Wysłany: 2008-08-07, 17:58 Gry online w rozpoznawanie ptaków
Dostałem maila z Birdforum z linkiem do takiej oto gierki, gdzie wygrać można nową wypasioną lornetkę EL 42. Ta gierka to narzędzie marketingowe, ale bardzo sympatyczne.
Po grze należy się zarejestrować (strona komercyjna Swarowski Optics), by wziąć udział w loterii z tymi lornetkami.
Gra z instrukcjami po angielsku i niemiecku, ale można podejść intuicyjnie, nie znając tych języków. Zwłaszcza, że można sobie grać testowo wiele razy, zanim się "obstawi" "ostatecznie", rejestrujac się z aktualnym wynikiem. Gra aktualna do 30 listopada, potem pewnie ta loteria.
Trzy poziomy trudności (hiker, birder lub top birder) - wybiera sam gracz. Im wyższy poziom, tym większa pula punktów do zgarnięcia, ale i trudniesze fotki/gatun do rozpoznania.
Do wyświetlanych fotek (20) dobiera się jedną z pięciu możliwości (wyświetlane łacińskie + angielskie nazwy ptaków). Od razu wyskakuje, czy dobry wybór i co było na fotce. Czas na zastanowienie/odpowiedź tym krótszy, im wyższy poziom się wybierze; wyświetlany jako countdown na ekranie. Są tyż dodatkowe opcje/pomoce do obstawiania: "LIMIT ANSWERS" - ograniczenie wyboru do jednego z 3 podanych opcji, a nie 5, ale wtedy mniej punktów za dobrą odpowiedź; BIRDBOOK - wyświetlają się fotki 5 opcji, to ma być rodzaj podpowiedzi chyba..
N-Joy !!
PS. Jamci nie jezd przedstawiciel handlowy Swarka ani mi on za ten pościk nie zapłacił ))))
Dzięki, Kejbii
Też dostałam tego maila, ale wtedy gra mi się nie chciała otworzyc
Na razie pobawiłam się trochę na najłatwiejszym poziomie i uzyskałam 1879. wynik
Grałam kiedyś w coś podobnego na jakiejś amerykańskiej stronie, tylko tam było z 5 ptaków do zgadnięcia i podawali 3 nazwy do wyboru i nie było zdjęc tylko rysunki
Szczerze mówiąc, to zawiedzionym trochu Zwyczajowo od razu powtórzyłem grę coby sprawdzić ewentualne powtarzanie się fotek - i powtórzyły sie chyba ze dwie, a w kolejnej następne. Po kilku razach zabawa sprowadzi się do odszukania ptaków, bo i tak wszystkie foty gracz już będzie znał No ale zadanie zostanie spełnione, bo ludziska będą grać i się rejestrować, a wszak
Kejbii napisał/a:
Ta gierka to narzędzie marketingowe
W takim razie mam kontrpropozycję chyba bez żadnych chwytów reklamowych (przynajmniej takowych nie zarejestrowałem, ale akurat to żaden wyznacznik ). Swoją drogą dziwne, że jeszcze nikt o gierce tu nie napisał (albo wyszukiwarka forumowa ma jakoweś malfunction )
http://www.bavarianbirds.net/what/cbirding_e.html
Generalnie wszystko jest wyjaśnione na stronie głównej gierki - wybrać można język (nasz też jest ) i poziom trudności (jeden z trzech). Z dodatkowych informacji - jeśli podczas gry zdjęcie ptaka będzie z zakładką na górze - to znaczy, że jest inne ujęcie do obejrzenia, ale wtedy dostaje się mniej punktów.
Pod względem powtarzalności zdjęć jest nie najgorzej, a wybór ptactwa duży (cała Palearktyka Zachodnia i migranci, też z pojawów nienaturalnych)
Jakby ktoś chciał zagrać - mam jeszcze garść uwag technicznych (do poziomu expert, bo na nim grywałem):
- w wersji z językiem polskim nie ma znaczenia czy się użyje polskich znaków; za to znalazłem dwa błędy w tejże - kormoran mały jest jako "kormoran małły" a cierniówki w ogóle gra nie przyjmuje (pokazuje, że nie ma takiego ptaka) - ale jak sie już kliknie aby zobaczyć odpowiedź, to wyskakuje... cierniówka (musi jakiś błąd głębszy)
- wpisanie nazwy z błędem literowym nie powoduje straty punktów - gra informuje, że takiej nazwy nie ma w bazie i mozna wpisać jeszcze raz
- jeśli się wpisze kawałek nazwy i kliknie "ok", to gra poinformuje, że nie ma takiej nazwy i równocześnie poda wszystkie nazwy, które zawierają wpisamy kawałek (wtedy można sobie wybrać tą która nam pasuje)
PS. Jak autor nie jest zbytnio przywiązany do tytułu swego wątku , to może wyrzucę nazwę firmy coby rozserzyć możliwości rozwojowe tematu rzeczonego
_________________ Bart Smyk
"Na zielonej trawce
Pasły się pratchawce
Jeden mówi do drugiego:
Pożycz cewki Malpighiego"
Nikt nie spodziewa się Hiszpańskiej Inkwizycji!
Ostatnio zmieniony przez claviceps 2008-08-08, 11:50, w całości zmieniany 1 raz
Szczerze mówiąc, to zawiedzionym trochu Zwyczajowo od razu powtórzyłem grę coby sprawdzić ewentualne powtarzanie się fotek - i powtórzyły sie chyba ze dwie, a w kolejnej następne. Po kilku razach zabawa sprowadzi się do odszukania ptaków, bo i tak wszystkie foty gracz już będzie znał
Jasne tyle, że tu chodzi o punkty a te "lecą w dół" jak szalone i trzeba szybciutko decydować co na fotce. Tak czy siak na razie 2400 nie osiągnąłem, zawsze te 150 w sumie spadnie.
Między błotami swój żywot prowadzi
Kulig, na długich przeto nogach chodzi.
Nie wdzięcznym, ale głośnym krzyczy głosem
Pokiwając na wsze strony nosem".
Mateusz Cygański
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum