Fajny pomysł z tym tematem Ja nadal za często musze skapitulować przy dużych mewach i oznaczyć tylko do kompleksu L.argentatus/cachinans - przydałoby się na jakieś śmieci wybrać i się podszkolić... ale to po egzaminie.
To ja zacznę I będzie więcej takich pytań, to na pewno :>
U tego osobnika widać jeszcze kilka młodocianych małych pokryw. Czy w związku z tym ad osobniki jeszcze mogą mieć takie piórka? Na pokrywach Irz i skrzydełku też chyba jest trochę czerni.
I drugie pytanie, jak w takim razie odróżnić ptaki w 2. zimie?
Ostatnie - a jak powinien wyglądać dziób w 1. zimie u srebrzystej? Cały czarny?
Tak, ten ptak jest w 2 zimie. Przede wszystkim lusterko ma tylko na 10 lotce, a te pokrywy sa slabo widoczne. Dziob taki moze miec tez dorosly.
Ptaki w drugiej zimie maja z reguly czern lub braz na lotkach trzeciorzedowych. Czasami sa tez brazowe pokrywy ale wlasnei mala ilosc bieli na czarnych LI wskazuje na ten wiek.
Ponizej kilka zdjec mew pospolitych w 2 zimie. Jak widac ilosc brazu bywa bardzo zmienna.
Dziob srebrzystej w 2 roku zycia powinien o tej porze byc albo caly czarny alboi juz rozjasniony u nasady. Tak duzo jasnego to skrajnosc.
Ale poprobowalem tagow. Ucze sie tego forum ciagle.
Mewa jest w 3 zimie bo: ma juz lusterko na 10P, perelki na koncach pozostalych lotek, jednolicie popielate srednie pokrywy, plaszcz i wewnetrzna lotka III, jasnozolty duzy koniec dzioba.
Powinna miec juz jasne oko ale... z mewami roznie bywa.
W sumie ptak ten jest teraz 4cy.
[ Dodano: 2006-01-31, 20:47 ]
No i rozjechalo sie wszytsko nie tak jak chcialem.
Jinete nie mów ze Tyś ją zaobserwował!!!
To mewa karaibska Larus atricilla! Gość z Ameryki! Obecnie trwa jej nalot na Europę Zachodnią (głównie Hispzanię)
Przekaż tę fotkę hiszpańskiej KF jeśli jest Twoja!
To ja też jeszcze szybko dorzucę pytanie Czemu wszystkie te canuski ze zdjeć mają sine dzioby i nogi? Zimno im czy to jakoś związane z wiekiem? Albo czymś innym. Słyszałam, że ptaki mogą reagować "blaknięciem" nieopierzonych części na stres, ale tych chyba nic nie stresowało?
Jinete, fajna mewa! Zobaczymy co powiedzą nasi eksperci, sama jestem ciekawa. I z góry dziękuję za informacje o ptakach drapieznych!
[ Dodano: 31 Sty 2006 10:41 pm ]
Hehe, czyli jednak w dobrym kierunku mnie tknęło z tą mewą
I przepraszam, że komentarz o drapieżnych nie w tym temacie ale niech już zostanie, nie będę tam pisać dublującego posta...
To mewa karaibska Larus atricilla! Gość z Ameryki! Obecnie trwa jej nalot na Europę Zachodnią (głównie Hispzanię)
Przekaż tę fotkę hiszpańskiej KF jeśli jest Twoja!
zgadza sie , strzal w dyche, tak to moja obserwacja i moje foto ,mam jeszcze kilka, a najlepszy numer jak sie poderwaly to wszystkie polecialy w jednym kierunku a ta w kierunku Mc Donalda, wtedy juz bylem pewny:)
ostatnio zaobserwiowana w tym rejonie 27 listopada 1988 roku
a co to jest KF?
gaviota1.jpg Larus atricilla i Larus ridibundus-15 i 16 styczen 2006
przypuszczam ,a raczej jestem pewien ze informacje o tej mewie mialo SEO ( jak OTOP w Polsce) i takowa komisja juz 16 stycznia.
Andrew Paterson przy mnie zrobil tej mewie ponad 100 zdjec, wiec on napewno zajal sie poinformowaniem odpowiednich organizacji, w koncu to spec od "mewsk":)
Mewa jest w 3 zimie bo: ma juz lusterko na 10P, perelki na koncach pozostalych lotek, jednolicie popielate srednie pokrywy, plaszcz i wewnetrzna lotka III, jasnozolty duzy koniec dzioba.
Powinna miec juz jasne oko ale... z mewami roznie bywa.
W sumie ptak ten jest teraz 4cy.
Oczywiście Opticron ma rację że w 3 zimie. Ja się pomyliłem, ale chyba ostatni raz, dziś zakupiłem "Gulls of europe...."
Oczywiście Opticron ma rację że w 3 zimie. Ja się pomyliłem, ale chyba ostatni raz, dziś zakupiłem "Gulls of europe...."
Grzegorz, no to juz najwyzszy czas. Niemniej jednak jak sie okazuje w praktyce Olsen pomaga ale do pewnego momentu. Pozniej i tak mewy pozostaja gora, szczegolnie w Polsce gdzie pelno jest mew z gatunku Mewa pokręcona Larus turbatus. Tak wiec zawsze [/i]
[ Dodano: 2006-02-01, 23:41 ]
Dzis na wysypisku w Chorzowie (najlepsze wysypisko tej zimy na Gornym Slasku): ca 200 duzych mew, w tym jednak mewa brytyjska/skandynawska Larus fuscus graellsii/intermedius. 3 odczyty plastikowych obrączek - 2 nasze bialołogłowe i jedna fińska srebrzysta. Jutro znowu oswajanie mew !
Komentarze do zdjęć mile widziane.
[ Dodano: 2006-02-01, 23:43 ]
Tetrao, nie udało się tak jak mnie instruowałeś. Zmień to bo masz taką władzę
edit: Tetrao
Opticron - musisz wpisać adres obrazka a nie fotosika z obrazkiem
Zeby zobaczyć adres zdjęcia musisz kliknąć na nie prawym przyciskiem myszy, następnie wejść we właściwości i tam skopiować adres... troche skomplikowane ale działa
w tym jednak mewa brytyjska/skandynawska Larus fuscus graellsii/intermedius. 3 odczyty plastikowych obrączek - 2 nasze bialołogłowe i jedna fińska srebrzysta.
To tak jakby zestawik z Rybnika przeniósł się do Chorzowa
[ Dodano: 2006-02-02, 00:43 ]
Ta bez stopy to romańska?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum