W środę znalazłam gniazdo wilgi kilkadziesiąt metrów od mojego domu. Pomogła mi w tym... sroka, która próbowała się do niego dostać, ale wilgi skutecznie ją pogoniły. Wszystko to obserwowałam z okna kuchni. Poszłam później w tamto miejsce i po krótkich poszukiwaniach znalazłam gniazdo uwite wśród cienkich gałązek. Samica siedziała na nim, po chwili przyleciał samiec i ptaki wymieniły się.
Prawdę rzecze Jonsson, jako by muchołówka szara zakładała gniazda we wnękach i zakamarkach budynków.
W gnieździe jeden maluch karmiony co i rusz przez rodziców.
Obserwowalem rodzine Myszolowow. Byla to duza polna przestrzen otoczona lasami. Zauwazylem, ze myszolowy sa jakos dziwnie zwiazane z jedna kepa drzew. Zaczalem wypatrywac gniazda i bylem bardzo zdziwony bo na wysokosci ok 5 m zobaczylem skrzynke. Jej wielkosc to ok 70x70x70cm. Na sciance ma numer 2. Pod drzewem ze skrzynka stala ambona. Zalaczam zdjecie skrzynki (wyciete z filmu).
Czy wiesza sie skrzynki dla myszolowow? Jesli nie, to do czego taka skrzynka?
Czy wiesza sie skrzynki dla myszolowow? Jesli nie, to do czego taka skrzynka?
Oj myszołów to by się do takiej skrzynki nie zmieścił Budka, tak jak już zostało napisane jest zrobiona zapewne dla pustułki. Ostatnio sporo tego typu budek wiesza TP Bocian w ramach programu ochrony pustułki.
Gniazdo w środku opuszczonej starej szopy,na belce na wysokości ok.2,5m.
W gnieździe między innymi były kawałki papieru,folia i sznurek.
Czy to kopciuszka?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum