FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Gry online w rozpoznawanie ptaków
Autor Wiadomość
Kejbii 
moderator

Wysłany: 2008-08-07, 17:58   Gry online w rozpoznawanie ptaków

Dostałem maila z Birdforum z linkiem do takiej oto gierki, gdzie wygrać można nową wypasioną lornetkę EL 42. Ta gierka to narzędzie marketingowe, ale bardzo sympatyczne.

http://birdinggame.swarov.../index.php?l=EN

Po grze należy się zarejestrować (strona komercyjna Swarowski Optics), by wziąć udział w loterii z tymi lornetkami.
Gra z instrukcjami po angielsku i niemiecku, ale można podejść intuicyjnie, nie znając tych języków. Zwłaszcza, że można sobie grać testowo wiele razy, zanim się "obstawi" "ostatecznie", rejestrujac się z aktualnym wynikiem. Gra aktualna do 30 listopada, potem pewnie ta loteria.
Trzy poziomy trudności (hiker, birder lub top birder) - wybiera sam gracz. Im wyższy poziom, tym większa pula punktów do zgarnięcia, ale i trudniesze fotki/gatun do rozpoznania.
Do wyświetlanych fotek (20) dobiera się jedną z pięciu możliwości (wyświetlane łacińskie + angielskie nazwy ptaków). Od razu wyskakuje, czy dobry wybór i co było na fotce. Czas na zastanowienie/odpowiedź tym krótszy, im wyższy poziom się wybierze; wyświetlany jako countdown na ekranie. Są tyż dodatkowe opcje/pomoce do obstawiania: "LIMIT ANSWERS" - ograniczenie wyboru do jednego z 3 podanych opcji, a nie 5, ale wtedy mniej punktów za dobrą odpowiedź; BIRDBOOK - wyświetlają się fotki 5 opcji, to ma być rodzaj podpowiedzi chyba..

N-Joy !!

PS. Jamci nie jezd przedstawiciel handlowy Swarka ani mi on za ten pościk nie zapłacił ;) ))))

Wiktoria 
Młody przyrodnik

Wysłany: 2008-08-07, 22:39   

Dzięki, Kejbii :oki:
Też dostałam tego maila, ale wtedy gra mi się nie chciała otworzyc :/
Na razie pobawiłam się trochę na najłatwiejszym poziomie i uzyskałam 1879. wynik :mrgreen:

Grałam kiedyś w coś podobnego na jakiejś amerykańskiej stronie, tylko tam było z 5 ptaków do zgadnięcia i podawali 3 nazwy do wyboru i nie było zdjęc tylko rysunki ;)

claviceps 
moderator
Siedzący Łoś

Wysłany: 2008-08-08, 11:20   

Szczerze mówiąc, to zawiedzionym trochu :P Zwyczajowo od razu powtórzyłem grę coby sprawdzić ewentualne powtarzanie się fotek - i powtórzyły sie chyba ze dwie, a w kolejnej następne. Po kilku razach zabawa sprowadzi się do odszukania ptaków, bo i tak wszystkie foty gracz już będzie znał ;) No ale zadanie zostanie spełnione, bo ludziska będą grać i się rejestrować, a wszak
Kejbii napisał/a:
Ta gierka to narzędzie marketingowe

;)

W takim razie mam kontrpropozycję :cool: chyba bez żadnych chwytów reklamowych (przynajmniej takowych nie zarejestrowałem, ale akurat to żaden wyznacznik ;) ). Swoją drogą dziwne, że jeszcze nikt o gierce tu nie napisał (albo wyszukiwarka forumowa ma jakoweś malfunction :P )
http://www.bavarianbirds.net/what/cbirding_e.html
Generalnie wszystko jest wyjaśnione na stronie głównej gierki - wybrać można język (nasz też jest :razz: ) i poziom trudności (jeden z trzech). Z dodatkowych informacji - jeśli podczas gry zdjęcie ptaka będzie z zakładką na górze - to znaczy, że jest inne ujęcie do obejrzenia, ale wtedy dostaje się mniej punktów.
Pod względem powtarzalności zdjęć jest nie najgorzej, a wybór ptactwa duży :oki: (cała Palearktyka Zachodnia i migranci, też z pojawów nienaturalnych)
Jakby ktoś chciał zagrać - mam jeszcze garść uwag technicznych (do poziomu expert, bo na nim grywałem):
- w wersji z językiem polskim nie ma znaczenia czy się użyje polskich znaków; za to znalazłem dwa błędy w tejże - kormoran mały jest jako "kormoran małły" :lol: a cierniówki w ogóle gra nie przyjmuje (pokazuje, że nie ma takiego ptaka) - ale jak sie już kliknie aby zobaczyć odpowiedź, to wyskakuje... cierniówka :] (musi jakiś błąd głębszy)
- wpisanie nazwy z błędem literowym nie powoduje straty punktów - gra informuje, że takiej nazwy nie ma w bazie i mozna wpisać jeszcze raz
- jeśli się wpisze kawałek nazwy i kliknie "ok", to gra poinformuje, że nie ma takiej nazwy i równocześnie poda wszystkie nazwy, które zawierają wpisamy kawałek (wtedy można sobie wybrać tą która nam pasuje)

PS. Jak autor nie jest zbytnio przywiązany do tytułu swego wątku ;) , to może wyrzucę nazwę firmy coby rozserzyć możliwości rozwojowe tematu rzeczonego :]

"Na zielonej trawce
Pasły się pratchawce
Jeden mówi do drugiego:
Pożycz cewki Malpighiego"

Nikt nie spodziewa się Hiszpańskiej Inkwizycji!
Ostatnio zmieniony przez claviceps 2008-08-08, 11:50, w całości zmieniany 1 raz  

Wiktoria 
Młody przyrodnik

Wysłany: 2008-08-08, 11:47   

claviceps napisał/a:
a wybór ptactwa duży :oki: (cała Palearktyka Zachodnia i migranci, też z pojawów nienaturalnych)

Raz mi się trafił górniczek mały (trzy razy na siłę próbowałam naszego zwykłego "górniczka" wpisać) :P

Poza tym świetna gierka do nauki angielskich lub naukowych nazw :oki:
Znalazłam do niej linka kiedyś na birdforum i spędziłam nad nią kilka okrągłych godzin ;)

Michu 

Wysłany: 2008-08-08, 13:21   

claviceps napisał/a:
Szczerze mówiąc, to zawiedzionym trochu :P Zwyczajowo od razu powtórzyłem grę coby sprawdzić ewentualne powtarzanie się fotek - i powtórzyły sie chyba ze dwie, a w kolejnej następne. Po kilku razach zabawa sprowadzi się do odszukania ptaków, bo i tak wszystkie foty gracz już będzie znał ;)

Jasne tyle, że tu chodzi o punkty a te "lecą w dół" jak szalone i trzeba szybciutko decydować co na fotce. ;) Tak czy siak na razie 2400 nie osiągnąłem, zawsze te 150 w sumie spadnie. ;)

Pozdr

batosai 
Pandion haliaetus

Wysłany: 2008-08-08, 14:22   

Czy tylko mi sie wyświetlają zdjecia tak ciemne, że nie widać nic? :evil:

Eryk 
Młody Ornitolog

Wysłany: 2008-08-08, 14:39   

To jest super można się uczyć nawet... :-D :-D
Ja miałem 1000pkt. a miejsce 740 :/
A za 2 razem 1016 a miejsce 542 :)

Między błotami swój żywot prowadzi
Kulig, na długich przeto nogach chodzi.
Nie wdzięcznym, ale głośnym krzyczy głosem
Pokiwając na wsze strony nosem".
Mateusz Cygański

kaczyk717 
jeziorolub :D

Wysłany: 2008-08-08, 15:49   

za 1 razem 1414

[ Komentarz dodany przez: krotom: 2008-08-08, 21:55 ]
wątek polskiego nazewnictwa ptaków został przeniesiony tutaj

orlik06 
ornitolog-piórolog

Wysłany: 2008-08-09, 12:36   

Result:1939 Points

orlik06 
ornitolog-piórolog

Wysłany: 2008-08-09, 12:50   

Result:2208 Points

Michu 

Wysłany: 2008-08-09, 16:44   

Też mi się udało przekroczyć 2200, ale nie było łatwo. :] Każda sekunda to jakieś 5 miejsc do dołu w rankingu. ;) Pozdr

kaczyk717 
jeziorolub :D

Wysłany: 2008-08-10, 08:26   

:2145 Punkte

batosai 
Pandion haliaetus

Wysłany: 2008-08-10, 22:25   

Te rezultaty to do której gry :> ?? Tej Kejbii'ego czy Clavicepsa?

Kejbii 
moderator

Wysłany: 2008-08-10, 22:28   

batosai napisał/a:
Te rezultaty to do której gry ?? Tej Kejbii'ego czy Clavicepsa?

A czy to ważne ? Ważne, żeby się poprzechwalać :lol:

tadekptaku 
Człek z zewnątrz

Wysłany: 2008-08-10, 22:51   

354 na 520 buuuu ;)
BWI member
http://www.birdwatchireland.ie

Odpowiedz do tematu