Z czego wniosek: dla pustulek trzeba miec respekt!
Pustułki z racj swoich raczej skromnych rozmiarów maj? kompleksy i atakuja wszystkie większe ptaki. Pewnie podobnie jak w przypadku małych psów (wliczaj?c w to mojego zaczepnoobronnego jamnika), które nie przepuszcz? żadnemu dużemu psu.
Radosław Tatko - usilnie "walcz?cy" o zmianę pseudonimu na forum - jakoże jeszcze nie doktor
To nie skromnosc, a czysta niewiedza!!! Zawsze bylem w drapolach kiepski, moze dlatego najbardziej lubie bieliki, bo sa latwe... .... do rozpoznania oczywiscie
A ta obserwacja miala miejsce w Czarnogorze gdzie obydwa gatunki sa mozliwe, a ja ich po prostu nie umiem odroznic...
Potem jakis Jugol z ktorym nawiazalem lacznosc powiedzial mi ze tam gdzie go widzuialem to najpewniej byl przedniak, choc cesarza nie wyklucza, wiec nie wiem...
Pewnie podobnie jak w przypadku małych psów (wliczaj?c w to mojego zaczepnoobronnego jamnika), które nie przepuszcz? żadnemu dużemu psu.
Tylko ze z psami jest o tyle inaczej, ze duzy pies malego bardziej ignoruje niz przed nim ucieka... A w przypadku malych drapieznych czesto udaje im sie przegonic wiekszych kuzynow
Byłem wczoraj na spacerze licz?c na dalsze obserwacje przepychanek krogulca z pustułk?. Niestety pogoda cały czas nie dopisuje i niewiele da się zobaczyć. Walk nie było, bo pustułka pojawiła się raz i to na krótko. Natomiast krogulec chyba nie był pewien swojej siły bo wezwał posiłki. Teraz s? dwa krogulce kontra jedna pustułka.
Nie udało mi się jednak ocenić płci drugiego z nich. Niewiele było widać przez gesto padaj?cy nieg, a różnica wielkoci między oboma osobnikami nie była taka duża, aby jednoznacznie możnabyło stwierdzić, że jest to para.
Z niecierpliwoci? czakam na jaki pogodny dzień
_________________ FACTA NON PRAESUMUNTUR, SED PROBANTUR
Faktów się nie domniemywa, lecz je udowadnia
Wiec moze byly to dwa osobniki tej samej plci Roznica wielkosci u krogulcow jest na tyle duza, ze przy odrobinie opatrzenia mozna sie pokusic o rozpoznanie bez osobnika do porownania i nawet kolorow. Oczywiscie - nie zawsze. Ale mozna
Bardzo prawdopodobne. To na razie jest wersja jak? oficjalnie przyjmuję. Konieczne s? jednak dokładniejsze obserwacje. Tak długo jak nie będzie słonecznego dnia ciężko będzie rozpoznać dokładnie kolory ptaków, którymi przecież samiec i samica krogulca się różni?.
Wtedy będzie dopiero można potwierdzić jedn? czy drug? wersję ostatecznie w 100%.
Nie omieszkam. Mam tylko nadzieję, że krogulce jeszcze przez jaki czas się nie wynios?. O ile bowiem pustułka jest stałym mieszkańcem, to krogulce s? w tym roku chyba po raz pierwszy (przynajmniej wczeniej ich nie widziałem). Obawiam się także, że ich obecnoć na tym terenie to tylko chwilowy - dokładniej zimowy pobyt.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum