwszym i drugim zdjęciu). Wygląd perełek na lotkach by się chyba zgadzał, ale te płaskie czoło kojarzy się kasią... Mewy są jednak straszne
Szyja dość długa i smukła,głowa niewielka z ciemnym okiem,dziób żółty z czerwoną plamką na końcu,kolor popielaty sięga tak jak u mewy białogłowej.
orlik!! Obserwujesz ptaki nie od wczoraj i wiesz dobrze, że mewy, a zwłaszcza te z "trójkąta bermudzkiego" (argentatus/cachinnans/michahellis) oznacza się po zestawie cech na podstawie dobrych zdjęć! O ile u mewy tomaszab widać płaskie czoło oraz ledwo widoczne podcięcie na dziobie, co jest cechami cachinnansa (choć pewnie bezpieczniej jest ją nazwać mewą "w typie cachinnans", bo nie wiem czy da się wykluczyć jakiegoś popaprańca), to ptak na kiepskiej fotce Hapola jest nieoznaczalny.
Nie wiem czy dobry temat
Byłbym wdzięczny jeśli ktoś zeskanuje mi strony (i pośle majlem) dotyczące mew srebrzystej, białogłowej i romańskiej z książki Gulls of Europe, Asia and North America
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum