FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Lelek
Autor Wiadomość
Kubczar 

Wysłany: 2007-05-21, 23:19   

Właśnie wróciłem. Niestety lelka nie znalazłem :/ , ale jeszcze nie wszystkie miejsca sprawdzone, więc nadal bede szukał. :tup:

krotom 
administrator
ludź od prądu

Wysłany: 2007-05-22, 07:07   

mam pytanie. Czy bezpośrednie sąsiedztwo puszczyków lelkom nie przeszkadza :?:
Przez przypadek wczoraj odkryłem, że 100 od "mojego" zrębu gnieździ się para puszczyków z 4 podlotami :roll:

stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
:cry: Winer'owi... Q pamięci :(

Numenius 
D.Kilon

Wysłany: 2007-05-22, 17:21   

Witam!
Wczoraj 21.05.2007 odwiedziliśmy pobliskie sosnowe lasy koło lotniska w Bydgoszczy (ok.15 min. drogi rowerem z os. Błonie ).W planie mięliśmy zobaczyć lelki oraz posłuchać ich godowych pieśni. Niestety ptaków nie udało się nam wpatrzeć, ale nasłuchiwanie przyniosło zamierzony efekt : usłyszeliśmy 2 lelki :smile: , które zbytnio nie reagowały na stymulacje magnetofonową :/ . Pierwszy ptak odezwał się o godz. 21.10 :mrgreen: ,drugi zaś około pól godziny później. W oddali słychać było tez żaby, których odgłosy były łudząco podobne do głosu lelków. ;-)

Wyprawa była niesamowita.

Pozdrawiamy
Damian O. oraz Dawid K.

Tetrao 
moderator
zacietrzewiony

Wysłany: 2007-05-26, 12:13   

Po wczorajszej nocy śmiem pokusić się o stiwerdzenie iż nazwa Caprimulgus jest bardzo adekwatna i zapewne pochodzi od polskiego.... kapryśny ;)

Wczoraj mimo idealnych, zdawałoby się, warunków - ciepła, gwieździsta noc, motów od zarąbania wszedzie, sprawdziwszy ok 10 potencjalnie dobrych miejsc, stwierdziliśmy tylko kilka głosów kontaktowych - szrui, szrui. :roll: Zadnego terkotania. :/
Podejrzewamy, że lelosławy wykorzystały dobre warunki do zarcia, a sprawy sercowe odłożyły do godzin przedświtowych. Sprawa do sprawdzenia w następny weekend :oki:

Najważniejsze ze leluchy w ogóle są :tup:

www.lelkowo.com.jpg
Plik ściągnięto 21 raz(y) 97.26 KB

Pablo Minutilla 

Wysłany: 2007-05-26, 23:03   

a ja bedac noc wczesniej niz Teri mialem 2 lelki , jeszcze za dobrego widoku, ptaki zaczely terkotac w momencie jak zaczalem je wabic swoja wlasna paszczą ;)

generosus 

Wysłany: 2007-05-28, 10:31   

możesz nagrać i zamieścić swój tak skuteczny odgłos paszczowy ? :> chętnie puszczę go w lesie - może co wreszcie zareaguje. Bo na razie to na odgłos lelka pojawiają się słonki . Gdzie bym nie stanął w lesie z wieczora.

Pablo Minutilla 

Wysłany: 2007-05-28, 12:00   

generosus napisał/a:
Bo na razie to na odgłos lelka pojawiają się słonki . Gdzie bym nie stanął w lesie z wieczora.

hmm.., a moze po prostu puszczasz glos slonki ;) ;) ;) ;) ;)

generosus 

Wysłany: 2007-05-28, 13:35   

wy się tu minutilla nie wygłiajcie ino dawajcie mp3 z własną wersją odgłosu paszczowego :>

[ Komentarz dodany przez: krotom: 2007-05-28, 13:37 ]
przyłączam się do prośby... z chęcią też powabię na ... Pabla :mrgreen:

generosus 

Wysłany: 2007-06-09, 23:25   

na ten rok odpuszczam - 10 kontroli mnóstwo polan , zero lelków :twisted:

Pawelele 

Wysłany: 2007-06-10, 11:16   

generosus napisał/a:
10 kontroli mnóstwo polan , zero lelków

Kurcze to ciekawe.... no cóż, może zwyczajnie ich tam nie ma...

U nas (Górny Śląsk/zachodnia Małopolska) zaledwie 2 kontrole i stwierdzenie 3-4 ptaków.

generosus 

Wysłany: 2007-06-10, 20:32   

no i w przyszłym roku pojadę albo w okolice Pisza w okolice , gdzie wiatr kilka lat temu powalił setki hektarów lasu i słyszałem od myśliwych , że jest tam sporo lelków albo na Śląsk - chyba koło Kuźnic Raciborskich spaliło się niezły kawałek lasu i lelek jest też w obfitości. NO moooooooże jeszcze podjadę do Bydgoszczy - tam koło lotniska też był w maju.

Krystian 

Wysłany: 2007-06-11, 00:29   

Po czwartkowym spotkaniu z Lelkami w Lasach lublinieckich odwiedziłem identyczne środowisko w Ogrodzieńcu - no i bez pudła usłuszałem Lelka od razu po wyłączeniu samochodu :oki: :razz:
Jest to miejsce w sosnowym lesie, gdzie przed ponad 10 laty grad zniszczył wielką połać lasu, który został wycięty, natomiast nasadzone w to miejsce drzewka mają do ok. 3m wysokości i nie stanowią gąszczu.

aZdn 

Wysłany: 2007-06-11, 11:51   

ja podczas pobytu nad Bugiem jadac samochodem spotkalem 2 lelki siedzace na piaskowej drodze, uciekly dopiero jak sie zatrzymalem metr przed nimi :)

bladii77 

Wysłany: 2007-07-28, 09:02   

Dzis w nocy wraz z Krzysiem Henelem odwiedzilismy teren bylego porzazyska w Rudach Raciborskich. Krzys wraz z Robertem Kruszczykiem licza tam lelki od kilku lat, teraz z braku czasu pozostal tylko transekt. pomimo zimnej nocy i juz dosc poznego terminu na 5,8 km transekcie udalo nam sie stwierdzic 12 lelkow terkoczacych, 3 latajace ,klaszczace i odzywajace sie swiom"kłit". to i tak 2,3 razy mniej niz kilka lat temu, no ale drzewostany maja tam juz 15 lat. JA tam bylem po raz pierwszy i jestem pod wrazeniem tego terenu: kilkaset hektarow lasow wygladajacych jak niska tajga, tylko 3 gatunki drzew:sosna, brzoza, modrzew...jak gdzie na dalekiej polnocy

tadekptaku 
Człek z zewnątrz

Wysłany: 2007-07-28, 09:57   

Pawelele napisał/a:
Kurcze to ciekawe.... no cóż, może zwyczajnie ich tam nie ma...
Watpie, raczej nie mialy ochoty sie odzywac albo pogoda byla zla...
http://www.birdtrack.net
BWI member
http://www.birdwatchireland.ie

Odpowiedz do tematu