Rzeczywiście niektórym przydałoby się wrzucić na luz. Tak się składa, że niektórzy nie zdają sobie sprawy, że istnieją gatunki podobne do mewy srebrzystej, bo w wielu przewodnikach (zwłaszcza tych ze zdjęciami) jest zazwyczaj tylko jeden gatunek mewy. Nie należy na nich wtedy wrzeszczeć, wystarczy wytłumaczyć.
_________________ ceterum censeo Carthaginem esse delendam
Wiktoria, Hubert wcale nie wrzeszczę tylko zwracam uwagę koledze, który, aż taki nowy to znowu na forum nie jest, a ma już na koncie trochę "obstawień" dotyczących identyfikacji, np.:
rogul1996 w temacie identyfikacji ptaków o pełzaczu napisał/a:
ja także obstawiam ogrodowego bo u mnie też ostatnio 1 zawitał
tak samo jak z tą mewą
rogul1996 napisał/a:
ja stawiam na srebrzystą
Dostał także ostrzeżenie od amina za oznaczanie ptaków już oznaczonych, co zdarzało mu się nie raz i był już za to upominany przez innych forumowiczów.
Nie ma w tym nic złego, jak ktoś nowy bierze się za oznaczanie ptaków, jeśli robi to dobrze i potrafi swoje oznaczenie uzasadnić, podające właściwe cechy. Proszący o oznaczenie też pewnie oczekuje pewnej odpowiedzi a nie obstawiania, bo obstawić to może sobie każdy w ciemno.
rogul1996, na początek proponuję przejrzeć ten temat, a także zajrzeć do forumowej Akademii na wykład o rozpoznawaniu mew
Pozdrawiam
Ta druga( sama) to na pewno białogłowa(pierwsza zima) widać wyraźny kontrast upierzenia między barkówkami i pokrywami, tej pierwszej pewny już taki nie jestem, ponieważ nie mam obycia z mewami ,ale dla mnie to również jest to białogłowa ,brak kreskowania na głowie,czarna szeroka przepaska na dziobie(druga zima) ...zaraz pewnie mi się dostanie, że się wypowiadam nie będąc pewnym oznaczenia
Cześć Szymon,
ja tam na mewach się wcale nie znam ale mam dwie drobne uwagi
gdzie_lelek napisał/a:
Dwie mewy, kto pomoże, bom się zamotał...
Syzmon napisał/a:
a może ktoś lepiej by odpowiedział co to za mewy są ?
rozpoznawanie dorosłych dużych mew z pojdynczych fotek, na których w dodatku nie widać ubarwienia lotek pierwszorzędowych jest często tylko zgadywaniem
Syzmon napisał/a:
Ta druga( sama) to na pewno białogłowa(pierwsza zima)
ja nie jestem pewien, ale raczej nie Takie "szare siodło" w 1.zimie jest typowe dla białogłowych, ale podobnie wyglądać mogą niektóre srebrzyste. Tutaj przykład:
http://www.pbase.com/hans_larsson/image/120793026
z ładnej próbki szwedzkich srebrzaków (http://www.pbase.com/hans_larsson/argentatus_091219_21&page=all). Tak więc oznaczając duże mewy trzeba dysponować serią dobrych ujęć (rzadko wystarcza 1) lub uważnie się przyglądać w terenie. Ta mewa mińskiego ma jak dla mnie zbyt pstrokate pokrywy skrzydłowe, dlatego skłaniał bym się ku srebrzakowi. Trzeba było by sprawdzić inne cechy (np. pokrywy podskrzydłowe, okienko na wewnętrznych L1) lub poczekać, aż wypowie się ktoś kto zna się na mewach.
Pzdr (wcale Cię nie krytykuję tylko chcę pokazać, że duże mewy są ekstremalnie trudne i trzeba mieć sporo pokory)
wcale Cię nie krytykuję tylko chcę pokazać, że duże mewy są ekstremalnie trudne i trzeba mieć sporo pokory
a ja chciałem kogoś sprowokować do wypowiedzenia się na ten temat taka wypowiedz jak Twoja jest dużo bardziej wartościowa niż te wszystkie kłótnie, z których ja przynajmniej zbyt wiele mądrych rzeczy nie wynoszę, a co do tej "pewnej" białogłowy chyba rzeczywiście masz racje i zgadzam się ogólnie w całości z Twoją wypowiedzią na temat trudności oznaczania mew (tym bardziej dla mnie,gdyż nie mam z nimi styczności )
Pozdrawiam
Ta mewa też wygląda mi na białogłową. (I mam nadzieję, że to koniec moich pytań o ten gatunek - po prostu chciałbym mieć dokumentację fotograficzną różnych mew
Dzięki za pomoc i pozdrawiam.
Znajomy który mieszka w okolicach Kołobrzegu wysłał mi fotkę którą bodajże zrobił miesiąc temu i według niego była to siodłata a według mnie młoda srebrzysta ? niestety więcej nie mogę powiedzieć bo już nie mam z nim kontaktu ja się na mewach słabo znam zwłaszcza dużych więc mogę się mylić co do gatunku
siodłata ....JPG
Plik ściągnięto 289 raz(y) 2,21 KB
_________________ przyroda jest piękna gdy tylko człowiek w nią nie ingeruje ...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum