w tamtym roku liczylimy dwa powiaty, Ostrołęka i Maków Mazowiecki. i raczej kraski były widywane w powiecie Ostrołęka, bardziej na północ. a ja włanie dwa dni liczyłem w Powiecie Makowskim.....
MPPL znów rusza! A ja w tym roku zaszalałem, bo oprócz mojego starego kwadratu wzi?łem jeszcze 2 nowe! Nie wiem jk to zrobie, ale mam dużo czasu by się zastanowić
W tym roku wprowazono jednak poważn? zmiane, a właciwie uzupełnienie do monitoringu! Wprowadzono równoległy projekt Monitoring Pospolitych SSaków! Jedyn? zmian? jest nanoszenie na osobne formularze obserwacje dużych ssaków, tzn wszystkich oprócz gryzoni, ryjówek i nietoperzy.
Zapraszam wszystkich do pracy w monitoringu! Fajna praca i bardzo praktyczna, a jest jeszcze mnóstwo niezajętych kwadratów w całej Polsce!
Moj koordynator regionalny kopii mapki nie ma. Moze ktos zna osobe odpowiedzialna za MPPL w otopie bo tam beda mieli ksero? szkoda by mi bylo sttracic ten drugi kwadrat, zapowiadala sie fajna zabawa
MPPL zajmuje się w OTOP Dagmara Jawińska - dagmara.jawinska@otop.org.pl
Ksero tam maj?, bo wczoraj przez dwie godziny siedziałem i pomagałem kserować mapki z kolejnymi kwadratami dla obserwatorów (ale Zabrza nie kserowałem )
Też będę się musiał w sobie zebrać i wzi?ć jaki kwadrat, ale to może już na studiach.
_________________ Najbliższe spotkanie Warszawskiej Grupy Ogólnopolskiego Towarzystwa Ochrony Ptaków odbędzie się 21 stycznia.
----------------------------------------------------
Zgadzam sie z Tristanem
Racja, głupio wyszło. Przy okazji wiadomoć dla wszystkich zainteresowanych OTOPowców - już jutro pakowanie nowego biuletynu !!! Prawda że się cieszycie ? :8):
_________________ Najbliższe spotkanie Warszawskiej Grupy Ogólnopolskiego Towarzystwa Ochrony Ptaków odbędzie się 21 stycznia.
Zgadzam sie z Tristanem
W tym roku wprowazono jednak poważn? zmiane, a właciwie uzupełnienie do monitoringu! Wprowadzono równoległy projekt Monitoring Pospolitych SSaków! Jedyn? zmian? jest nanoszenie na osobne formularze obserwacje dużych ssaków, tzn wszystkich oprócz gryzoni, ryjówek i nietoperzy.
Chodzi o to by obliczyć przyrastaj?cedgo lisa ?
Uuuuu, chyba kto z tego kasę ci?gnie
A co Wy o tym mylicie, starzy Bocianowcy ?
a sk?d takie rozumowanie KB?
Chodzi o zbadanie tego jaki wpływ ma występowanie ssaków drapieżnych (i nie tylko) na liczebnoć ptaków w danym kwadracie.
Jeżeli na kwadratach z lisem będzie mniej ptaków niż na tych gdzie go nie stwierdzono, można obliczyć stopień jego ingerencji w populacje ptaków - jakim ptakom zagraża i w jaki sposób. Przy okazji rokrocznego badania na aż tylu kwadratach w całej Polsce można przy okazji sprawdzić tempo jego nadmiernego namnażania.
Sk?d insynuacje o jakich interesach? Nie rozumiem...
Żadnego projektu o większym zasięgu nie da się realizować bez kasy. A jaka kasa pójdzie na realizacje monitoringu nie wnikam, ale na pewno wymaga ona wiele pracy dla osób koordynuj?cych. Ludzie w terenie mog? przy okazji zaczerpn?ć trochę przyjemnoci. Jak co konkretnie trzeba zrobić to mobilizuje do działania.
Tetrao, Kejbii raczej żartował. Zfobycie srodków na kontynuację projektu nie jest takie proste...
Z tego co ja wiem, to osoby prowadz?ce liczeni nie otrzymuj? z OTOP żadnych pieniędzy poza zwrotem ewentualnych kosztów przejazdu do kwadratu, w którym odbywaj? się liczenia. Dla osoby, która wykona liczenia na największej liczbie kwadratów, przewidziana jest atrakcyjna nagroda ksi?żkowa (widziałem, ale Wam nie powiem ... )
Zgadzam sie z Tristanem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum