FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Mój ogród czyli swego nieznacie cudze chwalicie!
Autor Wiadomość
Moloch 

Wysłany: 2007-05-07, 22:12   

maciek31-88 napisał/a:
Takie przypadki siezdarzają, ale jakby kwiczoł zjadł jedno jabłko, które wisiało by na drzewie to ten sam ogrodnik na pewno byłby niezadowolony...
Dlatego aż strach pomysleć jak ograniczeni sa niektórzy ludzie.....:(

Akurat w tym roku wszystkie drzewa owocowe mu padły, czyli jabłonie i wiśnie.

Logan 
moderator

Wysłany: 2007-05-08, 06:55   

To moze tak poszerzyc temat ;-)
Ile ptakow macie wokol domu ? np. w promieniu do 100m, do 1km? ile legowych?
Pomine Krakow gdzie mieszkam i gdzie ostatnio zabudowali cala okolice :/ ale na dzialce rodzicow pod Wieliczka mam tak:
124 gat. wszystkie
43 gat. lęgowe do 100 m
49 gat. nielęgowe do 100 m (w tym 33 gat. legowe > 100 m)
56 gat. lęgowe od 1 km
9 gat. nielęgowe do 1 km

Legowe to glownie standart lakowo-wiejsko-lesny.
Z fajniejszych legowych do 1 km jest ural a raz na przelocie pojawila sie zolna.

lagopus 

Wysłany: 2007-05-08, 08:21   

Logan napisał/a:
Ile ptakow macie wokol domu ? np. w promieniu do 100m, do 1km? ile legowych?

Ja mam bodajrze ok.50, ale to za sprawą "Bagien Średzkich", które znajdują się w granicach administracyjnych miasta.
Ale na uwagę zasługuje na pewno do niedawna lęgowy zimorodek. "do niedawna" bo w okolicy rzeki nad którą jest skarpa wycięto wszystkie drzewa i krzewy, a to dlatego że ma tam powstać strzelnica...

Moloch napisał/a:

Chciałem tylko pokazać jak wąskie horyzonty mają ludzie...

Moloch 

Wysłany: 2007-05-08, 14:12   

maciek31-88 napisał/a:
Moloch napisał/a:

Chciałem tylko pokazać jak wąskie horyzonty mają ludzie...

Nie za bardzo wiem co masz na myśli, ale z mojej strony to tylko był ironiczny żart.

lagopus 

Wysłany: 2007-05-08, 14:20   

Moloch napisał/a:
Nie za bardzo wiem co masz na myśli, ale z mojej strony to tylko był ironiczny żart.

Moloch, przecież wiem że żartowałeś.
A ja miałem na myśli to, że jak taki kwiczoł zje jakiegoś robala to ogrodnik się cieszy, a jak ten sam kwiczoł wyrządzi, nawet najmniejszą szkodę, to tenże ogrodnik już znienawidzi biednego kwiczoła....(CZAISZ???????????)

IrekM 

Wysłany: 2007-05-08, 15:22   

Kwiczoły kwiczołami, ale czereśniaki.......
Ja mieszkam w lesie, więc gatunków lęgowych w najbliższej okolicy nie próbuję liczyć, bo tego i dużo, i wprawy w oznaczaniu zbytniej nie mam, szczególnie pokrzewek. Ale z ciekawszych rzeczy, to pliszka górska, puszczyk, wilga (dwa dni temu przyleciała) i prawie co noc słyszę uszatkę, ale nie wiem czy gdzieś w pobliżu ma gniazdo, czy tylko tak się kręci. No i z utęsknieniem czekam na "moje" kobuzy.

MOJA OKOLICA

lagopus 

Wysłany: 2007-05-08, 17:56   

IrekM napisał/a:
No i z utęsknieniem czekam na "moje" kobuzy.

To rzeczywiście fajne te "twoje" lasy :oki: :eek:

Kosack 
Wiślanin

Wysłany: 2007-10-06, 14:48   

ha... w moim ogrodzie kolejny gatunek ptaka! Dzisiaj na trawniku przy oczku pojawił sie rudzik!
BirdWatcher

Kamil 
K.B.

Wysłany: 2007-10-06, 15:26   

jaki fajny temat :oki: A u mnie z ptaków to:wróble,sroki,kawki,szpaki,mazurki.bogatki,modraszki,kopciuszki,pliszki siwe,gawrony,wrony,trznadle,kwiczoły,makolągwy,szczygły czyli standard :] ,ale ponadto ;-) :jerzyki wlatujące do otworu pod dachem,(nie wiem czy mialy gniazdo bo mlodycch na pewno nie słyszałem),kiedys na kominie usiadł bocian :mrgreen: ale to bylo gdy dom byl jeszcze w budowie,rok temu,jesienia,widziałem czaplę siwą ganianą przez wrony prawie nad moim podworkiem,raz odwiedzil mnie dudek :oki: ,czesto nad domem lataja żurawie i czasem gęsi,chyba kiedys widzialem lecacego kruka gdy bylem na podworku,wiosną i zima pod sam dom przychodzą kuropatwy,latem nad podwórkiem lataja dymówki,brzegówki i oknówki, widuje tez czesto sierpówki,grzywacze,widziałem kiedyś kaczkę,chyba krzyżówkę latającą przy olszynie,raz przyleciała czajka i sobie zaśpiewała,czasem skowronki przylatuja A ze slyszanych z okna lub podwórka to:wilga,słowik szary,derkacz,zięba,gajówka,piegża,myszołow(ostatnio często się odzywa w olszynie za domem ale go nie widzę),piecuszek,pierwiosnek,kukułka,bębnienie dzięcioła,przepiórka,skowronek
No myślę że to wsio :] ;-)

Kosack 
Wiślanin

Wysłany: 2007-10-07, 10:50   

Dzisiaj w nocy spać nie dały lecące gęsi - takiego gęgania już dawno nie słyszałem!! Klucz za kluczem!!
BirdWatcher

paszcza 
Agata

Wysłany: 2007-10-07, 12:21   

Mieszkam na obrzeżach małego miasta, więc teoretycznie powinno się tu kręcić sporo ptaków, ale jakoś tego nie widać... A może jest ciekawiej niż się wydaje, tylko o tym nie wiem, bo dopiero od bardzo niedawna zwracam większą uwagę na pojawiające się tu ptaki. Samo moje podwórko niestety dla ptaków szczególnie interesujące nie jest, zdecydowanie więcej widzę ich u sąsiadów. Jedni mają gołębnik - tam oczywiście gołębie (pocztowe) i dużo wróbli, u innych na słonecznikach żerują ostatnio bogatki, wróble, dzwońce i szczygły. Poza tym najczęściej widuję kopciuszki, sroki, mazurki, dymówki, oknówki, szpaki czyli nic specjalnego. Tata twierdzi, że widywał krogulca polującego na wróble kręcące się przy gołębniku sąsiadów, ale nie wiem czy mnie nie wkręcał :> Zobaczymy co się zjawi zimą w karmniku :smile:
A tak w promieniu 100 m od domu to małe zadrzewienie koło pola a tam trznadle, pierwiosnki, wrony,bogatki, modraszki, kopciuszki i kapturki.

IrekM 

Wysłany: 2007-10-07, 13:32   

Paszcza, nie narzekaj, nie jest aż tak źle. Niektórzy nawet tego nie mają. Niedługo zacznie się ciekawy okres w ogrodach i na przedmieściach, bo okres dokarmiania ptaków. Zaopatrz się tylko w dużą ilość słonecznika, słoniny, prosa itp., a możesz mieć nawet ciekawe obserwacje. Parę lat temu mieszkałem w małym miasteczku, to zimą przy karmniku widziałem więcej gatunków ptaków niż teraz, chociaż mieszkam w lesie.
Pozdrawiam.

MOJA OKOLICA

Kosack 
Wiślanin

Wysłany: 2007-10-07, 14:07   

paszcza, w lato dostęp do wody!!! Odkąd zrobiłem oczko wodne to liczba ptaków w ogrodzie podwoiła się co najmniej!!
BirdWatcher

Accipiter 
Dreptak bagienny

Wysłany: 2007-10-07, 17:13   

paszcza napisał/a:
Tata twierdzi, że widywał krogulca polującego na wróble kręcące się przy gołębniku sąsiadów, ale nie wiem czy mnie nie wkręcał

Czemu miałby coś wkręcać?! :)
Krogulce chętnie odwiedzają przydomowe ogrody, gospodarstwa itp. Do mnie zaglądają co roku. Usiądzie sobie taki jeden koleś na dachu i rozgląda się za wróblami :] . Rzadko kiedy przejawia jakikolwiek strach przed człowiekiem :)
Jak zima zjawią się w karmniku wróble, sikory i inna drobnica to niewykluczone, że jakiś krogulaszek będzie chciał skorzystać z darmowej stołówki :D

Paweł Wójcik

Kosack 
Wiślanin

Wysłany: 2007-10-07, 17:22   

Accipiter napisał/a:
Usiądzie sobie taki jeden koleś na dachu i rozgląda się za wróblami :] . Rzadko kiedy przejawia jakikolwiek strach przed człowiekiem :)

zgadza się!! kiedyś nawet dawałem link do filmiku, który nakręciłem przez okno swojego pokoju. Na filmie był posilający się (bodajże sikorą) krogulec. Siedział na moreli ok 2 metry ode mnie Spokojnie zjadł sikorkę zerkając tylko na mnie kilka razy
BirdWatcher

Odpowiedz do tematu