FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Jaskółcze gniazdo
Autor Wiadomość
strachnawroble 

Wysłany: 2008-07-30, 15:13   Jaskółcze gniazdo

Obserwując sąsiedni 17-piętrowy rozświergotany blok, naliczyłem ponad ćwierć setki gniazd oknówek (tylko na wschodniej ścianie) i co najmniej 2 x tyle śladów po gniazdach zrzuconych przez lokatorów. Stare przekonanie o szczęściu przynoszonym przez gniazdujące jaskółki jest wypierane przez "higieniczny" strach przed robalami (w tym również pluskwami) przełażącymi z gniazd do mieszkań.
Na mój gust, ptak owadożerny wydziobie wszelkie hadztwo ze swojego gniazda, ale oponenci twierdzą, że pluskwy nie ruszy bo rozgnieciona śmierdzi na kilometr.
Wszyscy tu jesteśmy pozytywnie zakręceni co do ptaszków, ale pewnie ma ktoś obiektywną wiedzę na ten temat.

JózefK 

Wysłany: 2008-07-30, 22:38   

Czy chodzi o pluskwę domową? Chyba nic jej do jaskółek.

strachnawroble 

Wysłany: 2008-07-31, 00:13   

JózefK napisał/a:
Czy chodzi o pluskwę domową? Chyba nic jej do jaskółek.
A ch..ra wie, o co im chodzi. Odskrobują mieszczuchy masę gniazd, a fama chodzi taka jak wyżej.

orlik06 
ornitolog-piórolog

Wysłany: 2008-07-31, 11:45   

strachnawroble, tylko że jeśli ktoś powie że tam są jakieś robale to każdy niszczy gniazda.A wiadomo że raczej nie ma ich w gniazdach.

Kejbii 
moderator

Wysłany: 2008-07-31, 13:34   

Pod gniazdami oknówek romadza sie wyrzucane odchody młodych. Może to przeszkadza właściecielom balkonów ?

JózefK 

Wysłany: 2008-07-31, 16:06   

Oczywiście, w gniazdach jaskółek żyją ptaszyńce, malutkie, ledwo widoczne gołym okiem roztocze. W przeciwieństwie do owadów, w tym pluskwiaków, mają one 8 odnóży. Ptaszyńce żyją w gniazdach prawie każdego ptaka i każdy ptak ma swój ich rodzaj. Nawet w świeżo założonym gnieździe makolągwy w moim ogródku, oblazły moją rękę, gdy dotknąłem jajek ptaków. Gdy włoży się rękę do gniazda ptaków, wchodzą na nią ptaszyńce, ponieważ jest ona cieplejsza od otoczenia. Ptaszyńce żywią się krwią ptaków, a na człowieku mogą przebywać tylko czasowo, powodując świąd swym poruszaniem się. Są miękkie i łatwo można je zgnieść palcem. Mieszkańcy twojego domu nie powinni się ich zbytnio obawiać, bo to pasożyt ptasi, a nie ludzki.
A jaskółki, jako owadożercy, powodują nieocenione korzyści dla ludzi.

Odpowiedz do tematu