Oczywicie łabędĽ niejednemu ciekawskiemu złamał nogę włanie skrzydłem (w Polsce corocznie jest kilka takich przypadków). W ubiegłym lecie (lub 2 lata temu) łabędĽ zaatakował k?pi?c? się zbyt blisko kobiet? i j? utopił (być może pod Wrocławiem, miejscowi pewnie pamiętaj?). Ostatecznie łabędĽ jest wielkoci naszych największych orłów.
Napisałem jak napisałem, ponieważ kilku gołębiom z mniejszymi lub większymi obrażeniami udało się umkn?ć, b?dĽ w inny sposób przeżyć, co wiadczyłoby, że złapany goł?b nie umiera od razu. Niektóre wracaj? z dziurami w brzuchu, inne bez oka - ale zdarza się.
Jęsli chodzi o łabędzie to słyszałem o przypadku z Wrocławia, chociaż wydaje mi się, że to bardziej strach wci?gn?ł kobitke pod wode niż sam łabędĽ. Ja łapałem z kolegami łabędzie i stare i młode i wszyscy wszystkie koci mamy ok
Nie mówie, że łabędzie nie s? w stanie kogo poturbować czy nawet złamać koci ale mylę, że na to musie się składać kilka rzeczy.
Przede wszystkim strach, panika, przerażenie przed tak wielkim i agresywnym ptaszyskiem... Taki film był kiedy pt "Ptaki" (znanego reżysera, którego nazwiska nie będe wymieniał bo się narażę pewnym Forumowiczom i zostane pos?dzony o preferowanie przemocy na szklanym ekranie) To po seansie tego filmu ludzie panicznie boja się pierwiosnków i wróbli
Chyba niekoniecznie o to chodzi. Prawie każdy traktuje łabędzia jak kurę domow?, zreszt? same się o to prosz? podpływajac i żebrz?c o jedzenie. Samo białe upierzenie to uosobienie niewinnoci, tymczasem w pobliżu gniazda lub w okresie wychowu młodych s? niebezpieczne, gdy zbytnio się do nich zbliżymy. Sam byłem tego wiadkiem, zreszt? ostrzegał mnie przed tym BWO.
Ale jak to jest fizycznie mozliwe? Zeby zlamac kosci konczyny dolnej w dodatku? Kosc udowa jest najpotezniejsza koscia naszego szkieletu, a kosci podudzia z kolei sa dwie... Nie chodzi o to ze nie wierze. Zalozmy nawet ze jest to mozlilwe. Ale JAK?
Jaka sila musialby dysponowac labedz w skrzydle? I druga sprawa, jak by to zrobil? Przeciez nie wyrzuci skrzydla gwaltownie do przodu. O ile dobrze pamietam to ruch skrzydla jest z grubsza gora-dol, po niewielkiej elipsie.
O tym przypadku z Wroclawia tez slyszalam, ale znowu wierzyc sie nie chce Sama widzialam atak rodziny labedzi na czlowieka przechodzacego po molo z psem. Potrafie zrozumiec ze strus czy kazuar moze zabic duzego psa albo zlamac czlowiekowi nawet ta jego kosc udowa (o miednicach i rekach nie wspominajac) - nogami.
Ale zeby skrzydlem?...
Może wykażę się brakiem obeznania, ale czy zderzenie mniej masywnej (i chyba bardziej delikatnej ze wzgledu na budowę) kończyny łabędzia z umięnion? o wytrzymałej koci ludzk? nie skończyło by sie gorzej dla ptaka? To tak jakby maluchem taranować T-34...
Podobno na "Pasji" jaka kobieta dostała zawału serca. Co dopiero na widok atakuj?cego łabędzia...
Potrafie zrozumiec ze strus czy kazuar moze zabic duzego psa albo zlamac czlowiekowi nawet ta jego kosc udowa (o miednicach i rekach nie wspominajac) - nogami.
A widziała kiedy strusia z bliska? Wystarczy że Ci głeboko spojrzy w oczy i...nie będzie juz miał kogo kopac
[...]druga sprawa, jak by to zrobil? Przeciez nie wyrzuci skrzydla gwaltownie do przodu. O ile dobrze pamietam to ruch skrzydla jest z grubsza gora-dol, po niewielkiej elipsie.[...]
oj uwierz mi że ptak może tak uderzyć i często z tej możliwoci korzysta. U gołębi gdy walcz? wygl?da to miej więcej tak: staj? bokiem do siebie, unosz? przeciwne do przeciwnika skrzydło do góry a skrzydłem od strony przeciwnika w niego uderzaj? gwałtownie je prostuj?c. Odgłos uderzenia przy tym jest całkiem spory.
co do złamanej koci udowej to mylę, że to ciut naci?gane.
dopisane
Dream... gołębie np uderzaj? skrajnymi lotkami podejrzewam że u łabędzi jest podobnie. W ten sposób nie ryzykuj? urazu koci skrzydła
_________________ ogłoszenie:
parkę boćków (którym w głowie prokreacja) do mojej platformy lęgowej przyjmę
stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
U gołębi gdy walcz? wygl?da to miej więcej tak: staj? bokiem do siebie...
- krotom wyj? mi to z ust (uprzednie nie wsadzaj?c ), w ptasich skrzydłach jest olbrzymi potencjał. Tak goł?b jak siedzi na jajkach i chce się go zdj?ć z gniazda tak wali swoimi malutkimi skrzydłami, że ból jest znaczny, a co dopiero łabędĽ.
Cytat:
Jaka sila musialby dysponowac labedz w skrzydle?
- no kessy, pomyl jaka to siła musi zadziałać, żeby poderwać ponad 20 kg z wody.
No niech wam bedzie Ale nie zamierzam byc bardziej ostrozna przy labedziach niz bylam do teraz
Dzieki za bardzo ciekawe wyjasnienia o golebiach! Nie wiedzialam ze takie rzeczy potrafia.
Też mi się nie chce wierzyć, pewnie się kobita przewróciła uderzywszy przy okazji w głowę. Dobrze, że nie mówiła, że j? zgwałcił
Złamał nogę, a ona się potem utopiła, więc raczej nie mogła nikomu nic powiedzieć.
ŁabędĽ to masywny ptak, ja na filmie widziałem tak? scenke (nie na "Ptakach").
ŁabędĽ, jakby stanoł na wodzie i zaczoł biec w strone małej łudeczki, machaj?c skrzydłami, jak już dobiegł, to rostrzaskał łudkę, włanie uderzeniami skrzydeł.
_________________ ceterum censeo Carthaginem esse delendam
Dzieki za bardzo ciekawe wyjasnienia o golebiach! Nie wiedzialam ze takie rzeczy potrafia
to prawda - ja się o tym przekonałem trzymaj?c tego gołębia co mi go Winer oznaczył jako białogłówka gumbińska w temacie Goł?b ozdobny (warto sobie poczytać i poprzypominać )
reakcja przy zbliżaniu się dokładnie taka jak j? Krotom opisał
Jednak mimo wszystko w?tpię aby łabędĽ był zdolny do złamania koci udowej dorosłego człowieka (no chyba, że tak jak pisałem u osoby z osteoporoz? ). Natomiast z utopieniem kiepskiego pływaka mylę, że nie miałby najmniejszego problemu...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum