FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
jarząbki w Kampinosie?
Autor Wiadomość
Jurek7 

Wysłany: 2003-11-12, 14:37   

Co do jarz?bków. Hodowla wolierowa kuraków lenych jest trudna, przede wszytstkim dlatego, że ptaki hodowlane trudno nauczyć unikania drapieżników. Dlatego jeli to możliwe, lepsze jest przemieszczanie dzikich ptaków od hodowli w wolierach. Dlatego myslałem o wypuszczaniu jarz?bków zamiast hodowli. na szczęcie tego gatunku jest w niektórych miejscach Polski sporo.
Nie spotkałem się też z informacjami w literaturze, jakoby jaka grupa płciowa/wiekowa jarz?bków migrowała znacz?co częciej, st?d wyłapywanie ptaów jak leci ma sens.

Co do polowań w Kampinosie. Poza wszystkim, nie ma choćby płotu pomiędzy lasem a polami kukurydzy na południowym skraju. Widać prociej wpucić mysliwych do parku narodowego.

Rey 
moderator

Wysłany: 2003-11-12, 15:47   

Cytat:
Co do jarz?bków. Hodowla wolierowa kuraków lenych jest trudna, przede wszytstkim dlatego, że ptaki hodowlane trudno nauczyć unikania drapieżników. Dlatego jeli to możliwe, lepsze jest przemieszczanie dzikich ptaków od hodowli w wolierach. Dlatego myslałem o wypuszczaniu jarz?bków zamiast hodowli. na szczęcie tego gatunku jest w niektórych miejscach Polski sporo.

A nie lepiej jakby powiedzmy częć z nich wypucić od razu do Parku, a z drugiej częci stworzyć hodowle w wolierach ? Z niej można by było ( np. w razie dużej miertelnoci jarz?bków) zasilać dzik? populację i może w ten sposób liczebnoć jarz?bków byłaby bardziej stabilna ?
Odnonie populacji jarz?bków, to owszem na wschodzie s? one jeszcze doć pospolite, ale np. w Wielkopolsce już wygin?ł. Może warto by się zastanowić nad zdjęciem tego ptaka z listy ptaków łownych ?

Michał J. R. 

Wysłany: 2003-11-12, 20:52   

Pragnę przypomnieć że w woj. mazowieckim jest chroniony.

Marfu 

Wysłany: 2003-11-14, 10:38   

Reintrodukcja cietrzewia w Puszczy Kampinoskiej chyba nie ma sensu. Pamietajmy, ze taka stworzona populacja powinna miec kontakt z innymi, a tu w okolicy juz powymieraly.

Rey 
moderator

Wysłany: 2003-11-14, 14:04   

Cytat:
Reintrodukcja cietrzewia w Puszczy Kampinoskiej chyba nie ma sensu.

Ale może w ramach akcji ochrony tego gatunku, sytuacja się nieco zmieni. Zreszt? to samo dotyczy rysia, którego populacja w Kampinosie także nie ma kontaktu z innymi i jest odizolowana.

mopek 
administrator
mars napada

Wysłany: 2003-11-14, 14:58   

Cytat:
Zreszt? to samo dotyczy rysia, którego populacja w Kampinosie także nie ma kontaktu z innymi i jest odizolowana.

nie wiem jak z dyspersj? u cietrzewia (niby ma skrzydła :mrgreen: ) ale ry potrafi pokonywać ogromne przestrzenie i ide? było włanie stworzenie takich populacji pomiędzy którymi mogłoby dochodzić mimo wszystko do kontaktów

:] uważaj na zarząd TP Bocian :]

Marfu 

Wysłany: 2003-11-14, 15:40   

Rysie niestety nie maja wcale kontaktu i przez dlugi czas bylu tam dorzucane - nie wiem jak teraz... Czsc probowala migrowac, ale te znajdowalismy jako martwe.

mopek 
administrator
mars napada

Wysłany: 2003-11-14, 16:01   

Cytat:
Czsc probowala migrowac, ale te znajdowalismy jako martwe.

no tak bo inaczej być może nie zostałyby znalezione wcale :wink:

pamiętasz gdzie (chyba daleko od granic Kampinosu) znaleziono nadajnik w rowie? Prawdopodobnie wyrzucony przez kłusownika po zabiciu rysia...

Rey 
moderator

Wysłany: 2003-11-14, 22:01   

A zmieniaj?c troche temat kto wie ile obecnie żyje rysiów w Kampinosie ? Słyszałem że z powodzeniem wychowuj? już tam młode, ale nie wiem czy jest tam tylko jedna rodzina, czy też może więcej.

Jurek7 

Wysłany: 2003-11-17, 13:42   

W sumie chyba nie powiniennem odpowiadać, bo człowiek, który niańczy rysie w Kampinosie od 4 miesięcy zbywa mnie, kiedy próbje umówić się w teren, ale co mi tam :wink:
Według niego w 2003 do 15 sztunk ł?cznie z kociakami.

Według Jędrzejewski et al. sytuacja rysia i wilka w Polsce w 2001 (do ci?gnięcia pdf ze strony ZBS w Białowieży):
w Puszczy Kampinoskiej: 15 sztuk, i (play tada.wav) jeszcze ok. 12 w Puszczy Bolimowskiej i Lasach Gostynińsko-Włocławskich, które praktycznie na pewno przeszły z Kampinosu. :D

Jurek7 

Wysłany: 2003-11-17, 13:43   

A co do rozmnażania, to latem widziałem lady samicy z kociakiem na Grochalskich Piachach. :D

Rey 
moderator

Wysłany: 2003-11-17, 21:00   

Cytat:
jeszcze ok. 12 w Puszczy Bolimowskiej i Lasach Gostynińsko-Włocławskich,

A czy te z tych terenów się już rozmnażaj?, czy też może narazie to tylko przechodne osobniki ?

Szybszy 

Wysłany: 2003-11-19, 19:08   

Jurek7, patrzyłe pewnie na analogiczne projekty jak np. hodowla głuszca gdzie w górach ?więtokrzyskich. Jakie z nich wynikaj? wnioski?

Marfu 

Wysłany: 2003-11-21, 09:45   

Cytat:
pamiętasz gdzie (chyba daleko od granic Kampinosu) znaleziono nadajnik w rowie? Prawdopodobnie wyrzucony przez kłusownika po zabiciu rysia...

Sytuacja byla dosc smieszna. Zona kolegi, ktory wpuszczal rysie do KPN dowiedziala sie w pracy od kolegi mysliwego, ze widzial w Puszczy Bolimowskiej rysia z nadajnikiem... Kolega pojechal, namierzyl, ucieszyl sie i znalazl nadajnik w rowie melioracyjnym...
Potem zreszta drugi rys poszedl ta sama droga.

mopek 
administrator
mars napada

Wysłany: 2003-11-21, 10:38   

Cytat:
Potem zreszta drugi rys poszedl ta sama droga

tzn. do rowu? :wink: :mrgreen:

Odpowiedz do tematu