FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Nielotny bocian biały - co zrobić ?
Autor Wiadomość
himself 
Łukasz Talaga

Wysłany: 2008-09-27, 13:45   Nielotny bocian biały - co zrobić ?

witam
na polach irygacyjnych po Wrocławiem na jednym z pól od strony swiniar przy torach kolejowych jest bocian biały,
ciągle widywałem go na tym samym polu z początku były dwa jednak od miesiąca jest ciągle jeden.
Trochę mnie to zaniepokoiło i postanowiłem spłoszyć bociana w celu sprawdzenia jego lotności
jak się okazało ptak ma coś z prawym skrzydłem.
Gdy go spłoszyłem zaczol skakać i przemieszczać się nieudolnie próbując machać skrzydłami. Lewe skrzydło pracowało prawidłowo natomiast prawe już nie, to znaczy bocian nie możne go rozłożyć do końca i macha nim bardzo powoli co sprawia ze ptak nie możne się wzbić w powietrze.

Co zrobić z tym ptakiem ?
Zimę może i by przetrwał ale nie na jednym polu. Martwi mnie ta jego nielotnosc i boje sie o to ze ptak może nie przyzyc.

Od czego zacząć ?

Pozdrawiam i proszę o pomoc

kubas 

Wysłany: 2008-09-27, 20:13   

Hej

jeśli ptaka można złapać, to możesz przekazać go do któregoś z ptasich azylów.
Tu znajdziesz listę:
http://klubciconia.ptaki....wtopic.php?t=47

ale z tego co słyszałem np. wrocławskie zoo już nie przyjmuje takich ptaków.

Ja proponuje jednak zostawić ptaka w spokoju, wątpię żeby weterynarz mógł przywrócić skrzydło do normalnego użytku.

Pozdrawiam
Kuba

Justyna K 

Wysłany: 2008-09-30, 12:02   

Dla bociana nie jest problemem mróz, tylko brak pokarmu. Dlatego jeżeli byłaby możliwość przezimowania go w jakimś gospodarstwie (wiesz, kaczki, kury ;) ) to powinien sobie poradzić. Tylko trzeba by się dowiedzieć, czym się boćka karmi (poczytaj tu ), no i zająć się skrzydełkiem. Bo jeżeli "samo" nie wróci do sprawności (na co pewnie nie ma co liczyć), to co dalej po zimie? Ptak byłby skazany na dożywotnią zależność od człowieka. We Wrocławiu, jeżeli nie azyle, to na pewno są dobrzy weterynarze od ptaków.

Mówcie sobie, co chcecie, a ja jestem przeciw znacznikom nosowym!!!

Odpowiedz do tematu