W najbliższym czasie wybiore się w to miejsce i zobaczymy czyje to jest tak naprawde gniazdo. Z tego co wcześniej widziałem kręciła się tam para sierpówek ale bezpośrednio przy gnieździe ich nie widziałem
Od kilku dni widywałem wylatującego z magazynu na sadzonki (tzw. "zimnego dołu") samca pliszki górskiej. Wczoraj z ciekawości tam zaglądnąłem i w najdalszym kącie zobaczyłem siedzącą na gnieździe samicę. Przyznam, że na drugi lęg znalazła tam sobie bardzo dobre miejsce, nikt tam nie będzie zaglądał gdzieś do października.
W gnieździe pliszki górskiej, o którym pisałem, pod nieobecność samicy (żerowała razem z samcem na pobliskim strumyku) sprawdziłem, że w gnieździe są trzy młode, jeszcze ślepe, ale już w puchu.
Przeglądając wcześniejsze zapiski niniejszego wątku na stronie 9 znalazłem zdjęcie z następującym (z dn. 29. 04. 07 r.) podpisem :
Zyga napisał/a:
Splądrowane gniazdo remiza przez srokę.
Pragnę wyjaśnić,że to nie przez srokę lecz przez innego remiza lub remizy zostało ono zniszczone, kradł lub kradły one materiał tak długo aż wypadły jaja z gniazda.
Można przypuszczać, że w tym przypadku zarówno samiec jak i samica zmieniły partnerów i pozostawiły gniazdo na pastwę losu.
Podkradanie sobie nawzajem materiału jest u remizów powszechne i na ogól tyle zzyskują na tym ile stracą, ale widocznie mają w tym jakąś przyjemność .
No chyba, że jest taka sytuacja jak wyżej, no to się sąsiedzi mają okazję obłowić, bo nikt nie przegania i każde podejście jest skuteczne a i pozostaje więcej czasu na przepędzanie złodziei spod swojego gniazda. Gniazdo z wysiadywanymi jajami jest bronione przez samicę lub samca - tylko 1 ptak zajmuje się tym i karmieniem piskląt u remiza (poza niezwykle rzadkimi przypadkami). Drugi w tym czasie się buja z innym, taka następcza obustronna poliginioandria
dawałem to w obserwacjach ptaków ale dam jeszcze tu bo tam nikt na ten temat nic nie napisał.Mam lepsze fotki gniazda remiza o którym kiedyś pisałem,więc teraz powiedzcie mi czy to napewno jest gniazdo remiza
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum