Dawno się nie aktualizowałem, a troszke zmian no oby listach zaszło
*do życiówki dochodzą 3 gatunki - pokrzywnica (już powoli zaczynałem myśleć że ten ptak nie istnieje ), płochacz halny i wonieska dzierzba pustynna, co daję 221 gatunków.
*do rocznego doszło 8 gatunków - drzemlik, siewnica, biegus krzywodzioby, biegus malutki, rycyk, płochacz halny, pokrzywnica i dzierzba pustynna, co daje 201 gatunków w 2008 (pierwszy raz przekroczyłem 200 w jednym roku ).
po wypadzie nad morze:
do zyciowego:
-biegus malutki
-piaskowiec
-perkoz rogaty ( okolice Mewiej Łachy)
-śnieguła - gdzieś między w drodze Między Mewią Łachą a Ptasim Rajem
-świergotek nadmorski
-bernikla obrożna (Ptasi Raj)
-łabędź krzykliwy (Rozewie)
-orlica (Jatarnia)
-ostrygojad (Hel)
W sumie w zyciowym 209 gatunków
Do rocznego wyżej wymienione oraz mewa siodłata, szlachar i uhla SUMA 2008 = 187
hej,
możesz coś więcej o tym napisać? To stwierdzenie komisyjnego gatunku w nowym miejscu...
p.s.
jak ja kocham, kiedy o ważnych faunistycznie faktach pisze się zdawkowo w "Klubie 200" i kiedy pisze się tylko tu...
Bez przesady Orlica była bardzo niedawno w Kuźnicy, a Jastarnia jest rzut kamieniem. Oczywiście, można by podać więcej szczegółów (np. wiek ptaka, jakieś foto jesli jest) i wpisać obserwację do rzadkich ptaków, no ale... nie ma się co zaraz denerwować
No i fakt, ostatnio jestem trochę zbyt nerwowy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum