I've seen this behaviour twice before where the falcon rather like sparrowhawks with big prey starts to pluck and sometimes eat before killing. Once with a calidus type juvenile on a curlew in January and once with a peregrinus adult male on a godwit, however both birds did eventually die whilst being consumed. I've also seen a first year male knock a lapwing into shallow water and then take a further 32dives before getting a grip good enough to lift the lapwing and carry it off to a feeding perch throughout this the lapwing was trying to get away but was waterlogged.
To się nazywa wytrwałość...
mocny ten filmik! Ostatnio na liście Ptaki była dyskusja o tego typu scenach, mianowicie że niektórzy twórcy wykorzystywali tresowane ptaki. Mam nadzieje ze w tym wypadku tak nie bylo . Przy okazji, czy on zabił oba głuszce?
_________________ "Jestem myśliwym od dziecka. Kocham zwierzęta i dlatego lubię je zabijać" MPFC
Tak by się mogło wydawać... Na liście z której mam ten link padła właśnie prośba o przetłumaczenie komentarza. Jak się czegoś dowiem to napiszę.
A orzeł nie musiał być wcale ułożony do polowań - głuszec leży w granicach jego możliwości Tym bardziej, że z tego co pamiętam to był młody ptak, więc może próbował swoich sił nie wiedząc, co jest łatwą zdobyczą a co... trudniejszą
To chyba prawda bo takie same zdjęcia są TU A poza tym to szkoda trochę tej mewy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum