02.01.2008 - historyczna data! Po raz pierwszy w tym sezonie zimowym do Torunia wróciły łabędzie (nieme)! W przystani AZSu (tam, gdzie stała klatka) pojawiła się rodzinka 2 ad z trójką przychówku.
Jeden ad bez blaszki, reszcie nie chciało się wyjść na lód (a ja nie miałam chleba)
(pod względem obrączek sprawdzone ok 2/3 ptaków)
lada dzień wpisze nr obrączek na forum, może znajdzie się jakiś winowajca:)
obserwacja sprzed pół minuty:
4 łabędzie nieme (dwa dorosłe i dwa młodziaki) krążące prawie między budynkami zamglonego brodnickiego osiedla. Pewnie się fama rozeszła że na brodnickim bulwarze nad Drwęcą biżuterię na nogi zakładają więc się dlatego zlatują
_________________ ogłoszenie:
parkę boćków (którym w głowie prokreacja) do mojej platformy lęgowej przyjmę
stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
19.01.2008
Wisła w okolicy Solca Kujawskiego (766-760.5 km)
łabedź niemy - w sumie 74 os. ( 59 ad + 15 imm), w tym:
1 ad z obrączka odczytaną (AS 9589) - temat wczoraj zapodany w odpowiednim miejscu
1 ad z obrączką niestety bez odczytu...
_________________ "Vsechny zdi, o ktere se rozbijim, jsou v me hlave"
<LVMEN>
Wisła w Płocku koło starego mostu od strony Radziwia- 23 łabędzie nieme
_________________ Z czym do ptaka?
Sony A100+Sigma 70-300 APO DG MACRO, Nikon 10x50CF Action EX,
Celestron Ultima 80, statyw Goldphoto YH324
BirdWatcher
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum