Chociaz labedzie zlicza sie dopiero w styczniu, postanowilem zalozyc taki oto wlasnie post z malym wyprzedzeniem. W okolicach mojej miejscowosci zlecialo sie juz calkiem sporo tych ptakow.
Chcialbym zebysmy skoncentrowali sie glownie na gatunkach przylotnych z polnocy (l. krzykliwy, l. czarnodzioby i ich podgatunkow ) ale z zycia wiem ze nie wszedzie w Polsce jest to mozliwe, a wiec liczymy wszytkie zimujace Łabędzie. Mysle ze labedzi nigdzie (no prawie nigdzie) nie brakuje, wiec zadanie ulatwione.
Odwiedzajcie jeziora z pasem trzcin, ródlene jeziorka, moczary, stawy, morskie wybrzeża a takze zbiorniki polozone blisko siedzib ludzkich.
Reasumujac, do obserwacji mamy:
łabędź niemy (Cygnus olor)
łabędź krzykliwy (Cygnus cygnus)
łabędź czarnodzioby (Cygnus colombianus)
i ewentualnie rzadkosci
Hmmm Ty Mirhel masz ta dogodnoć że mieszkasz w rejonie regularnego zimowania wszystkich łabędzi i gęsi. U nas niestety większoć zbiorników zamarza a tam gdzie woda ma stan ciekły jak juz siedzi co białego to jest to Cygnus olor!
Niemniej temat ciekawy - zobaczymy ile łab?dków w zimie zanotujemy.
U nas niestety większoć zbiorników zamarza a tam gdzie woda ma stan ciekły jak juz siedzi co białego to jest to Cygnus olor!
U mnie na Zalewie Zegrzyńskim dotychczas jedynym widzianym przeze mnie gatunkiem łabędzia też był niemy. Z informacji na listach dyskusyjnych wynika że narazie na tym zbiorniku s? tylko Cygnus olor.
Hmmm Ty Mirhel masz ta dogodnoć że mieszkasz w rejonie regularnego zimowania wszystkich łabędzi i gęsi. U nas niestety większoć zbiorników zamarza a tam gdzie woda ma stan ciekły jak juz siedzi co białego to jest to Cygnus olor!
Niemniej temat ciekawy - zobaczymy ile łab?dków w zimie zanotujemy.
Ciekawe wlasnie w jakich ilosciach docieraja do nas polnocne gatunki labedzi. Jak wszyscy przy okazji zimowych wypadow w teren policza widziane labedzie i napisza na forum, to wiosna moga byc ciekawe informacje... Na szczescie mam kolo Łodzi miejsce w ktorym moge 3 gatunki jednoczesnie obserwowac Jak tylko bede widzial to policze:D
Panowie 8) ... jesli nie macie innych gatunkow w swojej okolicy to liczcie Labedzie Nieme - zaden wstyd przeciez. Na zime zbieraja sie one w wieksze stadtka.
Przy okazji, wspolnie okreslimy zasieg wystepowania w Polsce l. krzyliwego i l. czarnodziobego.
Ja tam sie nie wstydze. Poszedlem dzisiaj i policzylem.
Miejsce akcji: Krakow, rzeka Wisla, odcinek od Salwatora do mostu Pilsudskiego,
Czas akcji: 7.12.04, miedzy godz 14-15.
Bohaterowie:
z labedzi tylko labedzie nieme (C. olor) w tym:
83 ad.
11 imm.
zadnych opasek na szyjach, niektore z tradycyjnymi blaszkani, ale jak dla mnie nie do odczytania w tej chwili.
A ja policzylem l. nieme w szczecinskich "oczkach" malo ich jakos:
7 ad
7 juv (w tym jeden wyraznie chory - zglosilem sprawe do schroniska moze mu jakos pomoga)
ale za to szczesliwe liczby
Na małym stawku w Bytomiu przy Olimpijskiej bez zmian. Bez zmian -czyli już od 2-3 miesięcy pływa sobie tam 1 łabędĽ niemy. Niewiele ma tego miejca do pływanie, bo to mały staw a teraz jeszcze prawie cały zamarzł, ale jest tam. I tk ma się lepiej niż kaczki, które zchodzę mu raczej z drogi i stoj? na lodzie. A łabędĽ sobie pływa
Dzi byłem nad Zegrzem i na dwóch odcinkach widziałem tylko nieme:
Jadwisin do pocz?tku Serocka 2 ad+4 juv
okolice zapory w Dębe w kilku grupach 23 osobniki
W dniach 15/16 stycznia 2005 odbedzie sie miedzynarodowe liczenie labedzi krzykliwych i czarnodziobych. Odbywa sie ono co kilka lat, a astatnie mialo miejsce w 1995 roku. Koordynacja zajmuja sie:
Jan H. Beekman
bewicks_swan@xs4all.nl
Bjarke Laubek
blk@carlbro.dk
Peter Cranswick
peter.cranswick@wwt.org.uk
W 1995 roku naliczono 75 tys łabedzi krzyklliwych i bylo to dwukrotnie wiecej, niz spodziewano sie na podstawie wczesniesjzych cenzusow. Natomiast labedzi czarnodziobych bylo policzonych 29300.
Termin liczeenia labedzi zbiega sie z terminem ogolnoeuropejskiego liczenia zimujacych ptakow wodnych. Organizatorzy prosza o nadsylanie potwierdzen (do dowolnej osoby z zespolu koordynujacego)
od osob lub zespolow chcacych przylaczyc sie do liczenia. Podczas liczenia trzeba tez notowac typ siedliska w jakim przebywaja labedzie i na jakim typie pokarmu zeruja. Zainteresowani dostana odpowiednie formularze.
W razie jakichkolwiek problemow sluze pomoca, takze w przesylaniu danych do koordynatorow.
My w ZTO napewno bedziemy liczyc, a jak sytuacja u Was?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum