FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Monitoring Pospolitych Ptaków Lęgowych
Autor Wiadomość
Bielik 

Wysłany: 2004-05-12, 19:23   

Powiat Ostrołęka, gmina Lelis :-D o ile dobrze pamietam, a kiedy było hmmmmm w tamte wakacje bodajze w lipcu (wtedy kiedy liczymy bociany z Towarzystwa) :-D

Corvus 
moderator
..ichtio-mod...

Wysłany: 2004-05-12, 22:29   

w tamtym roku liczylimy dwa powiaty, Ostrołęka i Maków Mazowiecki. i raczej kraski były widywane w powiecie Ostrołęka, bardziej na północ. a ja włanie dwa dni liczyłem w Powiecie Makowskim..... :?

Bielik 

Wysłany: 2004-05-13, 14:54   

Tak to prawda w powiecie Maków Mazowiecka nie było stwierdzen kraski :-D

Corvus 
moderator
..ichtio-mod...

Wysłany: 2004-05-13, 14:58   

Cytat:
w powiecie Maków Mazowiecka

...Maków MazowiecKI nie -CKA.... :wink:

Bielik 

Wysłany: 2004-05-13, 19:37   

Hmmmm ale wiadomo o co chodzi :wink: heheheheheeh

Tetrao 
moderator
zacietrzewiony

Wysłany: 2005-03-11, 22:05   

MPPL znów rusza! A ja w tym roku zaszalałem, bo oprócz mojego starego kwadratu wzi?łem jeszcze 2 nowe! Nie wiem jk to zrobie, ale mam dużo czasu by się zastanowić :wink:

W tym roku wprowazono jednak poważn? zmiane, a właciwie uzupełnienie do monitoringu! Wprowadzono równoległy projekt Monitoring Pospolitych SSaków! Jedyn? zmian? jest nanoszenie na osobne formularze obserwacje dużych ssaków, tzn wszystkich oprócz gryzoni, ryjówek i nietoperzy.

Zapraszam wszystkich do pracy w monitoringu! Fajna praca i bardzo praktyczna, a jest jeszcze mnóstwo niezajętych kwadratów w całej Polsce!

Tony 
Plover-man

Wysłany: 2005-03-12, 12:57   

Cytat:
Moj koordynator regionalny kopii mapki nie ma. Moze ktos zna osobe odpowiedzialna za MPPL w otopie bo tam beda mieli ksero? szkoda by mi bylo sttracic ten drugi kwadrat, zapowiadala sie fajna zabawa

MPPL zajmuje się w OTOP Dagmara Jawińska - dagmara.jawinska@otop.org.pl
Ksero tam maj?, bo wczoraj przez dwie godziny siedziałem i pomagałem kserować mapki z kolejnymi kwadratami dla obserwatorów (ale Zabrza nie kserowałem :( )
Też będę się musiał w sobie zebrać i wzi?ć jaki kwadrat, ale to może już na studiach.

Tetrao 
moderator
zacietrzewiony

Wysłany: 2005-03-12, 15:38   

heheh Tony, to już sprawa z zeszłego roku :lol:
Ja po prostu odwieżyłem stary temat, zobacz na daty postów :wink:

W tym roku znów wzi?łem ten kwadrat i mam nadzieje że go nie zgubie :mrgreen:

A ja wiem ze Rey też chcial liczyc kiedy? Jak tam Reyu?

Tony 
Plover-man

Wysłany: 2005-03-14, 22:33   

Racja, głupio wyszło. Przy okazji wiadomoć dla wszystkich zainteresowanych OTOPowców - już jutro pakowanie nowego biuletynu !!! Prawda że się cieszycie ? :8):

Rey 

Wysłany: 2005-03-14, 22:41   

Tony napisał/a:
Przy okazji wiadomoć dla wszystkich zainteresowanych OTOPowców - już jutro pakowanie nowego biuletynu !!!

Przy okazji niedługo WALNE ZEBRANIE CZŁONKÓW OTOP 2005 :]

Kejbii 
moderator

Wysłany: 2005-03-15, 08:21   

Cytat:
W tym roku wprowazono jednak poważn? zmiane, a właciwie uzupełnienie do monitoringu! Wprowadzono równoległy projekt Monitoring Pospolitych SSaków! Jedyn? zmian? jest nanoszenie na osobne formularze obserwacje dużych ssaków, tzn wszystkich oprócz gryzoni, ryjówek i nietoperzy.

Chodzi o to by obliczyć przyrastaj?cedgo lisa ? :wink:
Uuuuu, chyba kto z tego kasę ci?gnie :lol:
A co Wy o tym mylicie, starzy Bocianowcy ? :?

Tetrao 
moderator
zacietrzewiony

Wysłany: 2005-03-15, 09:40   

a sk?d takie rozumowanie KB? :roll:
Chodzi o zbadanie tego jaki wpływ ma występowanie ssaków drapieżnych (i nie tylko) na liczebnoć ptaków w danym kwadracie.
Jeżeli na kwadratach z lisem będzie mniej ptaków niż na tych gdzie go nie stwierdzono, można obliczyć stopień jego ingerencji w populacje ptaków - jakim ptakom zagraża i w jaki sposób. Przy okazji rokrocznego badania na aż tylu kwadratach w całej Polsce można przy okazji sprawdzić tempo jego nadmiernego namnażania.

Sk?d insynuacje o jakich interesach? Nie rozumiem...

Mirek 

Wysłany: 2005-03-15, 18:54   

Cytat:
Uuuuu, chyba kto z tego kasę ci?gnie

Żadnego projektu o większym zasięgu nie da się realizować bez kasy. A jaka kasa pójdzie na realizacje monitoringu nie wnikam, ale na pewno wymaga ona wiele pracy dla osób koordynuj?cych. Ludzie w terenie mog? przy okazji zaczerpn?ć trochę przyjemnoci. Jak co konkretnie trzeba zrobić to mobilizuje do działania.
Tetrao, Kejbii raczej żartował. Zfobycie srodków na kontynuację projektu nie jest takie proste...

Tony 
Plover-man

Wysłany: 2005-03-15, 20:00   

Z tego co ja wiem, to osoby prowadz?ce liczeni nie otrzymuj? z OTOP żadnych pieniędzy poza zwrotem ewentualnych kosztów przejazdu do kwadratu, w którym odbywaj? się liczenia. Dla osoby, która wykona liczenia na największej liczbie kwadratów, przewidziana jest atrakcyjna nagroda ksi?żkowa (widziałem, ale Wam nie powiem ... :twisted: )

Tetrao 
moderator
zacietrzewiony

Wysłany: 2005-03-15, 21:57   

Cytat:
Tetrao, Kejbii raczej żartował. Zfobycie srodków na kontynuację projektu nie jest takie proste...

domylam sie ale nie bardzo zrozumiałem ten żart, i nadal nie rozumiem...

Cytat:
Chodzi o to by obliczyć przyrastaj?cedgo lisa ?
Uuuuu, chyba kto z tego kasę ci?gnie

:?: :?: :?:

Cytat:
Dla osoby, która wykona liczenia na największej liczbie kwadratów, przewidziana jest atrakcyjna nagroda ksi?żkowa (widziałem, ale Wam nie powiem ...

no w tamtym roku bała bardzo atrakcyjna :twisted: Ale też nie powiem jaka :mrgreen:

Odpowiedz do tematu