Wysłany: 2004-01-24, 17:23 Największy ptak drapieżny świata ?!
Mam pytanie: jaki ptak jest największym ptakiem drapieżnym wiata ? Który ptak jest większy: kondor czy sęp afrykański ? Bardzo proszę o podanie ewentualnych rozmiarów tych gatunków (waga, długoć, rozpiętoć skrzydeł) i literatury z której pochodz? te dane. Sprawa jest dosyć pilna i ważna !!!
Kondor wielki (Vultur gryphus) - długoć ciała 120 - 132 cm, rozpiętoć skrzydeł do 310 cm, waga 9-12 kg.
Sęp himalajski (Gyps himalayensis) - długoć ciała ok. 122 cm, rozpiętoć skrzydeł 262 - 397 cm (!), ciężar 8 - 12 kg.
Wiekszych chyba niema, jednak którego wybrać?
ródło: "Mały słownik zoologiczny ptaki" wyd. Wiedza Powszechna 1991.
Jednak dla mnie powyższe ptaszki to zwykłe cierwojady, prawdziwy drapieżnik to sam sobie obiad upoluje.
Nie wiem Rafale skad porownanie kondora z sepem afrykanskim? Ten drugi raczej nie konkuruje z kondorem o miano najwiekszego drapiezcy. Predzej sep uszaty.
sep afrykanski to najwyzej 97 cm, czym do kondora sie nie umywa...
Szymonie, porównania takiego trzeba było dokonać na dzisiejszym pisemnym etapie Olimpiady Biologicznej Bulwersacje wsród młodzieży wzbudziło także zadanie w którym trzeba było rozpoznac gatunki ptaków na zdjęciach m. in. czajka, lelek, batalion.
Pozdrawiam
Szymonie, porównania takiego trzeba było dokonać na dzisiejszym pisemnym etapie Olimpiady Biologicznej Bulwersacje wsród młodzieży wzbudziło także zadanie w którym trzeba było rozpoznac gatunki ptaków na zdjęciach m. in. czajka, lelek, batalion.
Pozdrawiam
U mnie w szkole nigdy nie ma fajnych konkursów... :-(:-(:-(:-(:-(:-(:-(
_________________ ceterum censeo Carthaginem esse delendam
Chyba co roku na Ogolnopolskiej Olimpiadzie Biologicznej sa pytania z rozpoznawania ptakow... Ja uczestniczylem w niej w tamtym roku i wtedy trzeba bylo bodajze odzielic grzebieniowe od bezgrzebieniowych... a w innym tescie widnial opis ptaka do ktorego trzeba bylo dopsaowac gatunek, cos z dzwoncem chyba...
Szkoda, ze byly to pojedyncze pytania na 100 w calym tescie...
- no w sumie. Mi teraz trudno sobie wyobrazić, żeby lelek czy czajka były zagadkami ornitologicznymi. Ale jak sobie pomyle, że kto podstawia mi zdjęcia jakiego nietoperza - jedyne co bym umiał o nim powiedzieć to to, że to ...nietoperz.
Ale na szczęsie całe życie byłem gł?bem i nigdy nie brałem udziału w olimpiadach
ja uczestniczyłem w jednej olimpiadzie, okazałem sie najlepszy w .... przyszywaniu guzików z zastosowaniem tzw. słupka (pewnie tylko Monika wie co to jest ), była to tylko olimpiada z Pracy Techniki - niestety - nad czym wielce ubolewam
_________________ ogłoszenie:
parkę boćków (którym w głowie prokreacja) do mojej platformy lęgowej przyjmę
stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
Niestety co innego to biologia a co innego przyrodoznawstwo. Mam znajomego biologa, ktory jeszcze do niedawna dzielil widziane ptaki na wroble (to te male) wrony (te duze czarne) bociany (bo to kazdy wie jak wyglada) i jastrzebie ( to te co zjadaja inne ptaki). No i oczywiscie golebie
... 90 % moich znajomych stosuje tak? sam? klasyfikację ptaków - fakt że oni nie s? biologami
Widać wyraĽnie ile pracy jeszcze przed nami... ilu ludzi żyje w niewiedzy... niemy im "wiatło"
_________________ ogłoszenie:
parkę boćków (którym w głowie prokreacja) do mojej platformy lęgowej przyjmę
stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
... 90 % moich znajomych stosuje tak? sam? klasyfikację ptaków - fakt że oni nie s? biologami
Widać wyraĽnie ile pracy jeszcze przed nami... ilu ludzi żyje w niewiedzy... niemy im "wiatło"
Co w tym złego?? (mój kumpel rozpoznaje rodzaj silnika po warkocie, a dla mnie wszystke to poprostu silnik)
_________________ ceterum censeo Carthaginem esse delendam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum