FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Notatki Ornitologiczne
Autor Wiadomość
Żmihor 

Wysłany: 2007-06-04, 20:38   

Logan napisał/a:
to dosc niewiele osob czyta NO wiec i znaczenie czasopisma nie jest dosc duze

znaczenie NO nigdy nie bedzie duże, przy dzisiejszej konstrukcji oceny parametrycznej jednostek naukowych publikowanie w notatkach sie kompletnie nie opłaca. mysle że główny problem leży w edukacji naszych ornitologów amatorów. oni po prostu nie są zainteresowani czytaniem czegokolwiek innego niż czeklisty i licytacje kto ile gatunków widział...
w efekcie notatki upadają, a jak otwieramy najnowszą awifaunę polski to przy 80% gatunków możemy przeczytać "liczebnośc całkowita i trend nieznane"
taka smutna prawda

IrekM 

Wysłany: 2007-06-04, 21:11   

Myślę, że duże znaczenie ma ograniczony dostęp do czasopisma. Jeżeli ktoś nie ma dostępu do internetu (są jeszcze tacy, ja internet mam dopiero od dwóch miesięcy) a do tego mieszka na zad..., przepraszam: prowincji, to nie ma najmniejszych szans, żeby to pisemko zdobyć. Poza tym w czasopiśmie powinna być krótka informacja o warunkach prenumeraty z kosztami i numerem konta. Ja o w/w warunkach dowiedziałem się dopiero po wysłaniu maila. Wydaje mi się, że zamieszczenie tej informacji w czasopiśmie wiele by nie kosztowało.

MOJA OKOLICA

Hubert 
moderator
Szef

Wysłany: 2007-06-04, 21:19   

Żmihor napisał/a:
oni po prostu nie są zainteresowani czytaniem czegokolwiek innego niż czeklisty i licytacje kto ile gatunków widział...
Powiedzmy szczerze, ornitolog amator z Gdańska, przypuszczalnie nie będzie zainteresowany składem gatunkowym jakiegoś małego lasu na dolnym śląsku.

Mi się na przykład kompletnie nie opłaca prenumerować notatek, ponieważ % fajnych (dla mnie) artykułów jest znikomy. Dużo bardziej opłaca mi się iść do biblioteki poczytać, a co przydatniejsze artykuły skserować.

P.S. Nie wie ktoś jak w internetowym katalogu BUWu znaleźć NO? Tylko to prawdziwe Wrocławskie.

Kruk odrzecze: Nigdy więcej!!

Strona przyrodnicza "Dziewięćsił"
browsehappy.pl

Logan 
moderator

Wysłany: 2007-06-05, 06:46   

Krystian napisał/a:
No nie ma co dyskutować - trzeba koniecznie PRENUMEROWAC !!!

a po co jak sobie moge w bibliotece instytutowej pozyczyc i poczytac :roll: ;-) chociaz ostatnio doszedlem do wniosku ze chyba lepiej miec wlasne (czasami niektorych nie ma bo ktos zabral i nie oddaje) ale wolalbym miec NO w pdf-ach (jak wiekszosc artykulow ktore sa lub moga byc potrzebne)

Hubert napisał/a:
Powiedzmy szczerze, ornitolog amator z Gdańska, przypuszczalnie nie będzie zainteresowany składem gatunkowym jakiegoś małego lasu na dolnym śląsku.

i dlatego w NO malo jest artykulow o tematyce lokalnej (regionalnej sa), takie lokalne pracki powinny ukazywac sie w lokalnych czasopismach (o ile takie sa :roll: ) chyba ze zagadnienie lokalne ma znaczenie dla stanu wiedzy o jakims ptaku w skali kraju (a wtedy kazdy chetnie o tym poczyta ;-) )

Żmihor napisał/a:
znaczenie NO nigdy nie bedzie duże, przy dzisiejszej konstrukcji oceny parametrycznej jednostek naukowych publikowanie w notatkach sie kompletnie nie opłaca.

dla naukowcow-zawodowcow - racja, ale cala reszta z tych ktorzy zbieraja dane mniej lub bardziej amatorsko i chcieliby sie potem jakos upublicznic to nie ma znaczenia (zreszta czesc zebranych materialow mozna sprzedac 2-3x na rozne sposoby ;-) podobno ...)

Żmihor napisał/a:
oni po prostu nie są zainteresowani czytaniem czegokolwiek innego niż czeklisty i licytacje kto ile gatunków widział...
Hubert napisał/a:
ponieważ % fajnych (dla mnie) artykułów jest znikomy.

a co powiecie na propozycje Marka Z z listy "Ptaki" na wydawanie specjalistycznych numerow :?: to mogloby byc ciekawe rozwiazanie, dodatkowa mozliwosc zbytu prac z NO (dodatkowe zyski) i wieksza dostepnosc-znajomosc ciekawych artykulow tematycznych :roll:

Hubert 
moderator
Szef

Wysłany: 2007-06-05, 10:19   

Logan napisał/a:
a co powiecie na propozycje Marka Z z listy "Ptaki" na wydawanie specjalistycznych numerow :?:
Ktoś już wcześniej coś takiego proponował do wszystkich wydawców, nie tylko do NO, wg mnie pomysł jest fajny tylko, że dość konserwatywne poglądy redakcji chyba nie pozwolą na wydanie czegoś takiego :/

browsehappy.pl

Krystian 

Wysłany: 2007-06-05, 10:49   

Logan napisał/a:
Krystian napisał/a:
No nie ma co dyskutować - trzeba koniecznie PRENUMEROWAC !!!

a po co jak sobie moge w bibliotece instytutowej pozyczyc i poczytac :roll: ;-) ....

....a co powiecie na propozycje Marka Z z listy "Ptaki" na wydawanie specjalistycznych numerow :?: to mogloby byc ciekawe rozwiazanie, dodatkowa mozliwosc zbytu prac z NO (dodatkowe zyski) i wieksza dostepnosc-znajomosc ciekawych artykulow tematycznych :roll:

A po to poprostu, aby w ten sposób wspomagać ich istnienie !!! , ja też mógłbym powiedzieć, że akurat mam (kolejne) dwa roczniki pożyczone od Pawelele i po co kupować :?: Jeżeli sytuacja NO jest tak trudna to trzeba pomóc przez PRENUMERATĘ !

Co do specjalistycznych numerów to jak najbardziej, kilka propozycji:
- Stwierdzenia rzadkich ptaków w Polsce w latach ...
- Rozpoznawanie ... (fajny artykuł był o mewach w 2001r, drapole itp) - tak jak to robią w PP,
- Opis najciekawszych ,,Ptasich" miejsc w Polsce - z podaniem gatunków, stwierdzeń rzadkości, mapkami itd.
Wszystko okrasić wywiadami z Redakcją NO i współpracownikami (toż to same ornitologiczne tuzy) o ich doświadczeniach, przygodach, polecanym sprzęcie ... :razz:
Powinno się sprzedać w cn. 1000 egz. (empik, link do sprzedarzy wysyłkowej na stronie głównej NO, współpraca ze sprzedawcami ,,internetowymi" - np. influence ;-) ) a pracy byłoby niewiele, ot zebrać to co już się ukazało w ostatnich kilkunastu latach ... :-P

Hubert 
moderator
Szef

Wysłany: 2007-06-05, 16:18   

Krystian napisał/a:
a pracy byłoby niewiele, ot zebrać to co już się ukazało w ostatnich kilkunastu latach ... :-P
No to mocno byłoby wszystko nieaktualne, chyba tylko oprócz raportów.

browsehappy.pl

Logan 
moderator

Wysłany: 2007-06-05, 16:36   

Krystian napisał/a:
Jeżeli sytuacja NO jest tak trudna to trzeba pomóc przez PRENUMERATĘ !

to tylko umozliwic moze dalsze wydawanie czasopisma ale nie wplynie na jego range a przez to na rozwoj, lepsze byloby jakbys Krystian napisal jakis super fajny tekst przez ktory conajmniej 30% polskich ptasiarzy chcialoby zaprenumerowac notatki ;-)

Cytat:

racja, ale od czasu do czasu przydaloby sie zebranie informacji o jakichs szczegolnie fajnych grupach ptakow czy malo znanych okolicach i ich podsumowujace opublikowanie bo do nastepnego wydania AP pewnie minie z 10-20 lat i te dane dopiero beda NIEAKTUALNE :>

Krystian 

Wysłany: 2007-06-05, 16:38   

Hubert napisał/a:
Krystian napisał/a:
a pracy byłoby niewiele, ot zebrać to co już się ukazało w ostatnich kilkunastu latach ... :-P

... no właśie - dobry pomysł Hubercie - więc: ...zebrać to co już się ukazało w ostatnich kilkunastu latach i uaktualnić :mrgreen: ...

