FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Mój ogród czyli swego nieznacie cudze chwalicie!
Autor Wiadomość
WojtekG 

Wysłany: 2008-02-16, 13:10   

Nigdy nie pisałem w tym temacie, więc powiem jakie ptaki odwiedzają mój ogródek(lęgowe zaznaczę gwiazdką*) :gajówka*, kapturka, cierniówka, piegża*, pierwiosnek*, piecuszek, świstunka, wróbel*, mazurek*, bogatka*, modraszka*, kopciuszek*, pleszka, szpak*, wrona, gawron, kawka, dzwoniec, szczygieł, makolągwa, czyż, strzyżyk, krogulec, dzięciołek, d. duży, szarytka, grubodziób, gil, sroka* i sójka, kulczyk, zięba, jer(jeden raz), gołąb domowy, grzywacz, sierpówka, rudzik, kos, kwiczoł, śpiewak, dymówka*, jerzyk, pełzacz leśny, kowalik, pliszka siwa.
Tyle mi się narazie przypomniało :)

Kosack 
Wiślanin

Wysłany: 2008-04-21, 13:09   

wiosna panie... więc piegża wróciła na stare śmieci, kulczyk się zameldował, rudzik siedzi już od dawna, dzwońce śpiewają na schodach od domu (!) a zięba na poręczy balkonu. A dzisiaj pierwszy raz w ogrodzie, metr od mojego okna, na gałęzi wiśni rozśpiewany pan szczygieł. Do kompletu brakuje tylko pleszek.
Wróble "w tokach" na całego :) Grzywacze i sierpówki też.

PS pierwszy raz w historii mojego ogrodu mam dwie pary lęgowe kosów. Ciągle się ganiają i wrzeszczą przy tym strasznie. Nie raz do wrzasku przyłącza się znajoma para kwiczołów.
BirdWatcher

BeaJolKa 

Wysłany: 2008-04-21, 13:18   

ano wiosna panie :] w moim ogrodzie już od dawna kulczyk, od tygodnia zięba, wróble i mazurki siedziały całą zimę; a od 4 dni jest pleszka :D i kopciuszki i piegża :]
sikory pozajmowały budki, szczególnie cieszą mnie modre :oki:
kosy w okolicy piknie śpiewają, dzwońce dzwonią, odzywa się pierwiosnek i opowiada kapturka :D , a szpaki naśladują co się da :D
przepadam za tym ptasim chórem :res: szczególnie rano jak idę przez osiedle do pracy , fajnie jest wiedzieć jaki akurat ptak śpiewa :D

Mirhel 
Kolring Team

Wysłany: 2008-07-04, 09:34   

Ostatnie upaly spowodowaly, ze moj ogrodek zaczely odwiedzac nietypowe dla takiego terenu ptaki :) a to ze wzgledu na niewielkie oczko wodne ktore posiada sasiad :)

np. ostatnio pojawil sie zimorodek :) polujacy na narybek ozdobnych karasi (zlapany i zaobraczkowany przez borasa). Wczoraj w ogole zostalem zaskoczony, gdy zobaczylem maszerujaca samica krzyzowki i 9 pisklakami :idea: . Niestety matka byla za duza by przejsc przez ogrodzenie do oczka i rodzinka wrocila skad przyszla :D Poza tym stawik odwiedzaja, a przy tym zahaczaja o moj ogrod: grzywacze, kawki, stada szpakow, wroble, mazurki, dzwonce, makolagwy, szczygly, kopciuszki, pliszki siwe, piecuszki, kapturki, piegze.... oraz inne o ktorych zapomnialem.

a jak tam w waszych ogrodach ?

rodzinka.jpg
Plik ściągnięto 6 raz(y) 140.48 KB

zimorodek.jpg
Plik ściągnięto 10 raz(y) 93.59 KB

krzysztof1 

Wysłany: 2008-07-04, 15:15   

Mirhel napisał/a:
np. ostatnio pojawil sie zimorodek :) polujacy na narybek ozdobnych karasi (zlapany i zaobraczkowany przez borasa)

i teraz ten zimorodek z blachą też odwiedza Twój ogródek?

Mirhel 
Kolring Team

Wysłany: 2008-07-04, 16:59   

Po fakcie zmienil nieco trajektorie lotu do stawiku i przez moj juz nie przelatuje ;)

Kosack 
Wiślanin

Wysłany: 2008-11-16, 08:04   

Zima zbliża się dużymi krokami. A jej zwiastunem w moim ogrodzie jest jak zawsze dzięcioł duży, który zaczął regularnie odwiedzać ogród. Oprócz niego, dzisiaj po raz pierwszy, odwiedził mnie grubodziób! A chwilę potem wpadała pani krogulcowa i pogoniła całe towarzystwo (nie wiem czy coś złapała bo w pogoni za kosem zniknęła mi z pola widzenia).
BirdWatcher

Odpowiedz do tematu