Podejrzewam tatę o to, że mnie wkręca, bo on lubi tak mnie podpuszczać
Jeśli chodzi o oczko wodne to bardzo bym chciała takie mieć w ogrodzie, ale to już zależy od rodziców - póki co molestuję ich o zasadzenie jakichś drzewek Spróbuję na wiosnę jakieś kąpielisko wykombinować. A co do karmnika - w ziarno się już zaopatrzyłam, pozostaje tylko wejść w konszachty z rzeźnikiem , żeby mieć dostęp do niesolonego tłuszczu
Ile ptakow macie wokol domu ? np. w promieniu do 100m
Nie będzie wielką przesadą, ani samochwalstwem, gdy stwierdzę, iż po wnikliwej inwentaryzacji wiosennej stwierdziłem w tejże okolicy 100 metrów od domu gatunki lęgowe w liczbie... 3: wróbel domowy, sroka, gołąb miejski.
I co Kto da mniej
temat widze dawno nie odwiedzany, ale chyba czas podsumować ten rok. na moim terenie (niecały hektar, sad wiśniowy z domieszką czereśni, jabłoni i śliw i troche otwartej przestrzeni) gniazdowały w tym roku:dzierlatka, makolągwa (nieudana próba na cisie, później sie przeniosły), kopciuszek, modraszka ( wszystkie po 1 parze), piegża (cn.1 para) mazurek (3 pary, z czego 2 w budkach).
Do tego w promieniu ok. 100 metrów para sierpówek, kosów, srok, do tego bogatki, dzwońce, kulczyki, zięby, szczygły, pliszki siwe i żółte, skowronki a ponadto od maja do konca czerwca para krzyżówek sobie upodobała oczko wodne w przybliżeniu 1,5x3 metry a ostatnio prawie co wieczór puszczyka widze...
Dalszej okolicy i pozostałych przelotnych i regularnie pojawiających się nawet nie wymieniam, było tego ok. 40 gatunków
no i skubalnie krogulca mam pod ręką. ostatni oskób znalazłem dosłownie 3 metry od wejścia do domu
Napiszę swoje obserwacje ptaków w parku miejskim i w miejscach w pobliżu domu, te sprzed kilku lat też:
wróbel domowy, zięba, bogatka, modraszka, grubodziób, gil, dzwoniec, czyż, szczygieł, rudzik, kopciuszek, muchołówka szara, mysikrólik, kos, kwiczoł, drozd śpiewak (albo paszkot), kowalik, pełzacz ogrodowy, grzywacz, sierpówka, gawron, kawka, sroka, sójka, szpak, jerzyk, oknówka, pustułka, krogulec.
_________________ Chrońmy przyrodę, bo my też jesteśmy jej częścią.
Przyroda,może żyć bez człowieka,człowiek nie może żyć bez przyrody
To ja też dodam swoje odkrycia (teren małego parku miejskiego w północnych Katowicach oraz okolic): wróbel domowy, gołąb miejski, sierpówka, gołąb grzywacz, sroka, kawka, gawron, sójka, bogatka, kos, kwiczoł, dymówka, kopciuszek, kowalik, pełzacz ogrodowy, zięba, szpak. Jeśli dobrze pamiętam natknąłem się raz na bażanta, chyba był bardziej zaskoczony ode mnie . No i wciąż szukam nowych gatunków (albo one mnie)...
Z dzieciństwa uchował mi się atlasik Singera "Ptaki w parku i w ogrodzie" (Multico 1995) którego okładkę zdobi śliczny kowalik. Pamiętam jak marzyłem by spotkać tego ptaszka... Kilka lat temu "mignął" mi w pobliskim parku by troszkę później ukazywać się już częściej .
ha! dzisiaj w swoim ogrodzie "zaliczyłem" kolejny gatunek - czyżyka! Na moreli żerowało stadko 6 tych ptaszków.
_________________ Z czym do ptaka?
Sony A100+Sigma 70-300 APO DG MACRO, Nikon 10x50CF Action EX,
Celestron Ultima 80, statyw Goldphoto YH324
BirdWatcher
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum