Jeżeli na wiosne zagniezdziła by się u mnie w sadzie sierpówka,czy mógłbym w odległoci 50 m od drzewa przymocować sylwetke ptaka drapieżnego???,może sroki nie próbowały by w tej okolicy rabować gniazd ,sierpówkom i innym ptakom może by to specjalnie nie szkodziło ,tylko podlatywały by pod jego sylwetke próbuj?c go odstraszyć.
Hmmm sroki to doć przemylne ptaki, więc nie wiem czy by się na ten numer nabrały. Poza tym zależy sylwetka jakiego gatunku by to była . Krukowate znane s? z tego że często atakuj? nawet ptaki drapieżne, które znajd? się w bliskim s?siedztwie ich gniazda. Kruki nie wachaj? się odganiać nawet orłów przednich .
Ja myslę, że to kiepski pomysł, aby pomagac w ten sposób sierpówkom. Najlepiej jak same daja sobie radę i naucz? się unikać niebezpieczeństwa, np. niech bardziej ukryja gniazdo!
Dzis zaobserwowalem jak para krukow buduje sobie gniazdo na slupie wysokiego napiecia Gniazdo usytuowane jest bardzo wysoko na 'rusztowaniu' slupa. Mam nadzieje, ze nie skonczy sie to dla tej pary 'porazajaco', mimo iz nie darze tych ptakow sympatia - dlatego tez umiescilem ten post w temacie 'Niszczyciele legow'. Czy ktos widzial cos podobnego?
Czytałem ostatnio, że włanie u kruków nasila się tendencja do gniazdowania na słupach wysokiego napięcia. Co ciekawsze słyszałem że takie opuszczone już krucze gniazda na słupach s? nieraz zajmowane przez pustułki czy nawet przez kobuzy.
...gniazda na słupach s? nieraz zajmowane przez pustułki czy nawet przez kobuzy.
Nawet przez kobuzy? Zawsze myslalam ze przede wszystkim. Ale moze to sie nie odnosi do gniazd na slupach. Podobnie - nie widzialam jeszcze pustulki gniezdzacej sie 'w lesie'. Wszystkie jak dotad siedzialy na jakichs budynkach, kosciolach, etc. I byc moze znowu - gniazda na slupach sa dla nich jakies atrakcyjne...
Mozna prosic o rozwiniecie watku?
Andrzej Dombrowski :" Gniazdowanie kruka Corvus corax na słupach linii energetycznej pomiędzy Siedlcami a Łosicami " w Kulon Tom 5 (2000), zeszyt 1.
Jejku Nie dysponuje zadnymi regionalnymi opracowaniami... Nawet NO prenumeruje dopiero z rok czy dwa lata...
Moze jakies krotkie podsumowanie wnioskow?
Poza tym w " Ptakach Wielkopolski "( J. Bednorz i in.) można przeczytać że w Wielkopolsce już od 1983 roku kruki zaczeły gnieĽdzić się na terenach bezlenych na stalowych masztach energetycznych. Dla całej Wielkopolski podano dane, z których wynika iż 30% kruków gnieĽdzi się w krajobrazie kulturowym, z czego blisko 15% na terenach bezlenych na masztach linii energetycznych.
To daje do myslenia... A czy w tym samym zrodle sa jakies dane na temat gniazdowania pustuli/kobuza w takim srodowisku, ewentualnie uwzglednione jest zajmowanie gniazd po krukach?
Też kiedy dwa sezony z rzędu mialem po krukach kobuzy w tym samym gnieżdzie.
Ale niestety palenie ognisk i biwakowanie pod drzewem na którym było gniazdo
, załatwiło sprawę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum