Chodzi o to by obliczyć przyrastaj?cedgo lisa ?
Uuuuu, chyba kto z tego kasę ci?gnie
...........ok .............. to ja wytłumaczę jak to rozumiem.............
spoko, licz? lisa, a jak wiemy obserwowany jest wzrost liczebnoci populacji........... wychodzi to w liczeniach.................
.............skoro lisa jest więcej to trzeba rozrzucić więcej szczepionki....a j? trzeba kupić od producentów...................
..i tak dochodzimy do wniosku że pomysł liczenia lisów, przeforsowało lobby producentów szczepionki przeciw wciekliĽnie..............
Żadnego projektu o większym zasięgu nie da się realizować bez kasy. A jaka kasa pójdzie na realizacje monitoringu nie wnikam, ale na pewno wymaga ona wiele pracy dla osób koordynuj?cych
Zażartowałem mniej lub bardziej :8):
Z powyższego cytatu z wypowiedzi "Starego bocianowca" wynika dla mnie, że na takim projekcie
nie zarobi? "osoby czerpi?ce z tego trochę przyjemnoci" (= szukaj?ce i odznaczaj?ce lisa)-
ale (może :8): ) zarobi? koordynatorzy w centrali OTOPU. Piszę może i nie insynuuję nic, broń Boże
A co do przydatnoci takich projektów to jako niespecjalista nie wiem - czyżby dotychczasowe opinie rodowiska przyrodniczego, że lisa jest za dużo, powodem szczepionka i brak odstrzału, że skutkuje to szkodami u awifauny lęgowej - wymagały dalszej dokumentacji ? W jakim celu - by mieć lepsze argumenty do walki o redukcje (jak ?) lisa; by poszerzyć nasz? wiedzę naukow? w temacie ? Jeszcze inne cele ? Kto się zna proszę tu napisać..
Wieszk Kejbii, bycie koordynatorem topraca jak każda inna (dosyć ciężka na dodatek - wiem, bo pomagałem koordynatorowi jednego tylko dnia przez parę godzin i było to męcz?ce, a fascynuj?ce raczej mało), więc i normalne wynagrodzenie się należy.
_________________ Najbliższe spotkanie Warszawskiej Grupy Ogólnopolskiego Towarzystwa Ochrony Ptaków odbędzie się 21 stycznia.
----------------------------------------------------
Zgadzam sie z Tristanem
Wiem. Koordynatorzy pewnie musz? sie sporo "narobić".
Jak napisałem, nic nie sugeruję...
Natomiast widziałem w życiu sytuacje, że pewne potrzeby się kreuje
- aby na nich potem zarobić, kantuj?c - ale też czasem i uczciw? prac?
Dlatego uważam mój "żarcik" za nie wzięty "z kosmosu" :8):
moim zdaniem monitoring pospolitych ssaków to fajny pomysł - przy niewielkim nakładzie pracy (bo zanotowanie dodatkowo kilku ssaków to chyba niewiele) można uzyskać ciekawe wyniki. i bardzo dobrze - bo jak narazie to w wiekszoci przypadków opieramy się na wynikach łowieckich a ich dokładnoć jest raczej niewielka (tzw. całoroczne obserwacje - o kant d.. potłuc) a poza tym często s? naci?gane (panie, tyle tych wilków, że niedługo to trzeba bedzie się kijem w lesie odganiać).
warto jednak pomysleć i zastanowić się czy metodyka jest odpowiednia - moim zdaniem będzie bardzo zależała od rodowiska (w lesie widzialnoć jest dużo mniejsza, a poza tym robi się więcej chałasu - ssaki w przeciwieństwie do ptaków zwiewaj? jak usłysza czy wyczuja co niepokoj?cego). chcociaż z drugiej strony mozna mieć nadzieję, ze przy dużej próbie kwadratów te drobne błedy metodyczne jako się zniweluj? (???).
w tym roku biorę udział pierwszy raz i mam pełno obaw takich jak rok temu Ty Tetrao. wszystkie te formularze, kody,............... ...najchętniej bym wzi?ł kogo kto będzie to wszystko zapisywał ,a ja bym tylko liczył
dzisiaj dostałem od naszego koordynatora Artura Goławskiego dwa kwadraty.
jak się uda to w rodę zrobię jeden kwadrat.
Corvus ja bym poczekał jeszcze z liczeniem - z tydzień , dwa.
Będzie więcej ptaków wtedy na razie pojedĽ sobie zrobic opis rodowiska, żeby potem nie robic kilku rzeczy na raz !
W każdym razie powodzenia życze i za podjęcie wyzwania
To naprawde wietny projekt!
[ Dodano: 2005-05-07, 11:23 ]
I jak tam Corvus liczenie poszło?
u mnie OK
pierwszy kwadrat zrobiłem już ok dwóch tygodni temu, drugi, niestety z braku czasu zrobię dopiero jutro rano.
bez rewelacji w tym pierwszym, w sumie to same pola............
dzisiaj rano zrobiłem( wraz z Bielikiem) pierwsz?/wczesnowiosenn? kontrolę na drugim ze swoich kwadratów.
wyniki zdecydowanie lepsze, niż na pierwszym. w sumie tamten pobiłem przeszło dwa tygodnie temu. z gatunków były:
skowronki, dymówki,przepiórka, zięby,pliszki żółte, trznadle, potrzeszcze,kos, sójki(stadko 16) mazurki, pokl?skwy, oknówka, kawki, błotniak stawowy, wróble, kopciuszki, sierpówka, kwiczoł, czajki, piegża, sroki, bogatki, modraszki, wilga, myszak, kukułka i żurawie.
teren rolniczy, pola i ł?ki, gdzie niegdzie niewielkie zabudowania.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum