Co do myszołowów zim? -mam pytanie :
Sporo podróżuję autem i sił? rzeczy często spotykam przy drogach myszołowy.
Do tej pory widywałem poj. osobniki (a może niezbyt uważnie się rozgl?dałem ) .
Aż do wczoraj . Wczoraj (k. Kołbieli) po raz pierwszy widziałem kilka sztuk w jednym miejscu tzn. trzy siedziały na jednym drzewie a dwa były w pobliżu.
W zwiazku z tym nurtuje mnie pytanie :
-czy taka sytuacja to nic nadzwyczajnego ,czy raczej to rzadkoć
ps
Czy tylko ja mam problemy załadowaniem stronek na forum, czy kto jeszcze
Moim zadaniem trafiłe na jaki bardzo dobrze zaopatrzony bufet dla myszołowów
Czytałem, że to całkiem normalne zjawisko - polowanie na jakim terenie, na którym jest na tyle "jedzenia", że nie przeszkladza poszczególnym ptakom s?siedztwo "konkurencji" przy "stole".
trzy siedziały na jednym drzewie a dwa były w pobliżu.
Zwlaszcza zima ,niektore ptaki skupiaja sie na noc w zwartych grupkach, wlasnie drapiezniki, sowy itp. - oczywiscie czynia tak zeby nie zamarznac...
uszatki moga tworzyc takie zgrupowania nawet do 100 ptakow jak mialo to miejsce bodajze w Srodzie (nie pamietam czy Slaskiej czy Wielkopolskiej)...
jezeli widziales te myszolowy rano lub wieczorem byc moze bylo to rozlatujace sie lub dopiero zlatujace sie noclegowisko...
Oczywiscie Radek tez moze miec racje mowiac ze w tym miejscu wyjatkowo smacznie i liczne norniki bly ...
Cytat:
Czy tylko ja mam problemy załadowaniem stronek na forum, czy kto jeszcze
Nie nie tylko Ty!!!! i troche mnie to juz mierzi.... jak mam otworzyc temat to ide w miedzy czasie do wanny, gole sie, myje zeby,robie kupe, siku, ucze sie na egzamin z matmy ... a potem moge liczyc ze strona sie wgrala...
spoko, panowie, najprawdopodobniej nasze problemy skończ? się już niebawem... wszystkiemu winny jak zwykle wiadomy MONOPOLISTA, którego wszyscy kochamy
-czy taka sytuacja to nic nadzwyczajnego ,czy raczej to rzadkoć
Potwierdzam poniższe wypowiedzi. To nie jest żadna rzadkoć, ale mimo wszystko miłe dowiadczenie obserwacyjne. Tej zimy kilka razy widziałem już sytuacje, kiedy nawet 5 myszołowów kr?żyło nad tym samym terenem na różnych wysokociach. Wygl?da to na prawdę ciekawie.
_________________ FACTA NON PRAESUMUNTUR, SED PROBANTUR
Faktów się nie domniemywa, lecz je udowadnia
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum