a gdzie niby widzisz charakterystyczn? wylepę, co.............
a jaja i ten i ten maj? bardzo podobne i nic nie przeszkadza żeby kos miał jaja niebieskie i drobno nakrapiane.
Widac Corvusie ze masz jedynie literaturowa wiedze na temat ptasich gniazd. Trzeba w teren jezdzic !!! i po krzakach i trzcinowiskach dziczyc a nie .......... Czasami kos czy tez spiewak wylepiaja gniazdo .... a czasami poprostu "im sie nie chce". Dobrze ze w gniezdzie sa jajka ... w innym przypadku ani ty ani ja ani nikt inny nie oznaczyl by w 100% gatunku.
Widac Corvusie ze masz jedynie literaturowa wiedze na temat ptasich gniazd.
nie tylko Mirhel, ale jeszcze nigdy nie widziałem gniazda piewaka bez wyraĽniej wylepy.
ale z linków które zał?czyłe wynika że chyba masz rację i jest to gniazdo piewaka. przynajmniej te jaja bardziej odpowiadaj? temu gatunkowi.
ja tam widzę tylko dwie malutkie plamki (może mama zafajdała? ) - przydałoby się zobaczyć to w zbliżeniu
ostatnio widziałem gniazdo z jajami kosa (ptak odleciał z gniazda) i bardziej pasuj? mi jednak na ten gatunek... a na pewno nie przypominały jaj kosa z zał?czonego linka... poza tym brak jak to Corvus okrelił wylepy czy jest możliwe, że s? jakie różnice populacyjne w zależnoci od położenia geograficznego? wiem, że piewem bardzo się potrafi? różnić
Też jestem za piewakiem. Widziałam na własne oczy gniazdo bez wylepy, niedowiarkom służę zdjęciami Widziana też była samica na gnieĽdzie a niedaleko niepokoił się samiec, więc w?tpliwoci nie ma żadnych.
W tym przypadku decyduj?ce s? chyba jajka. Barti, sróbuj podejrzeć co się kręci przy tym gnieĽdzie - tylko z daleka, przez lornetkę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum