FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
goscie w golebniku
Autor Wiadomość
mender 

Wysłany: 2003-11-24, 09:51   goscie w golebniku

Historia mojego kolegi:
Jak co dzien rano Lukasz poszedl nakarmic golebie. Otwiera golebnik a tu na jednej z połek siedza sobie dwa drapole. Dostaly sie przez otwarte drzwiczki (zapomnial zamknac). Jak tylko go zobaczyly od razu w golebniku sie zakotlowalo i uciekly przez otwarte drzwi. Nawet nie zdazyl im sie przyjrzec, ale na pewno byly mniejsze od myszolowa. Strat w golebiach nie zanotowano, tylko jeden mial zadrasniete skrzydlo. Czy to nie dziwne, zeby drapole siedzialy w golebniku? Czy ktos zaobserwowal cos podobnego?

Dominik 

Wysłany: 2003-11-24, 10:09   

Bardzo mozliwe, ze były to płomykówki. Ten gatunek sowy czasami gniezdzi sie w gołebnikach. Mozliwe ze były to osobniki młode, które migruj? w celu znalezienia własnego terytorium. Własnie takie osobniki szukaj? schronienia i czesto wpadaj? w tarapaty. Niestety coraz mniejsza ilosc odpowiednich miejsc nadajacych sie na schronienie (ciemne, nie odwiedzane przez ludzi strychy budynkow gospodarskich, kamienic, kosciołow itp.) powoduje, ze ptaki wybieraj? czesto mniej bezpieczne miejsca.

P.S Podobno płomykówki moga żyć z gołebiami w wzglednej "zgodzie". Po pewnym czasie gołebie przyzwyczajaj? sie do nowego lokatora. Irek Kaługa wie cos na ten temat. Wspominał mi kiedys, że u niego w gołębniku były kiedys płomykówki

pzc 

Wysłany: 2003-11-24, 20:22   

znam 2 przypadki wyprowadzanie legow w golebnikach przez pojdzki, tylko ze te sa znaczaco mniejsze od myszolowa. wyprowadzaly legi w zgodzie z golebiami nieco tylko
masakrujac wlasciciela ktory w gnizdzie golebia raz po raz spotykal kolejne jajko - a od szeregu lat przyzwyczajony byl do 2-jajowych zniesien. Ale raz nie wytrzymal i zakradl sie by sprawdzic ktora to golebica i mocno sie zdziwil bo ptok nie przypominal nijak golebia.

Dominik 

Wysłany: 2003-11-24, 20:50   

Jestem bardzo ciekawy co sie stało z tymi pojdzkami. Mam nadzieję, że przeżyły spotkanie z włascicielem gołebnika :?: :!: . Czy wyprowadzały tam dalej lęgi. Moj dziadek opowiadał mi kiedy ze jego s?siad wrzucił mał? sowę (zwan? nad Bugiem pojdzkaczem) do pieca, ponieważ ta wpadła przez otwarte okono do domu. Bydlak (sorry ale nerwi mi puszczaj?) wrzucił podlota do pieca ponieważ pojdzki nie dawały mu spac (odzywały sie w nocy) :cry:

P.S Jak mozna cos tak pieknego spalić

pojdzka2.jpg
Plik ściągnięto 362 raz(y) 114.9 KB

mopek 
administrator
mars napada

Wysłany: 2003-11-24, 20:58   

Cytat:
znam 2 przypadki wyprowadzanie legow w golebnikach przez pojdzki

a czy wie o tym nasz główny "pójdĽkarz" RP? :wink: :mrgreen: czy to było dawno temu?

:] uważaj na zarząd TP Bocian :]

pzc 

Wysłany: 2003-11-24, 22:35   

niestety mozna to traktowac juz tylko w kategoriach historycznych, jesli nadal by to dzialalo to juz dawno stawialibysmy qurde golebniki po wsiach, a tak lipa ni golebnikow ni pojdziek. Mysle ze byly to jednak legi przypadkowe, a okres to gdy pojdzka powszechnie wioski zasiedlala - stare dobre czasy ( wtedy razem z kolegami na stojaco pod szafe wchodzilismy)

Bocian 

Wysłany: 2003-11-25, 10:11   

Miałem 2 historie z sowami w gołębniku.
1. Płomykówka zniosła jaja do gniazda gołębicy w gołębniku strychowym na podaszu. Obie samice były tolerancyjne doć dla siebie przepychały się jedynie troszeczkę zabieraj?c sobie jaja (widziałem to). Do wylęgu nie doszło bowiem takie turlanie powoduje wyziębienie jaj.
2. Do gołębnika w gminie Grębków weszła para płomykówek w 2000 roku. Wystraszyły gołębie ale nic nie zdusiły. Właciciel je złapał i zawiadomił nas. Pojechałem na miejsce i okazało się że jedna z sów ma obr?czkę. Została zaobr?czokowana na Rugii. Oczywicie obydwa ptaki wypuciłem.

mender 

Wysłany: 2003-11-26, 09:28   

NO dobra, plomykówki i inne sowy w golebnikach sa spotykane. Tylko czy ktos obserwowal kiedys inne ptaki drapiezne? Te z obserwacji mojego kolegi nie byly sowami.

Bocian 

Wysłany: 2003-11-26, 09:35   

Para drapieżników w gołębniku?. Nie możliwe by to nie były sowy.

Dominik 

Wysłany: 2003-11-26, 09:44   

Cytat:
Te z obserwacji mojego kolegi nie byly sowami

Przecież sam pisałes, ze twoj kolega widział je przez chwile i nie mogł sie im dłuzej przypatrzec. Według mnie to mogły być tylko sowy

Cytat:
na pewno byly mniejsze od myszolowa

Pewnie płomykówki

Bocian 

Wysłany: 2003-11-26, 11:25   

ja też tak s?dzę. że to sowy. Utwierdza w tym przekonaniu fakt że były to 2 ptaki prawdopodobnie para. Możliwe że do gołębnika mógł wlecieć krogulec za gołębiem lub nawet gołębiarz ale dwa osobniki tych gatunków w gołębniku to zbytek.

mender 

Wysłany: 2003-11-27, 14:32   

Wiem, ze to baaardzo dziwne, ale moj kolega dalej twierdzi,ze to byly drapole. NO, ale dobra. Ja tego nie widzialem, wiec nie bede sie upieral. Mozemy jednak ropatrywac to w kwestii hipotetycznej. Wiec... czy ktos cos podobnego kiedys zauwazyl?

Bocian 

Wysłany: 2003-11-27, 14:52   

Nie i nie słyszałem

Odpowiedz do tematu