tak też na to zwróciłem uwagę - oczywiście powinno być kapturek i piecuszków, błąd ala "płady i gazy"
_________________ Tomasz Figarski "P.P.Ps"
"Poza gospodarczym wyrachowaniem leśnik musi mieć także i szerszy, przyrodniczy punkt widzenia; powinien mieć również na względzie wartość materialnie niewymierną, jaką jest piękno i urok lasu..." W. Koehler, 1961.
juz kwiecien, za 8 dni mozna juz zaczac liczyc a mapek do nowych powierzchni jak nie bylo tak nie ma ... jest tu jakis OTOPowiec z wiedza na ten temat?
Dziś zainaugurowałem pierwszą turę liczeń. Na pierwszy ogień poszły dwa nowe nabytki, które dostałem w spadku
I tak na GS65 tuż przy lotnisku w Pyrzowicach świetne klimaty, fajne ptaki, ogólnie jak dla mnie rewelka. Były 4 czajki, 4 kszyki (dla mnie chyba największe zaskoczenie ), 2 srokosze, dzięcioł czarny, pustułka, świerszczak, kląskawka, 2 pokląskwy, lerka, bocian biały...
Tuż za kwadratem nadawała przepiórka ale niestety nie chciała przenieść się w jego obręb Poza tym przeleciał mi jakiś błotniak ale nie udało mi się oznaczyć drania
Na pobliskim GS64 typowo leśne ptaki i raczej niewiele - z ciekawszych pleszka, czubatki, sosnówki, sporo świergotków drzewnych. Na małym oczku w środku lasu 2 krzyżówki
Pogoda dziś dopisała, więc z rana przyatakowałem kwadrat GS74 w Przymiłowicach k.Olsztyna
Tradycyjnie ptaków sporo, w dodatku całkiem fajne. Były m.in. przepiórka, 2 pleszki, 2 krętogłowy (pierwszy raz na kwadracie), 2 pustułki, muchołówka żałobna, szczygieł (jak dziecko się z niego ucieszyłem - mój pierwszy MPPLowski ), lerka.
Trochę mnie martwi brak dudka - co roku był, a teraz cisza - może na późnym będzie...
W moim kwadraciku (pogranicze Gmin Pilica i Żarnowiec w NE części województwa śląskiego) 33 gatunki, 178 ptaszorków (z ciekawszych: 2 ortolany, 2 Świergotki łąkowe, 3 Świergotki drzewne, 4 kuropatwy, pełna relacja w śląsko-zagłębiowskich ,,Obserwacjach"), no i piękne polne klimaciki ...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum