wreszcie coś drgnęło Do rocznego: brodziec śniady, rybitwa białoczelna, ślepowron, sieweczka obrożna, biegus mały, kropiatka oraz rycyk (wszystko z Turawy, obserwacje podam jutro ) co daje 178 gatunków.
brynek17, napisałeś niedawno, że jesteś początkującym obserwatorem ptaków, stąd moje pytanie: po czym poznałeś, że to był dzięcioł białoszyi i na jakiej podstawie wykluczyłeś dzięcioła dużego oraz mieszańca tych dwóch gatunków?
Masz racje michałkiewicz pisałem ze jestem poczatkowym obserwatorem ,i jak narazie mogę mieć problemy z rozpoznawaniem ale tego gat mogłem byc pewien chociasz moje wątpliwości budzi mieszaniec tego gatunku dzięcioła,pomiomo to zdecydowałem dopisac go do listy..Rozpoznałem go po dośc dłuższej obserwacji na podstawie wyglądu a mianowicie różnił sie od dzięcioła dużego choćby paskiem łączącym "wąs" z karkiem i posiadał podogonie jasnoczerwone,czerwona plamka na tyle głowy(jak u D.dużego),a i jeszcze nie byłem pewien koloru czoła ale chyba żółto białawy-cos takiego.
[/b]
Rozpoznałem go po dośc dłuższej obserwacji na podstawie wyglądu a mianowicie różnił sie od dzięcioła dużego choćby paskiem łączącym "wąs" z karkiem i posiadał podogonie jasnoczerwone,czerwona plamka na tyle głowy(jak u D.dużego),a i jeszcze nie byłem pewien koloru czoła ale chyba żółto białawy-cos takiego.
Sam pisałeś o wątpliwościach w związku z występowaniem mieszańców - żeby je wyeliminować potrzeba pełnego zestawu cech, a zwłaszcza wyglądu skrajnych sterówek.
Jeszcze jedno - czy wysłałeś zgłoszenie do Komisji Faunistycznej
_________________ Bart Smyk
"Na zielonej trawce
Pasły się pratchawce
Jeden mówi do drugiego:
Pożycz cewki Malpighiego"
do życiowego biegus rdzawy, biegus mały i w końcu mewa białogłowa, co daje życiowy 204
a od ostatniej aktualizacji do rocznego wpadają: w/w +, rybitwa białoczelna, puszczyk i kląskawka - roczny 175
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum