FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: mopek
2006-04-14, 22:06
Modlin
Autor Wiadomość
Hubert 
moderator
Szef

Wysłany: 2005-03-17, 21:43   

To wkońcu wielki czwartek czy 8.IV??

Kruk odrzecze: Nigdy więcej!!

Strona przyrodnicza "Dziewięćsił"
browsehappy.pl

yggdrassill 

Wysłany: 2005-03-17, 21:50   

ja bym sie chetnie wybral ale w czwartek nie da rady - toz normalni ludzie pracuja ;)

Hubert 
moderator
Szef

Wysłany: 2005-03-17, 21:53   

Tony, w czwartek "nienormalni ludzie" ;-) mog? jakie preview zrobić :]

browsehappy.pl

Tony 
Plover-man

Wysłany: 2005-03-18, 16:46   

Na dzień dzisiejszy plan jest taki, że wycieczka będzie w Wielki Czartek, 24 marca. Data 8 kwietnia była aktualna rok temu (na stronie Huberta jest relacja z tej wyprawy, zainteresowani mog? sobie poczytać). Jeżeli jednak będzie tak lało jak dzisiaj, to raczej nic z tego.

Bartifon 

Wysłany: 2005-03-19, 11:32   

Dobra..jest tak sprawa, że Antek przez najblizszy okres nie będzie miał dostepu do internetu. Jesli pojawi? się jakie pytania odnonie wycieczki do Modlina to piszcie do mnie lub dzwońcie na kom. (507777333). Ja mam kontakt z głównym organizatorem wycieczki (oczywicie Antkiem), i o wszystkim będę Was powiadamiał.

Hubert 
moderator
Szef

Wysłany: 2005-03-19, 18:26   

Jutro będzie wiadomo, czy s? rozlewiska pod modlinem.

browsehappy.pl

Bartifon 

Wysłany: 2005-03-19, 21:01   

Podobn? s?, ale nie mam pewnoci.

anna 

Wysłany: 2005-03-21, 10:03   

Tra tatam rozlewiska pod Modlinem s? -byłam, widziałam, troche podmarznięte ale s?. a dalej wkra tez wylała. Jesli bedzie mroz -gorzej, jesli powieci słonko to będzie fajne jezioro.
Bylimy moj? kochan? ekipk? wczoraj po poludniu. Z wodnych/przelotnych widzielimy tylko gęsi zbożowe (jak sadzę) i pojedyncze czajki za to drapole...wyobraĽcie sobie: 6 bielików na jednym drzewie i 5 siedzacych na łachach (Tak, tak razem 11). Co chwila który startuje i robi patrol nad trzcinami, co jaki czas w powietrzu jest kilka. Niekiedy zaczepiaj? się i ganiaj? nawzajem. Widocznoć i odległoć taka, że na prawdę można się napatrzeć. W uprzejmej odległoci od nich samiec botniaka stawowego poluj?cy w promieniach popołudniowego słońca. W tle klucz gęsi i kilka lec?cych łabędzi. Chmury szpaków podrywaj?ce się i buszuj?ce w trzcionowisku. Na płytszych zalewiskach pełno mew. I jako bons "wodny" doć bliska obserwacja pasacych się g?sek. Jak dla mnie full odjazd. Łyżk? dziegciu w tym wszystkim jest obawa, że ta chmara bielików odstraszy wszystko co żywe od siadania na rozlewisku. Widzelimy akcje z kluczem gęsi - obniżyły się, potem nagle poderwały i siadły dopiero hen pod terenem wojskowym. Ja sie tam wybieram w najbliższ? rodę - może kto ma ochotę się przejechać ze mn?? (Nie da się ukryć,ze byloby mi znaczne fajniej :) Wiem, że Tony i Bartifon, robi? wycieczke w czwartek, ale wtedy niestety nie mogę. Pozdróweczka

Hubert 
moderator
Szef

Wysłany: 2005-03-21, 19:29   

To pewnie o was kessy mówiła, że się już zwinelicie, ja raczej zabiore się z Tonym bo ww rode mam jeszcze lekcje.

browsehappy.pl

Bartifon 

Wysłany: 2005-03-21, 20:38   

No to Hubert, mam nadzieję, że idziesz. Ja mam kojelne wieci od Antka. Mianowicie spotykamy się o godz. 8.10 na dworcu Warszawa Gdańska i jedziemy poci?giem do Modlina.

PePe 

Wysłany: 2005-03-22, 22:11   

Potwierdzam, że rozlewiska s?. Objechałem je dzisiaj. Niestety mocno zmrożone i przydało by się trochę słoneczka aby się przelotne bidule do trawki mogły dostać;). Tak tylko przesiaduj? gdzie tylko trochę wyżej. Na gradzikach za Wkr? i w jej okolicy oraz na rodku, za pierwsz? ambon? od strony Pomiechówka. Poki co mało liczne gesi zbożowe.
Niestety bielików nie zarejestrowałem, ale i tak przy tym stanie wody to chyba rozgrzewka. W zeszłym roku byłem stałym bywalcem i jak było płycej , to się dobiero działo.

Bartifon 

Wysłany: 2005-03-22, 22:48   

Dzieki za inf. Pepe :razz:

kessy 
moderator
Sokola Pani :>

Wysłany: 2005-03-22, 23:17   

No cóż. My mielimy 15 bielików :P :twisted:
A z gęsi cała klasyka - gęgawa, zbożowa i białoczelna.
Ale pewnie Rey już o tym napisał w obserwacjach (jeszcze nie zagladałam), więc nie będę niewiadomie dublować.

Anno, możesz zdradzić z kim była? Jeli nie chcesz nazwiskami na Forum "miotać" to na prov poprosze. Może faktycznie to o was mowa, ten błotniak stawowy.....

[i] Winer [i]
Poznaj moje smoki.

anna 

Wysłany: 2005-03-23, 21:40   

Hejka Byłam moim mężem Maćkiem i naszym kumplem Arnim. Ostatnio sporo razem jeĽdzimy, choć chłopaki nie udzielaj? się na licie. Na Modlinie bylismy gdzie od 15:30 do 18. Zaczelimy od opłotkow (tyły domów po prawej stronie od stacji), potem bylimy zaraz za skrzyzowaniem na drodze do Bronislawki (pod takim super miejscem widokowym przy przejeĽdzie kolejowym); potem przy boisku k. platform dla bocianow i na koniec pod wojskem. Weekend miałam strasznie zawalony praca, dlatego nie byłam na zjeĽdzie Bociana a tylko na parę godzin urwałam sie na modlin i w sobote w nocy na pusczyki.

Dzisiaj miałam znacznie mniej obserwacji. Głównie gęsi: gęgawa i zbożówka oraz zimorodek (tj szybki zielony mig) Woda bardzo się podniosła. Zalało kompletnie drogę do Bronisławki (furtki zanurzone do 75%; automt telefoniczny jest tuz nad powierzchni? wody) Trzcinom wystaj? tylko czubki, a ludzie w modlinie maj? wodę na tylnych odwórzach. Ić da się tylko główn? drog? przez wie, a potem gór? nasypem kolejowym.
Jest o tyle fajnie,że gęsi starsznie glono gadaj? na rozlewisku, podlatuja, ganiaj? się nawzajem. Poza nimi niewiele co jednak bylo. Łabędzie (raczej nieme) i bardzo daleko jakie kaczki. Żadnych drapoli, zadnych siewek,.. Po prostu tej wody jest chyba troche za dużo. Ale możliwe, że do jutra naleci więcej ptaków, i woda trochę opadnie. Życzę powodzenia jutrzejszej wyprawie. :mrgreen:

PePe 

Wysłany: 2005-03-23, 23:40   

Anna ma rację,
Jest tego za dużo. Byłem wczoraj i tak się fajni ezłożyło, że również dzisiaj - ups patrzę na zegarek.
Woda się cholera podniosła o jakie minimum 0,5 metra, bo już nawet nie próbowałem :D sił? rozpędu...
Miałem nadzieję, że będzie przeciwnie, ale to dobrze w sumie wróży dalszemu biegu wypadków. Zeszły rok był uboższy w wodę i szybko jako przeloty się zawinęły.
Fakt , w tej chwili cisza, ale trudno się dziwić, jak pod stacj? przekaĽnikow? Pomiechówek odcięte budynki oraz zalane w całoci płoty - ponad 1,5 m wys. to jak tu siegn?ć po żarcie ;) . Nawet łab?dki się eksmitowały bliżej l?du.
Gęsi się odzywaj? ze rodka - także luneta.

Odpowiedz do tematu