[ Komentarz dodany przez: Hubert: 2007-06-05, 17:41 ]
:oki:

Krystian 

Wysłany: 2007-06-05, 16:40   

Logan napisał/a:
.. lepsze byloby jakbys Krystian napisal jakis super fajny tekst przez ktory conajmniej 30% polskich ptasiarzy chcialoby zaprenumerowac notatki ;-)

... dzięki Logan, ale mnie przeceniasz ... :oops: :oops: :oops:

ps. Ja tam już za prenumeratę NO na 2007r zapłaciłem :mrgreen:

Żmihor 

Wysłany: 2007-06-05, 21:07   

Krystian napisał/a:
- Stwierdzenia rzadkich ptaków w Polsce w latach ...
- Rozpoznawanie ... (fajny artykuł był o mewach w 2001r, drapole itp) - tak jak to robią w PP,
- Opis najciekawszych ,,Ptasich" miejsc w Polsce - z podaniem gatunków, stwierdzeń rzadkości, mapkami itd.
Wszystko okrasić wywiadami z Redakcją NO i współpracownikami (toż to same ornitologiczne tuzy) o ich doświadczeniach, przygodach, polecanym sprzęcie ... :razz:

ok, tylko w tym momencie notatki przestają być czasopismem naukowym.
moim zdaniem problem lezy w tym, że amatorów nie interesuje nauka, a anukowcy piszą gdzie indziej i notatek nawet nie czytają...

Pablo 

Wysłany: 2007-06-05, 22:20   

Krystian napisał/a:

A po to poprostu, aby w ten sposób wspomagać ich istnienie !!! , ja też mógłbym powiedzieć, że akurat mam (kolejne) dwa roczniki pożyczone od Pawelele i po co kupować :?: Jeżeli sytuacja NO jest tak trudna to trzeba pomóc przez PRENUMERATĘ !

takie pospolite ruszenie ma sens jak rydzyk woła z tego radia co ma ryja i babcie siegaja do skarpet po ostatnie zlocisze 'bo tak trzeba' , nie wydaje misie aby to mialo sie sprawdzic w tym przypadku...obym sie jednak mylil!!
Mnie NO osobiscie troche nudza ;) wole Birding World!! No ale takie sa konsekwencje nastania ery obrazkowej :) ;) ;)
Kupowalem NO bo byl w nich raport, ostatnio wpadlem na pomysl ze przeciez mozna sobie to skserowac ;) ................ale ja prosty chlopak jestem, wy prenumerujcie.........

tadekptaku 
Człek z zewnątrz

Wysłany: 2007-06-05, 23:11   

Żmihor napisał/a:
Logan napisał/a:
to dosc niewiele osob czyta NO wiec i znaczenie czasopisma nie jest dosc duze

znaczenie NO nigdy nie bedzie duże, przy dzisiejszej konstrukcji oceny parametrycznej jednostek naukowych publikowanie w notatkach sie kompletnie nie opłaca. mysle że główny problem leży w edukacji naszych ornitologów amatorów. oni po prostu nie są zainteresowani czytaniem czegokolwiek innego niż czeklisty i licytacje kto ile gatunków widział...
w efekcie notatki upadają, a jak otwieramy najnowszą awifaunę polski to przy 80% gatunków możemy przeczytać "liczebnośc całkowita i trend nieznane"
taka smutna prawda
Przyznaje ze smutkiem ze zgadzam sie z tym co powyzej.... Ja kupe lat temu czytajac NO i "Abc obserwatora..."Czulem sie wyjatkowo i ciagnelo mnie do nauki. Obecnie w Polsce rozwinelo sie bezmyslne berdloczerstwo i niestety na zmiany sie nie zanosi. Ale moze tego ludzie wlasnie potrzebuja? Dumne :) okreslenie:ornitolog amator odchodzi do lamusa, zostaja obserwatorzy ptakow bo oni chyba? ,nie chca miec z nauka nic wspolnego :res: :/ licza sie rzadkosci i klub 300 :)
BWI member
http://www.birdwatchireland.ie

krzysztof1 

Wysłany: 2007-06-06, 06:14   

tadekptaku napisał/a:
licza sie rzadkosci i klub 300 :)

I jazda po Polsce w najlepsze ptasie miejsca,w pogoni za rarytasami.

PS w Gniewie na zamku siedzi puszczyk mszarny :eek:

Hubert 
moderator
Szef

Wysłany: 2007-06-06, 11:00   

Stereotyp narzekającego Polaka :/

Wytłumaczcie mi proszę panowie, co taki "obserwator ptaków" np. z Warszawy ma widzieć w NO, kiedy większość artykułów dotyczy jakiś innych regionów Polski, a tylko reszta ogólnych aspektów życie Ptaków. Wziąłem właśnie do reki No i czytam: "Awifauna lęgowa rezerwatu Świdwie i okolic w latach...", "Skład pokarmu sokoła wędrownego w Warszawie", "Awifauna lęgowa łąk nad jeziorem Miedwie", "Zagrożone i nieliczne ptaki lęgowe Niecki Skalistej na Mazurach".

Tak jak napisał Logan, takie artykuły powinny być w pismach lokalnych. Poza tym zgadzam się z Pablo. Utrzymywać sztucznie coś przy życiu jest bez sensu.

browsehappy.pl

Odpowiedz do tematu