To zgadajmy się jutro gdy już wszyscy będziemy wiedzieli na czym stoimy. Teraz nie wiem czy na 100% będę mógł. Jeli kto jeszcze z samochodem chce się wybrać to zapraszamy. W dwa zmiecimy się na pewno.
Ja wiem, ze na pewno przyjd? trzy osoby : ja i moich dwóch kolegów. S? też dwie osoby, co do których nie mam pewnoci, czy przyjd? i z którymi nie mam żadnej możliwoci kontaktu. Jeżeli przyjedziecie samochodami i wszyscy się zmiecimy, to będzie super. Niestety nie mam internetu w domu, dlatego to jest moja ostatnia wiadomoć dotycz?ca tej wycieczki. Ludziom, których jestem pewien, powiedziałem, by na wszelki wypadek wzięli pieni?dze na poci?g.
Przede wszystkim trzymajcie kciuki, żeby nie padało !
Wszystkim, którzy wyjad? na wycieczkę pod Modlin - a tam zawsze warto - proponuję po powrocie zajrzeć tu: http://www.bocian.org.pl/kartoteka.html i zanotować najważniejsze fakty...
Mirek z jakich regionow Polski moga splywac obserwacje do waszej kartoteki? I moze jeszcze zapytam jakie i ile jest takich kartotek regionalnych w Polszcze...
Widzę, że nie wchodziła chyba w podany link. Jest tam mapka naszego regionu ornitologicznego, z którego włanie gromadzimy dane do regionalnej kartoteki. Własciwie cała Polska podzielona została na regiony ornitologiczne. Niektóre to: Ziemia Lubuska, Wielkopolska, Pomorze Zachodnie, ?l?sk, Lubelszczyzna.
Pogoda była paskudna - wiało, lało, było przeraĽliwie zimno i po dwóch godzinach uciekalismy stamt?d jak niepyszni. Najfajniejsze były trzy rycyki dosyć blisko, poza tym trochę płskonosów, rożeńców, wistunów i błotniaków zbożowych. Żadnych sensacji.
Mój znajomy tydzień wczeniej widział tam kormorana małego.
A propos kartoteki - co jeżeli chciałbym dopisać jakiego ptaka, ale nie wiem, w jakim kwadracie leży teren, gdzie go obserwowałem (chodzi konkretnie o czaplę biał? i dwa łabędzie czarnodziobe które 17 kwietnia obserwowałem na rozlewiskach Bugu przy Popowie Kocielnym).
_________________ 19.11.2008 - prelekcja o krukowatych i pokaz slajdów z Estonii - szczegóły na www.wgotop.pl
----------------------------------------------------
Zgadzam sie z Tristanem
A propos kartoteki - co jeżeli chciałbym dopisać jakiego ptaka, ale nie wiem, w jakim kwadracie leży teren
"Kwadratami" się nie przejmuj. Wystarczy jesli podasz dokładn? lokalizację (najbliższa miejscowoć, gmina, powiat oraz stanowisko, czyli położenie w stosunku do najbliższej miejscowoci - kierunek i odległoć).
Obserwacje najlepiej przesyłać raz, zebrane z całego roku (np. z 2004 na pocz?tku 2005), chyba, ze trafi się co naprawdę wyj?tkowego - wtedy natychmiast.
Cały czas zbieramy obserwacje z lat wczeniejszych (w zwi?zku z przygotowywana ksi?żk? Awifauna Mazowsza.
Z relacji z terenu z calego roku to mozna samemu napisac ksiazke Na pewno nie tak ciekawa i pewnie o malej wartosci merytorycznej ale objetosciowo... Jak to jest mozliwe wysylac obserwacje z calego roku? A jak ktos mieszka w fajnym terenie i ma co roku setki "ciekawych" (w " " bo dla mnie np wszystkie ptaki sa ciekawe ) ptakow to co taka osoba ma zrobic?
http://www.biol.uni.wroc.pl/komfaun/00_tresc.htm
Wysłany: 2005-03-17, 18:27 Modlin - ptaki, wycieczki i inne takie
Usiłowałem przestudiować wszystkie dotychczasowe posty, ale po dziesięciu stronach mi się odechciało, więc jeżeli dubluję jaki temat, to jaka dobra dusza pewnie mnie przeniesie.
Nie da się ukryć, że wiosna nadci?ga, a więc zaczn? się wycieczki. Z koleg? Bartifonem i jeszcze jednym koleg? mylimy o wycieczce w Wielki Czwartek na ł?ki pod Modlinem. Nie wiem jednak, czy lody już ust?piły i stworzyły się tam rozlewiska. Jeżeli kto ma dane, czy ptaki zaczęły się ruszać pod Modlinem, to byłbym wdzięczny za informację. Gdyby kto był zainteresowany wybraniem się z nami, to zapraszam. Będziemy pewnie jechać poci?giem, ale a nuż -widelec znajd? się jacy zmotoryzowani (chociaż poci?giem bardziej ekologicznie).
Pomylałem, że można by tu umieszczać ciekawe obserwacje spod Modlina z całego sezonu. Z tego co wiem, to w zeszłych latach pojawiały się tam takie fajne stworki jak brodziec pławny, kobczyk, kormoran mały czy bernikla rdzawoszyja.
Ptasiarze - pod Modlin !!!
edit: Rey
Tony idziesz na łatwiznę, temat o Modlinie już dawno istnieje.
_________________ 19.11.2008 - prelekcja o krukowatych i pokaz slajdów z Estonii - szczegóły na www.wgotop.pl
Zgadzam sie z Tristanem
Pod Siedlcami tworz? się już duże rozlewiska, więc pod Modlinem też powinno być już "jezioro". Mylę, że już w przyszłym tygodniu (o ile nie przyjdzie mróz), będzie można jeĽdzić i obserwować liczne, migruj?ce ptaki.
Widzę że tematy zostały poł?czone - fajnie, tylko mam nadzieję, że nie zrobi się jakie zamieszanie (wycieczki na 8 kwietnia na razie nie planuję).
Zgadzam sie z Tristanem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum