Zaprzestanie użytkowania lasów przez zręby wielkopowierzchniowe spowodowało gwałtowny spadek liczebności lelka w Polsce.
To ciekawe, bo nie sa znane zadne dane o zmianach liczebnosci lelkow w Polsce!
Poza tym, znane mi zreby wielkopowierzchniowe dotad nie zarosly, a lelki zyja nawet w calkiem sporych mlodnikach... Czy przypadkiem nie jest to proba obrony zrebow wielkopowierzchniowych?
Czy przypadkiem nie jest to proba obrony zrebow wielkopowierzchniowych?
oczywiscie jest to próba zwrócenia uwagi, na to, że warunki jakie panują na tych powierzchniach sprzyjają niektorym organizmom (m.inn. lelkom) - jak pisałem nie sprzedję drewna .
Generalnie wkurza mnie zamienianie każdego skrawka lasu na drzewostany liściaste i mieszane - wkrótce bór suchy i swieży to będze ewenement ( i będą z nich robić rezerwaty).
Czy przypadkiem nie jest to proba obrony zrebow wielkopowierzchniowych?
oczywiscie jest to próba zwrócenia uwagi, na to, że warunki jakie panują na tych powierzchniach sprzyjają niektorym organizmom (m.inn. lelkom) - jak pisałem nie sprzedję drewna .
Wiesz, znam i lubie wielu lesnikow i wiekszosc umie spojrzec na lesnictwo z dystansu i ocenic, kiedy sprzyja a kiedy szkodzi przyrodzie. Nie rozumiem, czemu masz potrzebe chwalenia wszystkiego w tradycyjnym lesnictwie, nawet zrebow wielkopowierzchniowych
Na razie sosna to 70% lasow i duzo czasu minie, zanim jej zabraknie.
Nb. bory chrobotkowe, jesli pamietam, sa tworami sztucznymi powstalymi w 19. i 20. wieku wskutek wypasu w lesie. Wprowadzic krowy do lasu?
Czy znasz glosy ropuchy zielonej i turkucia podjadka? Oba sa podobne, ale glos lelka jest modulowany regularnie, co ok. 2 sekundy.
Lelek nadawał na wiosce, kilkakrotnie obserwowany nawet z ok.5m gdy siadał na asfalcie.Gdy podchodziłem ptak przeleciał niewielki odcinek i siadał ponownie na szosie,w locie odzywał się dość cichym ''szruit''.Głos lelka znam b.dobrze,wcześniej w 2 miejscach znalazłem tokujące samce.To były skraje lasów sosnowych-Nadleśnictwo Starogard Gd..''Warkot'' lelka jest donośny!!
Rzeczywiście dla niedoświadczonego ucha głosy ropuchy zielonej i zwłaszcza - turkucia podjadka - moga imitować lelka. Z tym, że ta modulacja u lelka nie jest taka regularna i ma interwał około 4 - 3 sek - przesłuchałem sobie kilka głosów caprimulgusa teraz.. No i obecność innych głosów lelkowych, dochodzących gdzieś z góry, gdy jesteśmy blisko - a zwłaszcza klaskanie skrzydłami - zawsze przesądzi sprawę. [głosy ropuchy zielonej i turkucia podjadka będą w bliskiej odległości dochodzić "gdzieś z ziemi"]
A tu link do głosu turkucia podjadka i dla porównania - lelka (w dolnej części strony - niebieskie "mole cricket" i "nightjar")
lelki to jedne z bardziej magicznych ptaków, kto wie czy nie więcej atrakcji na takiej lelkowej wyprawie niż z sowami.... (Logan nie bij )
a masz
racja, lelki sa bardziej namierzalne - latwiej je uslyszec i zauwazyc na nocnej wyprawie (o ile sa w lesie) glosik to maja rzeczywiscie charakterystyczny i donosny ale wyglad niespecjalny, przestraszyc sie ich nie mozna a jak sie takiego urala zobaczy w nocy to adrenalinka skacze
Tetrao napisał/a:
oże więc każdy kto odkryje jakieś stanowsko lelka pochwali się tym w tym temacie?
Na Pogorzu i w Beskidach w zwiazku z tym, ze lasy tam to glownie buczyny lelkow nie jest za wiele, wystepuja tylko w sztucznych borach sosnowych i swierkowych oraz w gornoreglowych swierczynach, zwlaszcza jesli sa w poblizu polany i zreby.
jak sie takiego urala zobaczy w nocy to adrenalinka skacze
Można sobie wyobrazić!.Nawet taki zwykły puszczyk może nieźle wystraszyć gdy przeleci nagle i blisko.Co innego gdy sowę widzi się wcześniej,może wtedy latać sobie tuż nad głową
Fajnie na lelka wybrać się z latarką czołową. Oczy lelka są wielkie, czerwone i widoczne z daleka. Okazuje się np., że lelek większość czasu spędza siedząc na ziemi lub gałęziach, podlatuje do góry jak muchołówka, a nawet biega po ziemi jak skowronek !
Okazuje się np., że lelek większość czasu spędza siedząc na ziemi lub gałęziach, podlatuje do góry jak muchołówka, a nawet biega po ziemi jak skowronek !
''Lelek ma najkrótszy ze wszystkich ptaków czas polowania: tylko późnym wieczorem i o świcie,gdy latają ćmy''.
Moja obserwacja ''wiejskiego'' lelka była prawdopodobnie przypadkowa...Być może jakiś nielęgowy,koczujący samiec zaleciał na wioskę,na ćmy (okres chłodnych nocy!).Ptak ogrzewał się nocą na asfalcie i od czasu do czasu nadawał...
Przypomniało mi się teraz że też widziałem kiedyś lelka w terenie rolniczym! Jechaliśmy wieczorem autem i nagle w światłach reflektorów przeleciał przed autem 1 osobnik i zaświecił czerwonymi oczami.
Wokół są same pola, najbliższy las może z kilometr, dwa.
Mysle że lelki jednak mogą się dalej zapuszczać w poszukiwaniu pokarmu tak jak jerzyki i chyba niekoniecznie muszą być to osobniki nielęgowe.
Moze dzieje się to rzadko - np. w momentach długotrwałego załamania pogody.
Dwa lata temu pod koniec maja miałam lelka w dość nietypowym miejscu. Byłam na kontroli mojego pola do Atlasu Ptaków Krakowa w południowej części miasta, dokładnie na ogródkach działkowych, mocno zarośniętych zresztą i zaniedbanych między dwoma blokowiskami (Kozłówek i Piaski Nowe). Ptak spłoszył się i przeleciał na orzecha. Siedział tam dość długo na gałęzi, tak że mogłam mu się dobrze przyglądnąć. Słyszałam też o przypadku, że lelek wleciał przez otwarte okno do mieszkania w centrum Krakowa. Tak więc nigdy nie wiadomo, gdzie sie co zobaczy
Wloczylem sie po wyspie w zakolu Bugu kolo Popowa Koscielnego. Jest tam takie zakole, ktore oblewa wyspe z trzech stron, a z czwartej jest stojaca woda. Wiekszosc powierzchni wyglada jak sawanna. Ptak podobny do pustulki pokazal mi sie dwa razy. Mial szare upierzenie i paski wzdluz skrzydel, wpoprzek tulowia i ogona. Nie mial bialych plamek, a paski byly szersze niz w ksiazkach. Nie odzywal sie.
Rozumiem, ze plamek mogl nie miec jesli byla to samica lub mlody. Mogl latac w dzien, bo sie mnie przestraszyl. Ale pazdziernik? Srodowisko wedlug mnie odpowiednie. Az mam ochote tam jechac jutro jeszcze raz.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum