FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Mandarynki
Autor Wiadomość
Hubert 
moderator
Szef

Wysłany: 2007-05-07, 11:39   

Nie no, na ilość ludzi w Parku nie ma co sie krzywić, bo przecież parki są właśnie dla ludzi.

Kruk odrzecze: Nigdy więcej!!

Strona przyrodnicza "Dziewięćsił"
browsehappy.pl

e-las 

Wysłany: 2007-05-07, 23:08   

Dziś zrobiłem małą kontrolę Warszawskich Parków, a oto efekty:
W Ujazdowskim i Morskim Oku(ale tym kanałku podłużnym) po 2 samce siedzące koło siebie. W Arkadii i na Polach Mokotowskich mandaryn brak, zresztą podobnie jak na jeziorkach na Gocławiu.
Z innych ptaszorów to w Ujazdowskim krzyżówka wodząca 5 młodych. Na stawie przy Warszawiance(o ile się nie myle-takie duże korty tenisowe :smile: ) łyska z 2 młodych, natomiast na Arkadii Łyska z 5 maluchów i jeszcze wysiadująca(ta sama). Zresztą w bardzo dobrze eksponowanym miejscu, takie reality show prosto z gniazda można zrobić :smile:
Jak widać skontrolowałem tylko kilka parków, tak więc jak ktoś będzie miał informacje o innych to fajnie jakby dał znać. Mi niestety wyjazd nie pozwala zrobić więcej.

Rey 
moderator

Wysłany: 2007-05-09, 23:23   

Dzisiaj w Łazienkach tylko 8 samców i samica mandarynki :arrow: nie pamiętam już kiedy miałem tak mało ptaków tego gatunku na tym stanowisku.

Z innych rzeczy godnych uwagi: 5 samic krzyżówek wodzących młode w samym parku i aż 6 ptaków tego samego gatunku z pisklakami na kanale piaseczyńskim. Prawdopodobnie to efekt zamontowanych tam platform.

racza 

Wysłany: 2007-05-15, 11:24   

Jak na pierwszego posta to mam nie lada wiadomość. Na kanale łączącym Kanał Piaseczyński ze Stawem Północnym w Łazienkach niedaleko pomnika Sobieskiego widziałam dziś samicę mandarynki z 4 pisklętami. Oprócz tego tuż obok samica nurogęsia z 11 pisklętami.

IM000766.JPG
Plik ściągnięto 22 raz(y) 132.22 KB

Moloch 

Wysłany: 2007-05-15, 14:39   

Parka z Łazienek, kurde, szukałem tej Nurogęsi ale jej nie było :( muszę sie wybrać jeszcze raz.

Rey 
moderator

Wysłany: 2007-05-16, 13:47   

racza napisał/a:
Jak na pierwszego posta to mam nie lada wiadomość.

:res: :oki:

racza napisał/a:
Na kanale łączącym Kanał Piaseczyński ze Stawem Północnym w Łazienkach niedaleko pomnika Sobieskiego widziałam dziś samicę mandarynki z 4 pisklętami. Oprócz tego tuż obok samica nurogęsia z 11 pisklętami.

A ja dzisiaj potwierdzam :D Z tym że samica nurogęsia wodzi nie 11 a 12 pisklaków :D Dodatkowo w samym parku jeszcze 14 mandarynek (11 samców + 3 samice) i 2 samice nurogęsi.

racza 

Wysłany: 2007-05-21, 19:28   

Cytat:
A ja dzisiaj potwierdzam :D Z tym że samica nurogęsia wodzi nie 11 a 12 pisklaków :D Dodatkowo w samym parku jeszcze 14 mandarynek (11 samców + 3 samice) i 2 samice nurogęsi.

A można zapytać w którym miejscu parku były te samice? Ja ostatnio widuję regularnie tylko jedną za którą ugania się grupa 3-4 samców.

Mam niestety smutną wiadomość, mandarynka na kanałku za pomnikiem Sobieskiego już niestety tylko z 3 pisklakami.

Rey 
moderator

Wysłany: 2007-05-21, 22:47   

racza napisał/a:
A można zapytać w którym miejscu parku były te samice? Ja ostatnio widuję regularnie tylko jedną za którą ugania się grupa 3-4 samców.

Kto pyta nie błądzi ;-) 2 samice były tuż przy Pałacu na wodzie, w dodatku dokarmiane przez spacerowiczów, a trzecia była wraz z samcem na kanale łączącym Kanał Piaseczyński ze Stawem Północnym .

Rey 
moderator

Wysłany: 2007-06-02, 19:32   

W Parku (i okolicach) nadal para z 3 pull., oprócz niej są 4 kolejne pary ale bez przychówku (po stracie :?: ). Dodatkowo także 5 pierzących się samców.

e-las 

Wysłany: 2007-06-04, 22:01   

Dziś naliczyłem 17 ptaków, 12 m i 5 f plus 3 pull. Samce pierzą się, ale ciągle nie zrzuciły lotek i sterówek. 2 zobserwowane samce będące ewidentnie w parze nie zrzuciły jeszcze żagli. Sytuacja jak w zeszłym roku, samce nie będące w parze pierwsze zaczynają pierzenie.

e-las 

Wysłany: 2007-06-24, 10:03   

Wczoraj 21 dorosłych ptaków, 7 samic i 14 samców, plus 3 juv. Samce pozrzucały lotki, a jeden ma już nowe żagle(rosną), podobnie nowe lotki. Ze 2 samce jeszcze nie zrzuciły lotek i są całkiem wyględne :smile: Możliwe, że część pierzących się samców gdzieś się pokryła.

marioptak 

Wysłany: 2007-06-28, 23:48   

witam wszystkich gronowiczów
to mój 1 pościk
ktoś pytał o mandarynki w Pruszkowie a więc odpowiadam
w tym sezonie mandarynki przystąpiły poraz kolejny do lęu
tym razem miał on miejsce w skrzynce lęgowej typu D
niestety zaraz po wykluciu się piskląt (8 sztuk) i wyskoczeniu ze skrzynki
stało się coś nieprzewidzianego
ponieważ juz nastepnego dnia po wyskoczeniu młodziaków samica pływała sama podejrzewam wrony o uśmiercenie wszyskich pisklaków
cały czas kontroluje park z myslą że może się gdzieś zapodziały ale niestety nigdzie ich nie ma
pozostała tylko samica
najdziwniejsze jest to że piskleta zgineły mozna powiedzieć że jednoczesnie
co bardzo mnie dziwi i zastanawia
mam nadzieję że za rok uda się mandarynkom odchować kilka pisklaków

Rey 
moderator

Wysłany: 2007-06-29, 07:23   

marioptak napisał/a:
w tym sezonie mandarynki przystąpiły poraz kolejny do lęu

:shock: czemu wobec tego nie było zgłoszeń tych obserwacji do Komisji Faunistycznej :?:

marioptak 

Wysłany: 2007-06-29, 07:41   

to że mandarynki gnieździły się juz wcześniej dowiedziałem sie od ludzi odwiedzających park i to w tym roku
ja swoją tegoroczną obserwacje zgłosiłem oczywiście :-D

[ Komentarz dodany przez: Rey: 2007-06-29, 08:49 ]
W takim razie :oki:

e-las 

Wysłany: 2007-06-29, 19:07   

marioptak, możesz podać dokładną datę kiedy opuściły skrzynkę?
marioptak napisał/a:
ponieważ juz nastepnego dnia po wyskoczeniu młodziaków samica pływała sama

w łazienkach samice traciły pisklaki stopniowo, nigdy tak dużo na raz(z tego co wiem). Orientujesz się jak wyglądają straty krzyżówek w tym miejscu? Zastanawiam się, czy taka duża strata to kwestia miejsca czy tylko czysty przypadek.

PS. W łazienkach juv. są bardzo ciekawskie i zupełnie niepłochliwe. Ostatnio jeden udziabał mnie w palec :smile:

Odpowiedz do tematu