FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Grubodziób
Autor Wiadomość
Hubert 
moderator
Szef

Wysłany: 2003-11-06, 21:40   Grubodziób

Czy Grubodziób jest rzadki??

Kruk odrzecze: Nigdy więcej!!

Strona przyrodnicza "Dziewięćsił"
browsehappy.pl

Adam Tarłowski 

Wysłany: 2003-11-06, 21:55   

Jest doć pospolity,ale w zimie jest lepiej widoczny.
Zeszłego roku w naszych okolicach (25 km na W od Wa-wy) był chyba nalot w zimie. Robiły niezłe zamieszanie przy karmniku. Dwa lata temu był jeden dyżurny, czasem dwa.

Hubert 
moderator
Szef

Wysłany: 2003-11-06, 22:18   

Dzięki, chcaiałem wiedzieć czy zobaczyłem jaka rzadkoć.

browsehappy.pl

Rey 

Wysłany: 2003-11-06, 23:07   

Generalnie faktycznie łatwiej go zobaczyć zim?. Nie jest rzadki ale też daleko mu do populacji zięby.

Mirek 

Wysłany: 2003-11-07, 14:33   

W sprawie rzadkoci ptaków trzeba się zaopatrzyć w odpowiedni? literaturę. Każdy ornitolog, nawet pocz?tkuj?cy powinien starać sie mieć w swojej biblioteczce takie pozycje jak: Ptaki Polski - wykaz gatunków i rozmieszczenie, Ptaki ?l?ska, Ptaki Wielkopolski. Ponadto jaki sensowny atlas ptaków. Na rynku księgarskim obecnie jest ich kilka!

Rey 

Wysłany: 2003-11-07, 14:41   

Cytat:
Każdy ornitolog, nawet pocz?tkuj?cy powinien starać sie mieć w swojej biblioteczce takie pozycje jak: Ptaki Polski - wykaz gatunków i rozmieszczenie, Ptaki ?l?ska, Ptaki Wielkopolski.

Nie ma sprawy dwie ostatnie pozycję już dawno mam za to zupełnie nie moge nigdzie znaleĽć "Ptaki Polski - wykaz gatunków i rozmieszczenie" :( :(
Poza tym warto by może pomyleć nad Ptakami Mazowsza ?

Hubert 
moderator
Szef

Wysłany: 2003-11-07, 15:16   

Grubodziób jest pod ochron? ale czy jest rzadki to napisane nie niebyło, a nawet jakby był napisany to zwykle jest nie wiarygodny, wydra niby występuje w całej Europie a jest poważnie zagrożona i jak tak patrzy się na tak? mapke to niewielr z niej wynika.

browsehappy.pl

Mirek 

Wysłany: 2003-11-07, 16:49   

Co do ksi?żki "Ptaki Polski - wykaz gatunków i rozmieszczenie", to obecnie chyba jest już przygotowane do druku nowe wydanie. Wydawc? ma być PTPP "pro Natura" z Wrocławia. Mylę, że będzie dostepna w sprzedaży w przyszłym roku!

A co do grubodzioba. W sezonie lęgowym wystarczy ić do pierwszego lepszego lasu liciastego i napewno bed? grubodzioby! Lokalnie s? bardzo częste.

Hubert 
moderator
Szef

Wysłany: 2003-11-07, 21:17   

W lesie to może i tak, ale nie w Warszawie sk?d do najbliższego lasu spory kawałek(mówie o miejscu gdzie go zobaczyłem)

browsehappy.pl

Rey 

Wysłany: 2003-11-07, 22:08   

Cytat:
Co do ksi?żki "Ptaki Polski - wykaz gatunków i rozmieszczenie", to obecnie chyba jest już przygotowane do druku nowe wydanie. Wydawc? ma być PTPP "pro Natura" z Wrocławia. Mylę, że będzie dostepna w sprzedaży w przyszłym roku!

Suuuuuuuuuper włanie na tak? pozycję czekałem ! :mrgreen: . A co do wykazu ksi?żek to ja bym jeszcze polecał " Ptaki Ziemi Lubuskiej ". Bardzo dobra pozycja opisuj?ca m.in. teren Rezerwatu Słońsk, czyli obecnie obszar naszego najmłodszego Parku Narodowego Ujcie Warty.

Mirek 

Wysłany: 2003-11-08, 14:32   

Oczywicie, zapomniałem, że przecież wyszło jeszcze jedno opracowanie regionalne - Ptaki szykowane sa nastepne...

thom 

Wysłany: 2003-11-21, 21:23   

Hubert napisał/a:
W lesie to może i tak, ale nie w Warszawie sk?d do najbliższego lasu spory kawałek(mówie o miejscu gdzie go zobaczyłem)

wedlug opracowania "Ptaki Warszawy 1962 - 2000" grobodziob jest srednio liczny ( 200 - 600 par ). srednia liczebnosc dla lasow ze znacznym udzialem drzewostanu lisciastego - 4p/km2 ; dla parkow miejskich i cmentarzy - 3 p/km2 .
"pozna jesienia obserwowano w L.Bielanskim stada liczace do 200-300 osobnikow"
"zimuja dosc regularnie w miejskich parkach i cmentarzach (...) 4 osobniki na km2"

najlatwiej spotkac go w rez. Sobieskiego, Morysinie, L.Bielanskim, Mlocinach i Kabatach.

spotykalem juz grobodzioby m.in. w zaroslach nad Wisla na odcinkach peryferyjnych (Tarchomin, Zawady), w Lazienkach, w okolicach cmentarza zolnierzy radzieckich przy Zwirki i Wigury.

czabik 

Wysłany: 2003-12-19, 16:48   

Potwierdzam! Wkrótce będzie!!! :D

Srokacz 

Wysłany: 2004-03-13, 21:17   

Jednak zachowuje się jak krogulec, ja widziałem grubodzioba wiele razy tamtej zimy, pojawi się i zniknie, fajnie woła "cyks".

Dream 

Wysłany: 2004-03-15, 13:53   

Hubert napisał/a:

Często widuje grubodzioba w Lesie Kabackim a ostatnio na skarpie Ursynowskiej na wysokoci SGGW

Odpowiedz do tematu