Tak, zapraszalam, ale tylko pokiwal glowa i powiedzial, ze nie ma czasu. Wierze mu Teraz w sezonie jego i drugiego opiekuna naszej sekcji ornito wiecej nie ma niz sa. Teren, teren i jeszcze raz teren. Tylko biedni studenci nie maja czasu zeby sie porzadnie wybrac na ptaki...
Wysłany: 2006-01-30, 23:12 Obserwacje i identyfikacja mew
Rośnie zapotrzebowanie na taki temat - więc zakładam!
Piszcie tu o waszych obserwacjach mewsk oraz o problemach z nimi związanych ... np w związku z identyfikacją
Od kiedy na forum jest Opticron mamy pewność, ze ten temat będzie monitorowany okiem prawdziwego fachowca
A to gwarancja, ze czegos się o tych mewach w końcu nauczymy
To ja zacznę I będzie więcej takich pytań, to na pewno :>
Opticron napisał/a:
Canusy na początku są w 1 zimie, później dorosłe.
Ostatni amewa to srebrzysta w 1 zimie, ale ma bardzo odjechany dziób bo jakby już w 2 zimie.
Pozwolę sobie powtórzyć jedno zdjęcie:
U tego osobnika widać jeszcze kilka młodocianych małych pokryw. Czy w związku z tym ad osobniki jeszcze mogą mieć takie piórka? Na pokrywach Irz i skrzydełku też chyba jest trochę czerni.
I drugie pytanie, jak w takim razie odróżnić ptaki w 2. zimie?
Ostatnie - a jak powinien wyglądać dziób w 1. zimie u srebrzystej? Cały czarny?
kessy napisał/a:
Ostatnie - a jak powinien wyglądać dziób w 1. zimie u srebrzystej? Cały czarny?
To ja moge tylko potwierdzic slowa Tetrao, ze jest to ptak w drugiej zimie (3 rok zycia), lotki pierwszego rzedu bez wyraznych perelek oraz sladowe nieprzepierzone piorka na pokrywach.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum