hej, właśnie wróciłem z Helu i w poniedziałek chciałbym wybrac sie na czapelke, czy ktoś wie jak kursują pociągi, tak żeby być spowrotem na 11:00 w wawie (o ile tak się da zrobic??)
Mam złą wiadomość ,od trzech dni nikt jej tam nie widział.Byłem dzisiaj rano o 7.00.Były tylko 3 białe,natomiast trafiłem tam tokujące dubelty.Są bliżej zakrzewien przy rzece.
Przy nas 2 gości ze sprzętem fot. podchodziło ją przez trzciny.
Nie prawda, nie wiemy czy ją podchodzili przez trzciny. Pozatym trudno żeby ją podchodzili skoro kiedy była na widoku nie zwrócili na nią najmniejszej uwagi.
_________________ ceterum censeo Carthaginem esse delendam
Dziś widzieliśmy na łąkach modlińskich stado 30 bocianów białych latających gromadnie w jednej bocianiej chmurze.
5 czapli białych i jedną siwą a wśród śmieszek i rybitw latał kobuz
Bylem dzis rano na lakach modlinskich. Rewelacji raczej zadnych nie bylo:
od pociagu do nasypu:
- szpaki, kopciuszki, kulczyk, piecuszki, pierwiosnki, pleszki, kapturka, piegza, mucholowka szara ?
z nasypu, przy szlabanie widoczne zurawie!!! 8 osobnikow,
czapla biala - 1 na przelocie,
czaple siwe - kilka
labedzie nieme
widziany trzcinniczek, slyszana brzeczka,
dalej idac w strone domku -
bocian czarny 1 - przelot
gegawy kilka
zbozowe - kilkanascie (ogolem)
czajki,
dzwoniec,
kszyk - 1
poklaskwa
slyszane rycyki, przy domku;
dalej idac w strone ambony:
swistun - 1, krzyzowki - kilkanascie
potem na polach:
slyszane w szesciu miejscach - derkacze, jeden widziany!!!!!! przez moment
rokitniczka, swierszczaki, blotniaki stawowe, jeden lakowy, brzegowki przy samej Wkrze,
wilga - slyszana
slowik szary slyszany
krwawodzioby - 3
pliszki zolte,
kukulka slyszana
bociany czarne - 3 zerujace, obserwowalem je z odl. 40 m.
potrzosy,
naliczylem okolo 45 bocianow bialych.
Widzialem tylko smieszki, rybitwy zwyczajne i czarne
Ogolnie to tyle, woda opada, roslinnosc coraz wyzsza, wiec siewkowcow jak na lekarstwo, mew i rybitw tez
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum