Czy ktos z uzytkownikow forum ma jakies wieksze doswiadczenie zwiazane z tym gatunkiem ? - chodzi mi o wyszukiwanie kretoglowow w terenie (stymulacja glosowa, charakterystyczne slady zerowania itp.)
- co zrobić? Piękne ale rzadkie. Powieiłem budkę na jabłoni w sadzie, jak się zaplęgn?ł to Ci to opiszę.
Od trzech lat obr?czkuję tu i tam z kolegami ptaszki i jeszcze krętogłów nie wpadł w nasze sieci
Wiem ze tam gdzie juz sa kretoglowy, to nie jest trudne je wyszukac!!! Przynajmniej nie w kwietniu i maju, bo wtedy dra sie niemalze bez przerwy...
Trzy lata z rzedu jezdzilem do takiej wsi nad Biebrza, (Kapice) i tam w tym samym zagajniku caly czas darla sie para (nawet po glosie mozna odroznic plec , moze nawet tylko po glosie)... raz je nawet widzialem, ale kosztowalo mnie to przedarcie sie przez drut kolczasty z oplakanymi skutkami ...dla kurtki na szczescie...
Poza tym Skowronek wiem ze bywasz czasem nad Zb. Goczalkowickim, tam jest kretoglow od strony wsi Frelichow (przynajmniej raz slyszalem), dokladnie w tym miejscu gdzie sie na wal wchodzi, w tych topolach przy drodze... zapytaj Roberta jakby co
Dzieki Szymonie, gdy bede nad Z. Goczalkowickim postaram sie sprawdzic to miejsce. Ale glownie "ostrze swe kly" na nasze jastrzebskie kretoglowy, ktore wystepuja u nas, np. w dolinie Szotkowki.
Pozdrawiam
Rafal Skowronek
Mysle ze jak odwiedzisz to miejsce w maju, rano tak o 7,8 to masz go jak w banku!
Mozesz sprobowac powabic jak to jakas malo elokwentna sztuka... ale sam nasluch powinien starczyc
PS Rafal przeszedlbym sie do Ciebie na ta pojdzke... mialbys kiedys czas dla mnie . Widujesz ja tam czesto, albo slyszysz?
Jesli chodzi o pojdzke to oprocz tej niedawnej obserwacji niestety nie udalo mi sie jej namierzyc, ale ostatnio moj ojciec slyszal ja (chyba z 2 dni temu). Postaram sie ja jakos namierzyc (w miare wolnego czasu) O jakimkolwiek pozytywnym wyniku z pewnoscia Cie poinformuje.
Wracajac do kretoglowa czy Ktos zna jakies monografie, ciekawsze publikacje na temat tego gatunku i innych dzieciolow, plyty z glosami itp. ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum