dziś druga tegoroczna kontrola. Generalnie kaszanka - nie było mojej ulubionej białorzytki (była miesiąc temu), kiszka z piecuszkami (ani jednego!!!), ortolany sobie chyba już wybiły mój kwadrat z głowy, że o takich rarytasach z lat poprzednich jak dudek czy krętogłów nie wspomnę. Ale nie było tak kompletnie źle - sporo świstunek (5 w jednym miejscu), na gnieździe boćków trzy młode, nowy gatunek w kwadracie - zaganiacz (i to od razu dwa), skowronków od metra.
Mam pytanie odnośnie jaskółek (dymówek i oknówek) - obserwowałem właściwie same latające ptaki i teraz się zastanawiam, czy podawać dokładną strefę, czy wpisywać zbiorczo jako "L"?
Z innych - w maju w trzech miejscach pojawił mi się zając, tym razem żadnych ssaków
_________________ 19.11.2008 - prelekcja o krukowatych i pokaz slajdów z Estonii - szczegóły na www.wgotop.pl
----------------------------------------------------
Zgadzam sie z Tristanem
czyli nie tylko u mnie bylo kiepsko, podczas 2-ich kontroli mialem tez pecha do pogody, albo lampa albo pochmurnomgliste poranki
z ciekawszych ptakow m.in. para jarzebatek, jarzabek, nuroges samiec, dz. zielonosiwy, bialoszyi, kretoglow, kobuz, sporo wilg i bazantow, malo jaskolek i prawie brak wrobli
z ssakow 1 wiewiora i 1 kuna
ptaków jakby mniej... przybyło kilka nowych gatunków, kilka zniknęło albo zmieniło swoje miejsce...
z lęgów sieweczek rzecznych i czajek nici zaczęli pogłębiać staw i zrobili straszne spustoszenie...
_________________ Maciej Szajda
Poznańska Grupa OTOP
www.otop.org.pl
Na stronie MPPL jest informacja o konkursie (nagrodach) dla uczestników w bieżącym sezonie. Koszulka z logo dla każdego pod warunkiem przesłanie danych w odpowiednim czasie. A co do reszty to trzeba liczyć na przychylność losu.
musisz się zadowolić "Atlasem rozmieszczenia ptaków lęgowych Polski..."
Ano będę musiał... ale jak spotkam tego co mi zgarnął sprzed nosa...
Przeglądając wyniki aż mi się włos na głowie zjeżył patrząc na to ile kwadratów machnął kolega Michał Jasiński - 15 (słownie piętnaście)
Niesamowity wynik...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum