No ale ja bym prosiła o oznaczenie
I dorzucę zaraz swoje dwie mewki z dzisiaj.
Argentyna 1. zima?
A to nie wiem co za dziwadło. Pewnie też argentyna tylko w jakim wieku?
Poza tym zauważcie, że ma metalową obrączę. To jest zemsta mew Gdybym wcześniej wiedziała to bym podeszła bliżej i pofociła bardziej tą nogę, niewykluczone że coś by się dało odczytać. Ale że zoom mam zepsuty i nie moge powiększać sobie podglądu w aparacie, więc zobaczyłam dopiero teraz. Gr.
No to powiem co myśle o tych mewach na zdjęciach - od góry:
m.białogłowa z obrączką - nie moja, choć chyba z południa Polski
m. brytyjska/skandynawska - ad, ptak bardzo podobny do tego, ktorego widzialem tydzień temu w Gliwicach, duża szansa, że ten sam i nocuje na Zb.Rybnickim
mewa romanska - ad, głeboko popielaty płaszcz i pokrywy, jasne oko, mocny dziób, mocno żółte nogi i najważniejsze do kompletu czarny prążek szczytowy na P10. Dziś widziałem białogłową z żółtymi nogami i jasnym okiem ale wzór na P10 i P9 typowy dla białogłowej.
mewa białogłowa/pokręcona - bardzo dużo czerni na dziobie, prawie jak u mewy armeńskiej. Wielkośc i rozmieszczenie strych na głowie też nietypowe jak na białogłową, takie miewa armeńska.
mewa pokręcona - mieszanka cech białogłowej i romańskiej
mewa srebrzysta - 1 zima
mewa srebrzysta - 2 zima
[ Dodano: 2006-02-02, 15:27 ]
kessy napisał/a:
I dorzucę zaraz swoje dwie mewki z dzisiaj.
Pierwsza ma przewagę cech srebrzystej - 1 zima
Druga to srebrzysta w 2 zimie
Niestety w wykładzie Szymona trochę brak zdjęć młodych dużych mew, a mi lepiej wchodzi wiedza okraszona zdjęciami. Przepraszam więc za namolność, ale czy mógłbyś Opticron napisać tak łopatologicznie laikowi jakie cechy są tu na srebrzystą a jakie na inną - i na którą?
Pewnie ciemne IIIrzędówki na cach. s. l., a ciemne głowa, pierś i brzuch i duże podcięcie na dziobie (?) na srebrzaka. Ale co dalej?
Mewa1, ma sylwetke, dlugosc i kolo nóg jak srebrzysta, lecz całkowicie biała głowa budzi moją niepewność. Potrzebne dokładne zdjęcia głowy.
Ptak w 2 zimie na mewa3, wygląda na jak mix srebrzystej z romańską.
mam z innego zdjecia lepiej widoczna glowę plik:mewa1a
mam jeszcze jedna mewę tez pewnie srebrzysta plik:mewa4
Mewa 1a - to bedzie nietypowa srebrzysta bo bez zimowego strychowania na głowie. Widac, że ma krótki dziób, jasne oko i żółtawą obrączkę oczną. Cóż zdarzają się i takie srebrzyste, pozbawione strych, być może są to bardzo stare osobniki.
to bedzie nietypowa srebrzysta bo bez zimowego strychowania na głowie
Hmmm ale Opticronie - jest luty! Srebrzaki gubią sztrychowanie już w styczniu... tak podaje zresztą Olsen!
Dwa tygodnie temu na Zb. Rybnickim zdecydowana większość argentyn miała już czyste głowy, w tym i ta z fińską obrączką. Zaledwie dwa ptaki miały jeszcze pełne zimowe sztrychowanie...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum