FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Lelek
Autor Wiadomość
krzysztof1 

Wysłany: 2006-06-08, 10:16   Lelek

Lelek w krajobrazie rolniczym...Dzisiaj nad ranem słyszałem charakterystyczny głos tokowy samca na wsi :!: Lelki kojarzą mi się raczej z suchymi borami sosnowymi.Może były jakieś przypadki występowania tych ptaków w innym,nietypowym środowisku :?:

Tetrao 
moderator
zacietrzewiony

Wysłany: 2006-06-08, 11:39   

W okresie wędrówek lelek może być spotykany na najróżniejszych miejscach, ale jak wiadomo teraz jest pełnia sezonu lęgowego...
Może ptak zapuścił się na polowanie dalej od swojego rewiru ze względu na pogodę? W taką pogodę jak ostatnio na pewno łatwiej o ćmy we wsi przy latarniach, niż nad lasem.
Jeżeli ma do wykarmienia pisklęta to mógłby zaryzykować taką dalszą eskapade, tak jak jerzyki.

krzysztof1 napisał/a:
Może były jakieś przypadki występowania tych ptaków w innym,nietypowym środowisku

Tak, będąc kilka lat temu na Krecie spotkałem pare lelków w młodym gaju oliwnym! Nie były tam przypadkiem bo potem widywałem je tam przez dwa tygodnie na okrąło.
Było to niskie - 3 m i niezbyt stare oliwki, podszytu praktycznie nie było w oóle - sucha ziemia! W jednym tylko miejscu - ogrodzonym, było troche trawy i suchych gałęzi i mysle że tam mogły mieć gniazdo.
Ale przyznaje że miejsce było bardzo nielelkowe w naszym polskim rozumieniu tego słowa ;)

Dobrze ze powołałeś krzysztofie temat o lelku bo jest to jeszcze bardzo mało przebadany ptak. Np. pod względem miejsc jeogo wystepowania w naszym kraju. Może więc każdy kto odkryje jakieś stanowsko lelka pochwali się tym w tym temacie?

Ja mam swoje stanowkso lelkowe w lasach Lublinieckich gdzie odzywało się rocznie 3-4 samców. Ostatnio jednak nie stwierdziłęm tam zadnego ptaka... obawiam się że na skutek zarastania wrzosowiska stanowsko to zostało opuszczone... :/

Kejbii 
moderator

Wysłany: 2006-06-08, 11:45   

W jakim środowisku i o jakiej porze szukać w połowie lipca lelka na Mazurach, Tetraonie ? Wabić go wtedy ?

Namor 
Roman Stelmach

Wysłany: 2006-06-08, 11:46   

Zaprzestanie użytkowania lasów przez zręby wielkopowierzchniowe spowodowało gwałtowny spadek liczebności lelka w Polsce. W większych ilościach spotkać go można jeszcze na większych pożarzyskach, poligonach, czy innych terenach poklęskowych (po huraganie, po klęskowych żerach mniszki itp.).

Tetrao 
moderator
zacietrzewiony

Wysłany: 2006-06-08, 11:51   

Kejbii napisał/a:
w połowie lipca lelka

hmmm w połowie lipca może być ciężko z wabieniem bo one już wtedy raczej milczą.
najlepiej wabic teraz!

A środowisko typowe - większe polany, zręby, wrzosowiska, torfowiska w borach sosnowych. Najlepiej takie z dużą ilościa potencjalnych kryjówek - kupy chrustu, zwalone pnie, albo szkółki drzewek.
Takie miejsca lubia lelki.

W lipcu już raczej terkotu nie usłyszysz, ale w takich miejscach możesz nasłuchiwać charakterystycznych głosów wabiących lelka - czyli głośnego "szruit"
Wtedy latara w dłoń i możesz poczesać niebo, a nuż widelec! :oki:

lelki to jedne z bardziej magicznych ptaków, kto wie czy nie więcej atrakcji na takiej lelkowej wyprawie niż z sowami.... :res: (Logan nie bij ;) )

krzysztof1 

Wysłany: 2006-06-08, 13:15   

Tetrao napisał/a:
Może ptak zapuścił się na polowanie dalej od swojego rewiru ze względu na pogodę? W taką pogodę jak ostatnio na pewno łatwiej o ćmy we wsi przy latarniach, niż nad lasem.
Jeżeli ma do wykarmienia pisklęta to mógłby zaryzykować taką dalszą eskapade, tak jak jerzyki.

Też tak sobie pomyślałem,tylko ten głos tokowy brzmiący pośrodku wsi :shock: ...niezwykłe :!:

Rey 
moderator

Wysłany: 2006-06-08, 14:40   

Namor napisał/a:
Zaprzestanie użytkowania lasów przez zręby wielkopowierzchniowe spowodowało gwałtowny spadek liczebności lelka w Polsce.

Jak również do spadku liczebności tego gatunku przyczyniły się zbędne zalesiania śródleśnych polan i podobnego typu siedlisk.

Hubert 
moderator
Szef

Wysłany: 2006-06-08, 15:37   

Namor napisał/a:
gwałtowny spadek liczebności lelka w Polsce.
Tego nie wiadaomo. Nikt nie znał liczebności lelka przed zaprzestaniem tych zrębów i nikt nie zna liczebności po.

Kruk odrzecze: Nigdy więcej!!

Strona przyrodnicza "Dziewięćsił"
browsehappy.pl

Tetrao 
moderator
zacietrzewiony

Wysłany: 2006-06-08, 15:40   

Namor napisał/a:
Zaprzestanie użytkowania lasów przez zręby wielkopowierzchniowe spowodowało gwałtowny spadek liczebności lelka w Polsce.

- powiedział leśnik :]

Namor 
Roman Stelmach

Wysłany: 2006-06-08, 17:36   

Hubert napisał/a:
Tego nie wiadaomo. Nikt nie znał liczebności lelka przed zaprzestaniem tych zrębów i nikt nie zna liczebności po.
Znam to z autopsji :twisted:

Tetrao 
moderator
zacietrzewiony

Wysłany: 2006-06-08, 19:33   

Jasne nikt w całej Polsce nie zna trendów liczebności lelka tylko Namor :oki:

Kejbii 
moderator

Wysłany: 2006-06-08, 20:18   

Namor, bratając się z borsukami, miał duże możliwości rozpoznania lelka :mrgreen:

Rey 
moderator

Wysłany: 2006-06-08, 20:48   

Kejbii napisał/a:
Namor, bratając się z borsukami, miał duże możliwości rozpoznania lelka :mrgreen:

Niewątpliwie masz racje - ale rozpoznać lelka a ocenić jego liczebność to troszeczke różnicy jest ;-)

Namor 
Roman Stelmach

Wysłany: 2006-06-08, 21:59   

Kejbii napisał/a:
Namor, bratając się z borsukami, miał duże możliwości rozpoznania lelka
najwięcej mozliwości to mam kontrolując powierzchnie próbne i uprawy w lasach w różnych częściach Polski. A że robię to już ze 20 lat to trend jest dla mnie widoczny, podobnie jak przez ostatnie 10 lat zanikanie zająca, i gdzieś od 2 lat zmiana trendu na wzrost.
Rey napisał/a:

a ocenić jego liczebność to troszeczke różnicy jest
swięta racja, tym bardziej że mam wstręt do liczenia ;-) wystarczy mi liczenie drzew :mrgreen:

Jurek7 

Wysłany: 2006-06-10, 19:59   Re: Lelek

krzysztof1 napisał/a:
Lelek w krajobrazie rolniczym...Dzisiaj nad ranem słyszałem charakterystyczny głos tokowy samca na wsi :!: Lelki kojarzą mi się raczej z suchymi borami sosnowymi.Może były jakieś przypadki występowania tych ptaków w innym,nietypowym środowisku :?:

Czy znasz glosy ropuchy zielonej i turkucia podjadka? Oba sa podobne, ale glos lelka jest modulowany regularnie, co ok. 2 sekundy.

Odpowiedz do tematu