wiosna panie... więc piegża wróciła na stare śmieci, kulczyk się zameldował, rudzik siedzi już od dawna, dzwońce śpiewają na schodach od domu (!) a zięba na poręczy balkonu. A dzisiaj pierwszy raz w ogrodzie, metr od mojego okna, na gałęzi wiśni rozśpiewany pan szczygieł. Do kompletu brakuje tylko pleszek.
Wróble "w tokach" na całego Grzywacze i sierpówki też.
PS pierwszy raz w historii mojego ogrodu mam dwie pary lęgowe kosów. Ciągle się ganiają i wrzeszczą przy tym strasznie. Nie raz do wrzasku przyłącza się znajoma para kwiczołów.
_________________ Z czym do ptaka?
Sony A100+Sigma 70-300 APO DG MACRO, Nikon 10x50CF Action EX,
Celestron Ultima 80, statyw Goldphoto YH324
BirdWatcher
ano wiosna panie w moim ogrodzie już od dawna kulczyk, od tygodnia zięba, wróble i mazurki siedziały całą zimę; a od 4 dni jest pleszka i kopciuszki i piegża
sikory pozajmowały budki, szczególnie cieszą mnie modre
kosy w okolicy piknie śpiewają, dzwońce dzwonią, odzywa się pierwiosnek i opowiada kapturka , a szpaki naśladują co się da
przepadam za tym ptasim chórem szczególnie rano jak idę przez osiedle do pracy , fajnie jest wiedzieć jaki akurat ptak śpiewa
Ostatnie upaly spowodowaly, ze moj ogrodek zaczely odwiedzac nietypowe dla takiego terenu ptaki a to ze wzgledu na niewielkie oczko wodne ktore posiada sasiad
np. ostatnio pojawil sie zimorodek polujacy na narybek ozdobnych karasi (zlapany i zaobraczkowany przez borasa). Wczoraj w ogole zostalem zaskoczony, gdy zobaczylem maszerujaca samica krzyzowki i 9 pisklakami . Niestety matka byla za duza by przejsc przez ogrodzenie do oczka i rodzinka wrocila skad przyszla Poza tym stawik odwiedzaja, a przy tym zahaczaja o moj ogrod: grzywacze, kawki, stada szpakow, wroble, mazurki, dzwonce, makolagwy, szczygly, kopciuszki, pliszki siwe, piecuszki, kapturki, piegze.... oraz inne o ktorych zapomnialem.
Zima zbliża się dużymi krokami. A jej zwiastunem w moim ogrodzie jest jak zawsze dzięcioł duży, który zaczął regularnie odwiedzać ogród. Oprócz niego, dzisiaj po raz pierwszy, odwiedził mnie grubodziób! A chwilę potem wpadała pani krogulcowa i pogoniła całe towarzystwo (nie wiem czy coś złapała bo w pogoni za kosem zniknęła mi z pola widzenia).
_________________ Z czym do ptaka?
Sony A100+Sigma 70-300 APO DG MACRO, Nikon 10x50CF Action EX,
Celestron Ultima 80, statyw Goldphoto YH324
BirdWatcher
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum