Przebywając w hotelu w Niedzicy (Pieniny) znalazłem ciekawie umieszczone gniazdo sosnówki. Otóż ptak zamiast w dziupli zagnieździł się w szczelinie w murze hotelu (tuż pod moim balkonem ) na wysokości jakieś 120 cm. Kilkadziesiąt metrów od budynku, acz po jego drugiej stronie, zaczynał się las (głównie świerkowy). Udało mi sie chwycić w kadr ptaka wylatującego z odchodami młodych
W podobnych miejscach nie raz znajdowałem gniazda bogatki czy modraszki, ale o sosnówce lęgnącej się w budynku nigdy nie słyszałem
umiejscowienie_gniazda.JPG
Plik ściągnięto 16 raz(y) 136.22 KB
wylatująca sosnówka.JPG
Plik ściągnięto 13 raz(y) 104.19 KB
_________________ Bart Smyk
"Na zielonej trawce
Pasły się pratchawce
Jeden mówi do drugiego:
Pożycz cewki Malpighiego"
U mnie pod dachem, na kolumnie zbudowały gniazdko kopciuszkii już wystają z niego cn. dwa łebki (dwa lata temu w tym miejscu miała gniazdko pliszka siwa).
Do podobnego kącika z drugiej strony domu próbowała się wprowadzić muchołówka szara, nanosiła ciągle jakiegoś sianka, ale ono cały czas spadało. Chyba sobie w końcu dała spokój, ale zobaczę jak będę na działce następnym razem.
Natomiast nad stawem w norce drugi rok z rzędu lęgnie się zimorodek
Co do tych czterech jaj to widziałem jak sieweczka rzeczna siedziała na nich, ale te dwa to juz nie wiem.Kręciły sie tez koło tego gniazda sieweczki rzeczne ale porównałem jaja i jakoś mi nie pasują .No i te dwa jakby większe były.Kręcą się też tam czajki i rybitwy białoczelne.
Mam na balkonie długą skrzynkę podzieloną na dwie części z osobnym wejściem. Towrzy to skrzynkę z dwoma komorami lęgowymi. W jednej mam gniazdo wróbla z 5 młodymi a w drugiej gniazdo szpaka z 3 jajami.
Pomyliłam sie, poprzedni post do "gniazd do identyfikacji" chyba by się przydało przerzucić
Do tego tematu chciałam natomiast dodać, że kopciuszki wyniosły sie juz z gniazda, a muchołówce szarej udało się wreszcie je wybudować i dzielnie wysiaduje jajeczka
W kategorii dziwne miejsca w których lęgnie się szpak mam nowego lidera
Otóż przy krajowej "jedynce" na skrzyżowaniu z sygnalizacją świetlną w Wojkowicach Kościelnych (przy kościele ) w poziomej rurze nad trasą na której zamocowane są sygnalizatory w "wolnym końcu" owej rury gnieździ się para tych ptaków. Rura jest niezaślepiona i stąd ptaki miały możliwość założyć tam gniazdo.
Tak sobie myślę - młode to będą mieć przeprawę - pierwszy lot i wystarczy tylko minimalny błąd i wszystko może skończyć się bardzo szybko....
Kolejne gniazdo dymówki w dziwnym miejscu .Tym razem było to w Galindii na Mazurach,w holu budynku,w którym znajdują się restauracje i trochę atrakcji dla turystów.
ja bym poprosił o zdjęcie na którym więcej widać, ale na moje wypaczone oko śmiem twierdzić że lepszego miejsca na słupie wybrać nie mogły.
A dlaczego Po mocowaniu izolatora widzę że układ linii jest "naprzemienny" a zatem odległości od sąsiadujących przewodów są spore (ptak musiałby się naprawdę postarać by coś tam zewrzeć), ptakom jest wygodnie gdyż na słupie znajduje się podpięty kabel, a na dodatek słup jest drewniany
Reasumując, młodym nic nie będzie
_________________ ogłoszenie:
parkę boćków (którym w głowie prokreacja) do mojej platformy lęgowej przyjmę
stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum