FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Największy ptak drapieżny świata ?!
Autor Wiadomość
skowronek 

Wysłany: 2004-01-24, 17:23   Największy ptak drapieżny świata ?!

Mam pytanie: jaki ptak jest największym ptakiem drapieżnym wiata ? Który ptak jest większy: kondor czy sęp afrykański ? Bardzo proszę o podanie ewentualnych rozmiarów tych gatunków (waga, długoć, rozpiętoć skrzydeł) i literatury z której pochodz? te dane. Sprawa jest dosyć pilna i ważna !!! :!:

Hubert 
moderator
Szef

Wysłany: 2004-01-24, 17:43   

Największy jest kondor a żródłem jest krakowski ogród zoologiczny, wymiarów niestety nie znam :-(

Kruk odrzecze: Nigdy więcej!!

Strona przyrodnicza "Dziewięćsił"
browsehappy.pl

Adam Tarłowski 

Wysłany: 2004-01-24, 19:04   

:?: Kondor wielki (Vultur gryphus) - długoć ciała 120 - 132 cm, rozpiętoć skrzydeł do 310 cm, waga 9-12 kg.
Sęp himalajski (Gyps himalayensis) - długoć ciała ok. 122 cm, rozpiętoć skrzydeł 262 - 397 cm (!), ciężar 8 - 12 kg.
Wiekszych chyba niema, jednak którego wybrać?
ródło: "Mały słownik zoologiczny ptaki" wyd. Wiedza Powszechna 1991.

Jednak dla mnie powyższe ptaszki to zwykłe cierwojady, prawdziwy drapieżnik to sam sobie obiad upoluje. :)

Tetrao 
moderator
zacietrzewiony

Wysłany: 2004-01-24, 19:12   

Nie wiem Rafale skad porownanie kondora z sepem afrykanskim? Ten drugi raczej nie konkuruje z kondorem o miano najwiekszego drapiezcy. Predzej sep uszaty.

sep afrykanski to najwyzej 97 cm, czym do kondora sie nie umywa...

skowronek 

Wysłany: 2004-01-24, 19:54   

Szymonie, porównania takiego trzeba było dokonać na dzisiejszym pisemnym etapie Olimpiady Biologicznej :) Bulwersacje wsród młodzieży wzbudziło także zadanie w którym trzeba było rozpoznac gatunki ptaków na zdjęciach :) m. in. czajka, lelek, batalion.
Pozdrawiam

Hubert 
moderator
Szef

Wysłany: 2004-01-24, 21:25   

Cytat:
Szymonie, porównania takiego trzeba było dokonać na dzisiejszym pisemnym etapie Olimpiady Biologicznej Bulwersacje wsród młodzieży wzbudziło także zadanie w którym trzeba było rozpoznac gatunki ptaków na zdjęciach m. in. czajka, lelek, batalion.
Pozdrawiam

U mnie w szkole nigdy nie ma fajnych konkursów... :-(:-(:-(:-(:-(:-(:-(

browsehappy.pl

Winer 
moderator

Wysłany: 2004-01-24, 22:59   

Cytat:
Bulwersacje wsród młodzieży wzbudziło także zadanie w którym trzeba było rozpoznac gatunki ptaków na zdjęciach m. in. czajka, lelek, batalion.

Tzn. chciałem zapytać w jakim sensie była ta bulwersacja? Znaczy, że młodzież zbulwersowała się, że takie łatwe foto-zagadki??? czy jak?

Tetrao 
moderator
zacietrzewiony

Wysłany: 2004-01-24, 23:38   

Chyba co roku na Ogolnopolskiej Olimpiadzie Biologicznej sa pytania z rozpoznawania ptakow... Ja uczestniczylem w niej w tamtym roku i wtedy trzeba bylo bodajze odzielic grzebieniowe od bezgrzebieniowych... a w innym tescie widnial opis ptaka do ktorego trzeba bylo dopsaowac gatunek, cos z dzwoncem chyba...
Szkoda, ze byly to pojedyncze pytania na 100 w calym tescie... :x

skowronek 

Wysłany: 2004-01-25, 06:31   

Cytat:
Tzn. chciałem zapytać w jakim sensie była ta bulwersacja? Znaczy, że młodzież zbulwersowała się, że takie łatwe foto-zagadki??? czy jak?

Niestety :( , że takie trudne foto-zagadki.

Winer 
moderator

Wysłany: 2004-01-25, 11:16   

- no w sumie. Mi teraz trudno sobie wyobrazić, żeby lelek czy czajka były zagadkami ornitologicznymi. Ale jak sobie pomyle, że kto podstawia mi zdjęcia jakiego nietoperza - jedyne co bym umiał o nim powiedzieć to to, że to ...nietoperz. :oops:

Ale na szczęsie całe życie byłem gł?bem i nigdy nie brałem udziału w olimpiadach :D

krotom 
administrator
ludź od prądu

Wysłany: 2004-01-26, 09:26   

ja uczestniczyłem w jednej olimpiadzie, okazałem sie najlepszy w .... przyszywaniu guzików z zastosowaniem tzw. słupka (pewnie tylko Monika wie co to jest :wink: ), była to tylko olimpiada z Pracy Techniki - niestety - nad czym wielce ubolewam :(

stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
:cry: Winer'owi... Q pamięci :(

emzar 
lasowy

Wysłany: 2004-01-26, 13:28   

Niestety co innego to biologia a co innego przyrodoznawstwo. Mam znajomego biologa, ktory jeszcze do niedawna dzielil widziane ptaki na wroble (to te male) wrony (te duze czarne) bociany (bo to kazdy wie jak wyglada) i jastrzebie ( to te co zjadaja inne ptaki). No i oczywiscie golebie :twisted:

krotom 
administrator
ludź od prądu

Wysłany: 2004-01-26, 13:32   

:lol: ... 90 % moich znajomych stosuje tak? sam? klasyfikację ptaków - fakt że oni nie s? biologami :!:
Widać wyraĽnie ile pracy jeszcze przed nami... ilu ludzi żyje w niewiedzy... niemy im "wiatło" :mrgreen:

stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
:cry: Winer'owi... Q pamięci :(

Hubert 
moderator
Szef

Wysłany: 2004-01-26, 13:44   

Cytat:
... 90 % moich znajomych stosuje tak? sam? klasyfikację ptaków - fakt że oni nie s? biologami
Widać wyraĽnie ile pracy jeszcze przed nami... ilu ludzi żyje w niewiedzy... niemy im "wiatło"

Co w tym złego?? (mój kumpel rozpoznaje rodzaj silnika po warkocie, a dla mnie wszystke to poprostu silnik)

browsehappy.pl

Corvus 
moderator
..ichtio-mod...

Wysłany: 2004-01-26, 13:46   

Adam popieram Cie!!!!!!!!!! kondory to cierwojady, prawdziwe drapole same poluj? he he he . słyszałem że najwjększy jest Bielik olbrzymi(orłan) 8)

Odpowiedz do tematu