Czyli: jakie gatunki ptaków leśnych (pomijając drapieżne i sowy) wykorzystują ponownie swoje gniazda??
No poza tymi to chyba niewiele... Co innego z dziuplami, ale o to nie pytasz...
Szukając gniazda samotnika warto zimą rozeznac się gdzie w odpowiednim środowisku znajdują się gniazda jakichs drozdów, bo ten lubi je zajmować... ale nic innego nie przychodzi mi do głowy... większość ptaków buduje co roku nowe gniazda.
Pliszka siwa to moze nie koniecznie ptak lesny,ale u mnie na stawie chodowlanym gleboko w lesie, dwa lata pod rzad urzytkowala te same gniazdo.Choc stare bylo bardzo zniszczone (troszke sie splaszczylo) dobudowywala skrzetnie w tym samym miejscu-wiec nie wiem czy to sie liczy
edit: krotom
debata nt. błędów ort. została przeniosiona tutaj
W swojej okolicy (ok 15 min od domu) w dwoch miejscach w lesie znalazlem potezne gniazda polozone prawie na wierzcholkach drzew. Mam slabe doswiadczenie, ale z opisow ksiazkowych wyobrazam sobie, ze moga to byc gniazda drapieznikow albo bociana czarnego. Co musialbym robic, zeby sie dowiedziec co tam gniazduje? Warowac dzien i noc? Sprawdzic odchody? Wspiac sie na podobna wysokosc po innym drzewie? Czy wogole dac sobie spokoj, bo ptaki nie gniazduja w tych samych gniazdach w kolejnych latach.
W przypadku sow wiem juz, ze mozna na przyklad poszukac wypluwek pod dziuplami, a co mozna robic w tym przypadku?
Można zrobić dużo zdjęć, budowa gniazda może naprowadzić na trop właściciela.
Inne ptaki też wrzucają wyplówki, wokół gniazda zazwyczaj są jakieś pióra, pióra młodych ptaków, pióra i resztki ofiar.
Dokładnie - zwłaszcza jeśli prześle się zdjęcia do osób, które zajmują się wyszukiwaniem i ochroną ptaków strefowych w naszym kraju.
Napewno niedobrym pomysłem będzie wchodzenie na drzewo i sprawdzanie gniazda, gdyż może to przepłoszyć jego właścicieli z tej okolicy.
Inne ptaki też wrzucają wyplówki, wokół gniazda zazwyczaj są jakieś pióra, pióra młodych ptaków, pióra i resztki ofiar.
Pomyslalem ze moze wrzuce 2 gniazda by odswiezyc troche temat:) jedno labedzia niemego (zdjecie ze wczoraj,Grzedzice stargardzkie) oraz krzyzowki z 18 kwietnia (park 3ego maja Stargard).
Obiecałem zdjęcia gniazd. Zdjęcia są zrobione z filmu. Teraz nie wydają mi się takie ogromne. W gnieździe nr 1 przez lornetkę zauważyłem gałązki z zielonym igliwiem, które nie mogły tam spaść ani przetrwać w tym kolorze rok, więc może coś tam będzie. Ale na żywo żadnych mieszkańców nie widziałem.
Wybaczcie, ale nie wiem czemu kolejność zdjęć wychodzi inna niż przy załączaniu.
Wypluwek, ani szczątków pokarmu pod gniazdami nie stiwerdziłem. Na oko gniazda wyglądają na niezamieszkałe. Tylko te zielone gałązki dają jakąś nadzieję. Ale chyba gdyby coś miało mieszkać, to już powinny być jaja wysiadywane. Wtedy powinien być jakiś ruch przy gnieżdzie? Czy jestem w stanie zobaczyć osobnika wysiadującego jaja?
Ostatnio znalałem kilka gniazd należących prawdopodobnie do drapoli. Nie wiem jednak do jakich. W ubiegłym roku w jednym miejscu słyszałem wielokrotnie głosy myszołowów, potem widziałem także parę ptaków krążącą nad lub w pobliżu miejsca gdzie było zlokalizowane gniazdo. Teraz byłem sprawdzić, czy i w tym roku zajmą to samo gniazdo ale chyba zbudowały inne.
Postaram się zrobić fotki tych gniazd.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum