FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Mój ogród czyli swego nieznacie cudze chwalicie!
Autor Wiadomość
paszcza 
Agata

Wysłany: 2007-10-08, 15:22   

Podejrzewam tatę o to, że mnie wkręca, bo on lubi tak mnie podpuszczać ;-)
Jeśli chodzi o oczko wodne to bardzo bym chciała takie mieć w ogrodzie, ale to już zależy od rodziców - póki co molestuję ich o zasadzenie jakichś drzewek :smile: Spróbuję na wiosnę jakieś kąpielisko wykombinować. A co do karmnika - w ziarno się już zaopatrzyłam, pozostaje tylko wejść w konszachty z rzeźnikiem :twisted: , żeby mieć dostęp do niesolonego tłuszczu

Kamil 
K.B.

Wysłany: 2007-10-08, 15:31   

A ja zapomniałem przedtem napisac że latem po łące za domem,(ona tak naprawdę jest częścią mojego podwórka),często spacerują się boćki :] :oki:

e-las 

Wysłany: 2007-10-08, 19:54   

Logan napisał/a:
Ile ptakow macie wokol domu ? np. w promieniu do 100m

Nie będzie wielką przesadą, ani samochwalstwem, gdy stwierdzę, iż po wnikliwej inwentaryzacji wiosennej stwierdziłem w tejże okolicy 100 metrów od domu gatunki lęgowe w liczbie... 3: wróbel domowy, sroka, gołąb miejski.
I co :?: Kto da mniej :?: :>

ptasiarz 
Sz. H.

Wysłany: 2007-10-08, 20:19   

Ja się nie odważę :smile:

Corvus 
moderator
..ichtio-mod...

Wysłany: 2007-10-08, 22:04   

paszcza napisał/a:
pozostaje tylko wejść w konszachty z rzeźnikiem , żeby mieć dostęp do niesolonego tłuszczu

u nas w sklepach mięsnych słonina jest sprzedawana nie solona. więc nie ma z tym żadnego problemu.

paszcza 
Agata

Wysłany: 2007-10-09, 16:18   

Corvus napisał/a:
paszcza napisał/a:
pozostaje tylko wejść w konszachty z rzeźnikiem , żeby mieć dostęp do niesolonego tłuszczu

u nas w sklepach mięsnych słonina jest sprzedawana nie solona. więc nie ma z tym żadnego problemu.

O, to jeden problem z głowy :smile: W każdym razie nie zaszkodzi się upewnić.

Dzisiaj dzwońce intensywnie atakowały słoneczniki, widok z okna :

zdjęcie słabej jakości, bo z silnego zbliżenia robione.

W sumie było ich tam około dwudziestu

orlik06 
ornitolog-piórolog

Wysłany: 2007-10-09, 16:20   

e-las napisał/a:
okolicy 100 metrów od domu gatunki lęgowe w liczbie... 3: wróbel domowy, sroka, gołąb miejski.
I co :?: Kto da mniej :?: :>

Tylko żal.

Kamil 
K.B.

Wysłany: 2007-10-09, 19:41   

e-las napisał/a:
okolicy 100 metrów od domu gatunki lęgowe w liczbie... 3: wróbel domowy, sroka, gołąb miejski.
ja w promieniu 100m nie mam duzo,ale na pewno wiecej niz3,ale za to w promieniu 200-300 mam baardzo duzo :oki:

vespertinus 

Wysłany: 2007-11-27, 20:42   

temat widze dawno nie odwiedzany, ale chyba czas podsumować ten rok. na moim terenie (niecały hektar, sad wiśniowy z domieszką czereśni, jabłoni i śliw i troche otwartej przestrzeni) gniazdowały w tym roku:dzierlatka, makolągwa (nieudana próba na cisie, później sie przeniosły), kopciuszek, modraszka ( wszystkie po 1 parze), piegża (cn.1 para) mazurek (3 pary, z czego 2 w budkach).
Do tego w promieniu ok. 100 metrów para sierpówek, kosów, srok, do tego bogatki, dzwońce, kulczyki, zięby, szczygły, pliszki siwe i żółte, skowronki a ponadto od maja do konca czerwca para krzyżówek sobie upodobała oczko wodne w przybliżeniu 1,5x3 metry :-D a ostatnio prawie co wieczór puszczyka widze...
Dalszej okolicy i pozostałych przelotnych i regularnie pojawiających się nawet nie wymieniam, było tego ok. 40 gatunków
no i skubalnie krogulca mam pod ręką. ostatni oskób znalazłem dosłownie 3 metry od wejścia do domu :-D

Kamil 
K.B.

Wysłany: 2007-11-27, 21:13   

vesperinus napisał/a:
:dzierlatka
:shock: pozazdrościć

dazz 

Wysłany: 2007-11-27, 21:26   

Pierwszy dzień dokarmiania ptaków pod domem i miłe odkrycie - dzięcioł czarny na drzewie obok (duże spotykałem wielokrotnie) :-)

Damianno 

Wysłany: 2007-12-23, 09:38   

Napiszę swoje obserwacje ptaków w parku miejskim i w miejscach w pobliżu domu, te sprzed kilku lat też:
wróbel domowy, zięba, bogatka, modraszka, grubodziób, gil, dzwoniec, czyż, szczygieł, rudzik, kopciuszek, muchołówka szara, mysikrólik, kos, kwiczoł, drozd śpiewak (albo paszkot), kowalik, pełzacz ogrodowy, grzywacz, sierpówka, gawron, kawka, sroka, sójka, szpak, jerzyk, oknówka, pustułka, krogulec.

kiwi_84 

Wysłany: 2007-12-23, 20:40   

To ja też dodam swoje odkrycia :) (teren małego parku miejskiego w północnych Katowicach oraz okolic): wróbel domowy, gołąb miejski, sierpówka, gołąb grzywacz, sroka, kawka, gawron, sójka, bogatka, kos, kwiczoł, dymówka, kopciuszek, kowalik, pełzacz ogrodowy, zięba, szpak. Jeśli dobrze pamiętam natknąłem się raz na bażanta, chyba był bardziej zaskoczony ode mnie ;) . No i wciąż szukam nowych gatunków (albo one mnie)... :)

Z dzieciństwa uchował mi się atlasik Singera "Ptaki w parku i w ogrodzie" (Multico 1995) którego okładkę zdobi śliczny kowalik. Pamiętam jak marzyłem by spotkać tego ptaszka... Kilka lat temu "mignął" mi w pobliskim parku by troszkę później ukazywać się już częściej :tup: .

Wesołych Świąt :)

Damianno 

Wysłany: 2007-12-24, 13:15   

Zapomniałem wymienić kapturki, pierwiosnka i mojej dzisiejszej obserwacji- strzyżyka.

Kosack 
Wiślanin

Wysłany: 2008-02-16, 09:18   

ha! dzisiaj w swoim ogrodzie "zaliczyłem" kolejny gatunek - czyżyka! Na moreli żerowało stadko 6 tych ptaszków.
BirdWatcher

Odpowiedz do tematu