Co do jarz?bków. Hodowla wolierowa kuraków lenych jest trudna, przede wszytstkim dlatego, że ptaki hodowlane trudno nauczyć unikania drapieżników. Dlatego jeli to możliwe, lepsze jest przemieszczanie dzikich ptaków od hodowli w wolierach. Dlatego myslałem o wypuszczaniu jarz?bków zamiast hodowli. na szczęcie tego gatunku jest w niektórych miejscach Polski sporo.
Nie spotkałem się też z informacjami w literaturze, jakoby jaka grupa płciowa/wiekowa jarz?bków migrowała znacz?co częciej, st?d wyłapywanie ptaów jak leci ma sens.
Co do polowań w Kampinosie. Poza wszystkim, nie ma choćby płotu pomiędzy lasem a polami kukurydzy na południowym skraju. Widać prociej wpucić mysliwych do parku narodowego.
Co do jarz?bków. Hodowla wolierowa kuraków lenych jest trudna, przede wszytstkim dlatego, że ptaki hodowlane trudno nauczyć unikania drapieżników. Dlatego jeli to możliwe, lepsze jest przemieszczanie dzikich ptaków od hodowli w wolierach. Dlatego myslałem o wypuszczaniu jarz?bków zamiast hodowli. na szczęcie tego gatunku jest w niektórych miejscach Polski sporo.
A nie lepiej jakby powiedzmy częć z nich wypucić od razu do Parku, a z drugiej częci stworzyć hodowle w wolierach ? Z niej można by było ( np. w razie dużej miertelnoci jarz?bków) zasilać dzik? populację i może w ten sposób liczebnoć jarz?bków byłaby bardziej stabilna ?
Odnonie populacji jarz?bków, to owszem na wschodzie s? one jeszcze doć pospolite, ale np. w Wielkopolsce już wygin?ł. Może warto by się zastanowić nad zdjęciem tego ptaka z listy ptaków łownych ?
Reintrodukcja cietrzewia w Puszczy Kampinoskiej chyba nie ma sensu. Pamietajmy, ze taka stworzona populacja powinna miec kontakt z innymi, a tu w okolicy juz powymieraly.
_________________ Marek Kowalski
Towarzystwo Przyrodnicze "Bocian"
"Żegnam Was. Już wiem..."
Reintrodukcja cietrzewia w Puszczy Kampinoskiej chyba nie ma sensu.
Ale może w ramach akcji ochrony tego gatunku, sytuacja się nieco zmieni. Zreszt? to samo dotyczy rysia, którego populacja w Kampinosie także nie ma kontaktu z innymi i jest odizolowana.
Zreszt? to samo dotyczy rysia, którego populacja w Kampinosie także nie ma kontaktu z innymi i jest odizolowana.
nie wiem jak z dyspersj? u cietrzewia (niby ma skrzydła ) ale ry potrafi pokonywać ogromne przestrzenie i ide? było włanie stworzenie takich populacji pomiędzy którymi mogłoby dochodzić mimo wszystko do kontaktów
Rysie niestety nie maja wcale kontaktu i przez dlugi czas bylu tam dorzucane - nie wiem jak teraz... Czsc probowala migrowac, ale te znajdowalismy jako martwe.
A zmieniaj?c troche temat kto wie ile obecnie żyje rysiów w Kampinosie ? Słyszałem że z powodzeniem wychowuj? już tam młode, ale nie wiem czy jest tam tylko jedna rodzina, czy też może więcej.
W sumie chyba nie powiniennem odpowiadać, bo człowiek, który niańczy rysie w Kampinosie od 4 miesięcy zbywa mnie, kiedy próbje umówić się w teren, ale co mi tam
Według niego w 2003 do 15 sztunk ł?cznie z kociakami.
Według Jędrzejewski et al. sytuacja rysia i wilka w Polsce w 2001 (do ci?gnięcia pdf ze strony ZBS w Białowieży):
w Puszczy Kampinoskiej: 15 sztuk, i (play tada.wav) jeszcze ok. 12 w Puszczy Bolimowskiej i Lasach Gostynińsko-Włocławskich, które praktycznie na pewno przeszły z Kampinosu.
pamiętasz gdzie (chyba daleko od granic Kampinosu) znaleziono nadajnik w rowie? Prawdopodobnie wyrzucony przez kłusownika po zabiciu rysia...
Sytuacja byla dosc smieszna. Zona kolegi, ktory wpuszczal rysie do KPN dowiedziala sie w pracy od kolegi mysliwego, ze widzial w Puszczy Bolimowskiej rysia z nadajnikiem... Kolega pojechal, namierzyl, ucieszyl sie i znalazl nadajnik w rowie melioracyjnym...
Potem zreszta drugi rys poszedl ta sama droga.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum