Do KPN też często jeżdż ale mam takiego pecha, że nic ciekawego tam mi się nie udało zobaczyć(oprócz łosi). Srokacz, jaki to gatunek wierzby, tej co na polach ronie(jak wiesz to mógłby po łacinie??)??
_________________ ceterum censeo Carthaginem esse delendam
W południowej Europie dzierlatka jest miejscami bardzo pospolita. Hiszpania, Iran, Turcja - wszędzie dużo. Podobaj? jej się suche tereny rolnicze z odsłonięt? nag? ziemi? i chwastami, czemu akurat polski klimat nie bardzo sprzyja
zaobserwowowałem kilkakrotnie sierpówkę (za każdym razem inny osobnik).
a jak to poznałe?
W okolicach Tyczyna jest wyci?g narciarski,przez teren którego przechodziłem,a rzeszowscy ornitolodzy stwierdzili że sierpówki nie przelatuj? przez strefę wyci?gu,a ja widziałem je po obu stronach,więc to nie mogły być te same ptaki,chyba że polecialy na około.
Napisane żartem
Tak na poważnie,to to s? tylko moje przypuszczenia.Poprostu zobaczyłem jedn? pohukuj?c? na słupie ,przeszedłem kilometr i widziałem następn?.Nie kierowałem się ocen? ptak? pod względem wygl?du ,tylko przypuszczeniami.Zbliżał się już wieczór więc aktywnoć ptaków spada,dlatego sierpówka pierwsza prawdopodobnie została w tamtej okolicy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum