Najlepiej jak byś podała właśnie okolicznośći znalezienia
Mówiąc okoliczności mam na myśli oczywiście czas i miejsce
czas: początek maja (długi weekend)
miejsce: częśc na działce (50m od lasu), a częsc nad stawem -w tym jeden kawałek pod olchą - (w pobliżu także rzeka, łąka, pola uprawne z zakrzewieniami śródpolnymi - fajna mozajka, dudkom odpowiada )
Bardzo możliwe, ze to szpak (wszystkie ptaki, które wymieniłeś widziałam w okolicy, ale stawiałabym na tego) Jajka są "bladoniebieskie" (nie białe jak się może wydawac na zdjęciu).
Najlepiej jak byś podała właśnie okolicznośći znalezienia
Mówiąc okoliczności mam na myśli oczywiście czas i miejsce
czas: początek maja (długi weekend)
miejsce: częśc na działce (50m od lasu), a częsc nad stawem -w tym jeden kawałek pod olchą - (w pobliżu także rzeka, łąka, pola uprawne z zakrzewieniami śródpolnymi - fajna mozajka, dudkom odpowiada )
Bardzo możliwe, ze to szpak (wszystkie ptaki, które wymieniłeś widziałam w okolicy, ale stawiałabym na tego) Jajka są "bladoniebieskie" (nie białe jak się może wydawac na zdjęciu).
Tak jak napisałem to widać po wielkośći.Skorupki jaj pleszki czy muchołówki były by mniejsze . No i czas sie zgadza początek maja to tylko szpaki sie lęgną z wyżej wymienionych ptaków W mojej okolicy zaczeły się wykluwać bardzo wcześnie w tym roku bo w 23-26 dniu kwietnia.
Proszę o pomoc z id. takiego gniazda... nawet jeśli nie da się okreslić gatunku ptaka, to może chociaż rodzinę?
Znalezione w borze na scieżce, na początku maja, we Wdzydzkim PK. Średnica całego gniazda 9 cm, średnica wnętrza niecałe 5 cm. Wnętrze wysłane sierścią, od zewnątrz bardzo dużo piórek, trochę mchu, trawek i porostów. Jest bardzo solidne, gęste i zwarte.
Mam pytanko gliniasta skarpa wysokości tak ze 3,5 m a w niej kilka otworów średnicy 7-10 cm czy to jaskółki brzegówki taką maciupką kolonie tam mają czy mogę podejrzewać że może to być miejsce gniazdowania takiego bardzo kolorowego ptaszka bo ktoś podobno slyszał ze ktoś widział w tamtych okolicach Żołnę To są okolice Kozubowa a żolny podobno byly widziane kolo Kołkowa a to rzut beretem od siebie
no gniazdka tak bardzo kolo siebie nie byly raczej tak co metr -może lepiej,jedno bylo ofajdane pomiotem ptasim przy wejściu ale nie wiem czy to przez mieszkańców czy może coś sie interesowalo otworem
_________________ "Niczyje zdrowie, wolność, ani mienie nie jest bezpieczne kiedy obraduje Parlament" .
O tej porze roku nie dojdziemy jakiego gatunku to gniazdo.
Bedac nawet w koloni brzegowki i zoln, nie jest latwo stwierdzic czy jest to norka brzegowki czy zolny, poki nie zobaczy sie wlatujacego do niej ptaka. Takze nie ma co gdybac.
O tej porze roku nie dojdziemy jakiego gatunku to gniazdo.
Cytuję Kierownictwo KF, była to sierpniowa odpowiedż na moje zapytanie, czy mam zglaszać jako "lęg prawdopodobny" trzykrotna obseracje 1-2 żołn w odległości od 2 m do 1/2 km od kilkunastu norek brzegówek:
"W sprawie zoln to mam wrazenie, ze jednak troszke Pan sprawy nie
dopilnowal. [...] Mozna nawet
sprobowac sprawdzic jej zawartosc - jesli w norze bylyby szczatki duzych
blonkowek to bylaby to wazna poszlaka, ze byl leg. Zachecam do wiekszej
dociekliwosci, bo inaczej stajemy przed problemem "procesu poszlakowego" i
trudno o akceptacje legu bez dowodow ..."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum