FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Gniazda ptaków
Autor Wiadomość
Rey 

Wysłany: 2006-05-04, 18:16   

Grat napisał/a:
Tylko te zielone gałązki dają jakąś nadzieję. Ale chyba gdyby coś miało mieszkać, to już powinny być jaja wysiadywane. Wtedy powinien być jakiś ruch przy gnieżdzie? Czy jestem w stanie zobaczyć osobnika wysiadującego jaja?

Zazwyczaj większe gatunki ptaków drapieżnych i niektórych innych gatunków mają po kilka gniazd na swoim terytorium i używają ich najczęściej naprzemiennie. Być może w tym roku postanowiły skorzystać akurat z innego gniazda niż te.
Inna sprawa jest taka że podchodząc blisko gniazda nie zobaczysz ani żadnego ruchu przy gnieździe, ani tym bardziej żadnego ptaka wysiadującego jaja, gdyż swoją obecnością płoszysz właściciela gniazda. Co zaś może prowadzić np. do utraty i porzucenia lęgu :?

Mirhel 
Kolring Team

Wysłany: 2006-05-04, 21:42   

Gniazdo na brzozie nalezy do myszaka badz kruka ale najpewniej do tego pierwszego. Myszolow lubi gniazdowac na brzozach (srodpolnych,na obrzezach lasow). Sam znam w okolicach Stargardu dwa takie gniazda (podobna budowa i naleza wlasnie do myszaka). Mozliwe ze nie jest zajete badz ptaki oddalily sie od niego (na jakis czas) ... poniewaz zazwyczaj wysiadujacy ptak wylatuje z gniazda i krazy nad intruzem wydajac alarmowe piski.

Drugie gniazdo to bardziej rozbudowana konstrukcja, ale pewnie tez myszak (stare gniazdo), bielik nie wybudowal by gniazda na tak "mlodym" drzewie. Zielone galazki wskazuja ze jest zajete, takze musisz uwaznie je obserwowac (z tym ostroznie bo jak pisal Rey moze to doprowadzic do straty).

xhardcorex 
Jerzy Jeż

Wysłany: 2006-05-05, 07:40   

krzysztof1 napisał/a:
Bociany czarne zajmują swoje gniazda przez wiele lat.
tylko, że ich rewiry objęte są ochroną strefową, więc nie należy tam wchodzić by nie niepokoić ptaków :!: , ale o tym pisał już REY

Mirhel 
Kolring Team

Wysłany: 2006-05-05, 21:24   

Prowadzac dzis rower na polach przy jez. Miedwie, w pewnej chwili zauwazylem ze z pod kola wylatuje mi skowronek ... brakowalo zaledwie kilka cm bym nie przejechal gniazda. To moje pierwsze w zyciu znalezione gniazdo skowronka. Trzeba miec naprawde wiele szczescia by je zobaczyc :)

ps. wrzucajcie tez swoje obserwacje/zdjecia gniazd :) zawsze milo popatrzec i przy okazji pouczyc sie jak co wyglada.

krotom 
administrator
ludź od prądu

Wysłany: 2006-05-08, 07:11   

tylko umówmy się, że nikt nie będzie specjalnie wyszukiwał gniazd i niepokoił wysiadujących/karmiących ptaków.

stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
:cry: Winer'owi... Q pamięci :(

Justyna 

Wysłany: 2006-05-28, 08:50   

znalazłam jeszcze 2 gniazda które są puste

sikorka_gniazdo.jpg
27.05.2006r. gniazdo sikorki bogatki w rurze
Plik ściągnięto 11 raz(y) 86.89 KB

dzwoniec_gniazdo.jpg
27.05.2006r. gniazdo dzwońca w tuii
Plik ściągnięto 10 raz(y) 54.02 KB

gniazdo_krzyzowka.jpg
10.05.2006r. na prywatnym stawie
Plik ściągnięto 11 raz(y) 64.98 KB

nurek 
moderator
Tomasz Kosut

Wysłany: 2006-05-30, 21:57   

W sobotę, w wąskim pasie zadrzewienia nad zbiornikiem retencyjnym na robinii jakiś metr nad ziemią, natknąłem się na gniazdo. Wiadomo czyje to (w pobliżu kręciła się cierniówka, ale to chyba za mocny prognostyk nie jest)?
Gniazdo bardzo widoczne, wyglądało na niedawno uwite - chyba ptaszek nie wybrał za dobrego miejsca (kręci się tam sporo ludzi o podejrzanej reputacji, w tym ja :P ).
Oczywiście nie rzuciłem się na chama sprawdzać czy ma mieszkańców, najpierw wykonałem mały wywiad środowiskowy ;)

1.jpg
Plik ściągnięto 11 raz(y) 107.84 KB

2.jpg
Plik ściągnięto 10 raz(y) 93.21 KB

Mirhel 
Kolring Team

Wysłany: 2006-05-30, 22:43   

gniazdo drozda, zeby dokladnie oznaczyc gatunek trzeba poczekac co najmniej na jaja :) ale pachnie mi tu cos kosem.

nurek 
moderator
Tomasz Kosut

Wysłany: 2006-05-30, 23:03   

O, kos pasuje jak najbardziej; poza tym innego drozda nie widziałem nigdy w promieniu conajmniej pół kilometra a chadzam tam regularnie w ważkowych sprawach ;)
Kiedy się można spodziewać jajeczek?
Dzięki Mirhel :oki:

nurek 
moderator
Tomasz Kosut

Wysłany: 2006-05-31, 21:56   

Na początku maja przy pomocy strzyżyka znalazłem jego lokum. Ptaszek zamieszkał w martwym grabie jakieś 3 m nad ziemią. Podłużny otwór zakrył w większości zeszłorocznymi liśćmi.
Mam tylko nadzieję, że drzewo się nie przewróci bo w dolnej części nie ma połowy pnia...

1.JPG
Plik ściągnięto 16 raz(y) 74.02 KB

2.jpg
Plik ściągnięto 14 raz(y) 57.44 KB

krzysztof1 

Wysłany: 2006-06-01, 07:07   

nurek napisał/a:
Mam tylko nadzieję, że drzewo się nie przewróci bo w dolnej części nie ma połowy pnia..

Twardy grab jeszcze postoi!

Mirhel 
Kolring Team

Wysłany: 2006-06-03, 08:01   

nurek napisał/a:
Kiedy się można spodziewać jajeczek?

juz powinny byc. Skontroluj a sam sie przekonasz. Jednak zdaje mi sie ze w takim miejscu bedzie strata, jak i juz jej nie bylo.

Czy ktos w swoich budkach ma moze jakas mucholowke? ja dzis wybieram sie na kontrole swoich budek, sikor w wiekszosci juz pewnie nie bedzie ale pleszki, mucholowki i kopciuszki pewnie takm :)

Maria02 

Wysłany: 2006-06-03, 19:26   

w tamtym roku w dosc duzym iglaku zrobily sobie gniazdo kapturki odchowaly mlode .Wtym roku przeniosly gniazdo na krzew nastepny obok juz zaczynaly karmic chyba tydzien niestety 1dzien nieobecnosci i sojka wypatrzyla gniazdo zauwazylam ja na drugi dzien jak siadla nad pustym juz gniazdem gniazdko bylo za bardzo na brzegu krzewu nietrudno go bylo wypatrzec :sad:

Accipiter 
Dreptak bagienny

Wysłany: 2006-06-03, 19:33   

Znalazłem niedawno w lesie gniazdo sierpówki. Początkowo zrobiły gniazdo na moim świerku (tą sierpówkę dałem do awizagadek :D ) , ale jajka wypadły im z gniazda, wiec poszukały nowego miejsca i zbudowały nowe gniazdo, solidniejsze, na gałęzi grabu. Przypadkowo je zobaczyłem, potem jedna z sierpówek zleciała na ziemię, skrzydła ułożyła w taki sposób jakby były one złamane i próbowała mnie odciagnąć od gniazda.

Paweł Wójcik

Justyna 

Wysłany: 2006-06-04, 19:27   

znalazlam nowe gniazdo w dziupli jeszcze niewiem co to za ptaszki

Odpowiedz do tematu